Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Zi de formare pentru lectorii și animatorii cântului liturgic din Decanatul de Bucovina

Sâmbătă, 13 octombrie 2018, Parohia "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava a avut bucuria de a găzdui ziua de formare pentru lectorii și animatorii cântului liturgic din Decanatul de Bucovina. 45 de credincioși din acest decanat au răspuns afirmativ invitației Oficiului pentru Pastorația Liturgică și Sacramente, Oficiului pentru Pastorația Biblică și Oficiului pentru Muzica Sacră și au venit cu bucurie la Suceava pentru a aprofunda cunoștințele pe care le aveau și, totodată, pentru a descoperi lucrurile noi și interesante pe care le-au prezentat pr. Daniel Iacobuț, pr. Eduard Patrașcu, pr. Eduard Soare și pr. Ciprian Antălucă.

Această zi a început în biserică, acolo unde toți participanții au cerut ajutorul Duhului Sfânt pentru ca el să coboare și să reverse asupra lor harurile necesare pentru a putea asimila cât mai bine toate informațiile prezentate. După o prezentare generală a ceea ce înseamnă această zi și ce se propune prin aceste întâlniri, a urmat susținerea conferințelor din partea preoților responsabili: două pentru lectori și două pentru animatorii cântării liturgice.

În conferințele destinate lectorilor, conferințe care au fost prezentate în biserica parohială din Suceava, s-a pus accentul pe o pregătire prealabilă necesară pentru a putea înțelege ce anume citim, ce semnificație are textul (pr. Eduard Patrașcu) și cum trebuie să proclamăm Cuvântul lui Dumnezeu într-o manieră demnă (pr. Daniel Iacobuț).

În conferințele destinate animatorii cântului liturgic care au fost susținute la casa Uniunii Polonezilor din România "Dom Polski" din Suceava, s-a scos în evidență rolul fiecărei cântări în cadrul sfintei Liturghii (pr. Eduard Soare), dar și modul în care trebuie interpretate acestea, totodată, fiind prezentat și rolul slujitorului cântului bisericesc (pr. Ciprian Antălucă).

După prânzul care s-a servit la parohie, participanții au revenit la grupurile lor unde au avut loc atelierele practice. În cadrul acestor ateliere, lectorii au putut pune în practică lucrurile noi pe care le-au descoperit în cursul dimineții, iar animatorii cântului liturgic au putut descoperi cum trebuie interpretată o melodie gregoriană și au învățat în ce mod se răspunde atunci când Liturghia este cântată.

La sfârșitul acestei frumoase și benefice zi de formare, toți participanții s-au reunit în biserică unde s-au împărtășit impresii, dar și sugestii pentru următoarele zile de formare. Totul s-a încheiat cu o rugăciune către Sfânta Fecioară Maria, ca mulțumire pentru nenumăratele informații și binecuvântări primite pe parcursul acestei zile.

Pr. Robert Budău

*

Impresii ale participanților:

"Sâmbătă, 13 octombrie, am avut ocazia să-i avem în decanatul nostru pe părinții profesori Eduard Soare și Ciprian Antălucă, care ne-au explicat cu multă răbdare, pe scurt, marea taină a muzicii sacre. Cuvintele dumnealor, care au fost pe înțelesul tuturor, ne-au fost de mare ajutor, atât pe plan profesional, cât și pentru hrana sufletului. În urma acestei experiențe frumoase, am învățat noi tehnici pe care le voi pune în practică cât de curând, atât ca organist, cât și ca psalmist. Le mulțumesc pentru această minunată și bine-venită zi de formare și îi aștept cu drag cât mai des". (Anton Babiaș - organist, Parohia "Sfântul Ioan Nepomuk" - Suceava)

"În cadrul zilei de sâmbătă am participat la primul meu curs de formare pentru animatorii cântului liturgic. A fost o experiență care m-a ajutat să mă formez ca om. Toate persoanele cu care m-am întâlnit întâmplător pe stradă m-au întrebat: «Radiezi de fericire. Cărui fapt se datorează acest lucru?» Nu m-am ferit să le spun ca am participat la un curs de formare, care m-a corectat acolo unde greșeam și am învățat ceea ce nu știam. Mi s-a părut că timpul zburase. Eram atentă la fiecare lucru spus de preoții care ne-au informat și care ne-au introdus atât cu gândul cât și cu sufletul la cuvintele spuse de Dumnezeu. Mi se pare atât de fascinant cum noi, îl putem ajuta pe Dumnezeu, că putem fi atât de aproape de el prin cântarea unui psalm sau citirea unui lecturi". (Roxana Cuffner - Parohia "sfântul Ioan Nepomuk" - Suceava)

"13 octombrie 2018 - zi minunată și plină de încărcare spirituală în care am luat parte la acest de proiect de formare în slujirea liturgică a lectorului și animatorului cântului liturgic. Informațiile și învățăturile primite au fost foarte concise și prezentate într-un mod foarte plăcut. Totodată, a fost un bun prilej de a ne cunoaște și de a ne exprima dorința ca astfel de întâlniri să fie organizate cât mai des posibil. Vă mulțumim pentru efort, disponibilitate, învățături și așteptăm cu nerăbdare următoarea întâlnire". (Francisc-Tadeus Danelciuc - organist, Parohia "Nașterea sfintei Fecioare Maria" Siret)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 octombrie: Suceava: Zi de formare pentru lectorii și animatorii cântului liturgic din Decanatul de Bucovina


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat