Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Singura cu care am curajul să plâng

Papa Francisc în fața Sfintei Fecioare Maria

De Alexandre Awi Mello

Apare la 18 octombrie 2018 cartea Este mama mea. Întâlniri cu Maria. Papa Francisc în dialog cu Alexandre Awi Mello [È mia madre. Incontri con Maria. Papa Francesco in dialogo con Alexandre Awi Mello (Roma, Città Nuova, 2018, 328 de pagini)]. Pornind de la un interviu acordat autorului, numit de Francisc, la 31 mai 2017, secretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, cartea - prefațată de Carlos María Galli, de la Facultatea de Teologie din Universitatea Catolică Argentina - descrie întâlnirile papei cu Sfânta Fecioară Maria, din copilărie până la misiunea actuală ca episcop de Roma. Din volum anticipăm textul conclusiv.

Se apropie momentul de a ne saluta. Am fost peste două ore cu papa, între Casa "Sfânta Marta", unde am început interviul, și Palatul Apostolic, unde am mers pentru Angelus și pentru scurta plimbare în acel loc care riscase să fie închisoarea sa, așa cum mi-a spus în mod glumeț. Urcăm în mașină pentru a ne întoarce la reședință. Suntem unul lângă altul, ca în diferite momente în timpul vizitei sale în Brazilia. Este inevitabil ca, în acel moment, ca într-o clipă, să-mi treacă prin minte scene ale unui film deja văzut. Un film foarte frumos care nu vreau să se termine.

Dându-mi seama că a venit momentul de a ne saluta, îmi amintesc de cuvintele sale mariane - mereu mariane - spuse la ceremonia de rămas bun la aeroportul Galeão, în acea zi de 23 iulie 2013: "Gândul meu final, ultima mea expresie de nostalgie, se îndreaptă spre Stăpâna Noastră de la Aparecida. În acel iubit Sanctuar am îngenuncheat în rugăciune pentru întreaga omenire și îndeosebi pentru toți brazilienii. Am cerut Mariei să întărească în voi credința creștină, care face parte din sufletul nobil al Braziliei, precum și al atâtor alte țări, comoară a culturii voastre, încurajare și forță pentru a construi o nouă omenire în înțelegere și în solidaritate. Acest Papă pleacă și vă spune «pe curând», un «curând» plin de nostalgie, și vă cere, vă rog, să nu uitați să vă rugați pentru el. Acest Papă are nevoie de rugăciunea voastră a tuturor".

Puțin după aceea, în timpul zborului de întoarcere la Roma, avea să explice jurnaliștilor motivul pentru care cere mereu rugăciuni: "Îmi vine dinăuntru! Și Sfintei Fecioare Maria îi cer ca să se roage pentru mine la Domnul. Este o obișnuință, dar este o obișnuință care îmi vine din inimă precum și din necesitatea pe care o am pentru munca mea. Simt că trebuie să cer. Nu știu, este așa...".

În timp ce sunt cufundat în aceste gânduri și amintiri, Francisc mă întreabă: "Nu ai o altă întrebare?". Și el și-a dat seama de iminența salutului nostru și probabil că vrea să-mi dea bucuria de a profita până în ultimul moment al acelui contact. Eu mă dusesem să-l intervievez, dar la sfârșit era el cel care, cu delicatețe, se preocupa pentru ca să formulez toate întrebările mele. Încercând să fiu creativ pentru o ultimă intervenție, îi spun, dintr-o dată: "Da, Sfinte Părinte. Este o altă întrebare pe care aș vrea să v-o adresez, cu stilul tipic al jurnaliștilor, ceea ce eu nu sunt. V-aș întreba ce ați răspunde, pe scurt, în puține cuvinte, dacă ați fi întrebat, cine este Fecioara pentru dumneavoastră?".

Papa respiră profund, se gândește un pic și nu se îndoiește în a spune, cu un glas plin de duioșie și de afect: "Ea este mămica mea". Face o pauză și continuă: "Probabil că este unica persoană cu care am curajul să plâng. Pentru că sunt un dur. Nu plâng de obicei - spune cu o candoare care contrastează cu cuvintele sale -. Dar cu Sfânta Fecioară Maria, da, am făcut asta. Ea știe. Simt că pot să plâng cu ea...".

Prefer să nu continui. Rămânem în tăcere, ca și cum am gusta acele cuvinte. Mă impresionează mult și mă identific și mai mult cu acela care le rostește. Și eu știu că împreună cu ea se poate plânge. "Să mergem acasă", spune papa cu voce fermă șoferului, rupând tăcerea de acel minut care mi se păruse o veșnicie.

Pur și simplu "ea este mămica mea", continui să reflectez. Cuvântul folosit de papa în spaniolă este chiar mămica, care adună încărcătura afectivă a cuvântului "mamă", dar cu un tușeu de intimitate în plus. Pare totul așa de clar și, în același timp, așa de clarificator. Acele cuvinte rezumă toată conversația noastră, condensează o viață de iubire și de legătură profundă între Jorge Mario și Maria. Ce frumos să observi că ceea ce este clar este chiar real! Ne obișnuim așa de mult cu certitudinile care, cu timpul, ni se pare că au mai puțin valoare. Maria este pur și simplu mamă. Este experiența milenară a Bisericii, este experiența a milioane de creștini. Și este experiența vie și reală a inimii lui Francisc.

În timpul acestei călătorii pasionante în inima mariană a lui Jorge Mario Bergoglio, m-am aflat de nenumărate ori cu cuvântul "mamă", pur și simplu mamă. Aceasta trebuie să fi fost experiența lui Isus cu Maria. În momentul crucial al abandonării vieții sale pe cruce, a experimentat "prezența mângâietoare a Mamei și a prietenului", scrie Francisc în Evangelii gaudium (nr. 285). "Aceste cuvinte ale lui Isus în pragul morții nu exprimă în primul rând o preocupare milostivă față de mama sa, ci sunt mai degrabă o formulă de revelație care manifestă misterul unei misiuni mântuitoare speciale. Isus ne-o lasă pe mama sa ca mamă a noastră" (ibid.).

Bergoglio atrage atenția noastră asupra unui detaliu din textul biblic care de multe ori trece neobservat: versetul care urmează după acea formulă de revelație spune așa: "După aceasta, văzând Isus că toate s-au împlinit, ca să se împlinească Scriptura, a zis: «Mi-e sete»" (In19,28). Papa evidențiază că Maria este ultimul dar al lui Isus pentru poporul său, dăruit înainte ca totul să fie împlinit: "Adică, numai după ce a făcut asta, după ce a încredințat-o pe mama sa discipolului și viceversa, Isus a putut să simtă că «toate s-au împlinit» (In19,28)", explică Francisc.

"La picioarele crucii, în ora supremă a noii creații, Cristos ne conduce la Maria. Ne conduce la ea pentru că nu vrea ca să mergem fără o mamă, și poporul citește în acea imagine maternă toate misterele Evangheliei. Domnului nu-i place ca să-i lipsească Bisericii sale icoana feminină. Ea, care l-a născut cu atâta credință, însoțește și "urmașii descendenței ei, aceia care păzesc poruncile lui Dumnezeu și au mărturia lui Isus" (Ap 12,17).

Maria este o mamă prietenă, semnalează Francisc, "Este prietena mereu atentă pentru ca să nu lipsească vinul în viața noastră. Este aceea care are inima străpunsă de sabie, care înțelege toate durerile. Ca mamă a tuturor, este semn de speranță pentru popoarele care suferă durerile nașterii până când va răsări dreptatea" (Evangelii gaudium, 286). Pentru aceasta fiul poate să plângă cu ea. Tonul și duioșia acelor persoane nu mai pleacă din capul meu. Ajungem la Casa "Sfânta Marta". Un cuplu cu un copil mic îl așteaptă pentru prânz. Mulțumiri, promisiuni de rugăciuni reciproce, saluturi... Dar când sunt deja un pic departe, mă întreabă: "Ah! Ai luat-o pe Sfânta Fecioară Maria?", ca și cum ar indica ceva important, ce nu pot să uit. În emoția momentului nu înțeleg la ce se referă: "Pe Sfânta Fecioară Maria?", întreb eu. "Da, pe cea a Duioșiei pe care ți-am dăruit-o". "Da, desigur - răspund imediat -. Este aici, mulțumesc!".

Urc lent scările care duc spre curtea exterioară, absorbit în gândurile mele, începând să reparcurg acele momente de neuitat. Pur și simplu zâmbesc: "Da, dragă papa, am luat-o pe Sfânta Fecioară Maria, pe Sfânta Fecioară Maria a ta a Duioșiei. Cum s-o uit? Și pentru mine, ea este mămica mea!".

(După L'Osservatore Romano, 18 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat