Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sesiunea de toamnă a Consiliului Prezbiteral

Miercuri, 17 octombrie 2018, la ora 10.36, a avut loc la Iași, în sala "Anton Durcovici" de la subsolul catedralei "Sfânta Maria Regină", sesiunea de toamnă a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași, la care au participat 33 de persoane.

Preasfințitul Petru Gherghel a deschis această întâlnire în numele sfintei Treimi, invocând ajutorul preacuratei Fecioare Maria asupra tuturor participanților și a prezentat succint temele care urmau a fi tratate.

Părintele Felician Tiba a prezentat tema familiei în viziunea sfintelor Scripturi și în contextul zilelor noastre, subliniind faptul că în familie apare viața și învață primele noțiuni despre Dumnezeu, primele rugăciuni, ce înseamnă a fi om și, pe acest fundament, constituirea unui bun creștin. În zilele noastre, ca să se justifice mișcările gay, lesbiene și altele, "dictatura minorității" face ca firescul să fie numit nefiresc, iar normalul să fie etichetat ca nenormal.

Printre ideile exprimate de către diferiți participanți amintesc: nevoia de educație, referitor la valoarea familiei, încă de la copii și adolescenți; conștientizarea faptului că există o mișcare mondială care luptă pentru a denigra și distruge instituția sacră a familiei; puterea rugăciunii și a voluntariatului în vederea susținerii familiei creștine; necesitatea trecerii de la proclamarea valorilor la a fi trăite și asimilate.

Preasfințitul Petru Gherghel a informat pe scurt despre vizita "Ad limina apostolorum" a episcopilor catolici din România și Republica Moldova, ce se va desfășura la Roma între 5-10 noiembrie 2018.

Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a vorbit despre figura decanului, care nu este una onorifică, ci una eclezială, cu un rol deosebit de activ în viața parohiilor ce formează un decanat, fiind un consilier al episcopului și o persoană de legătură între preoți, credincioși și episcop. Decanul este cel care trebuie să observe activitățile frumoase care se desfășoară foarte bine și, pe care, este obligat să le susțină. De asemenea, tot el este cel care, luând act de activitățile din parohii care nu sunt în concordanță cu credința și morala, va trebui să vorbească cu parohul locului și cu episcopul. Decanul este cel care promovează întâlnirile decanale care să cuprindă teme pastorale, moment mai lung de rugăciune și masa frățească. La aceste întâlniri trebuie să participe toți preoții din decanat, parohi și vicari, diecezani și călugări, ce sunt implicați în pastorația poporului lui Dumnezeu. La nivel administrativ, părintele decan are obligația de a vizita o dată pe an fiecare parohie și să se îngrijească ca funcțiunile religioase să fie celebrate conform dispozițiilor liturgiei sacre, registrele parohiale să fie scrise corect și păstrate cum se cuvine, ca bunurile ecleziastice să fie administrate în mod conștiincios.

Părintele Felix Roca a transmis faptul ca, în fiecare decanat, să fie ales dintre preoți un reprezentant pentru pregătirea zilei tineretului și zilei copilului la nivel decanal.

Monseniorul Benone Farcaș, vorbind despre promovarea vocațiilor, a reliefat faptul că reușita acesteia depinde în cea mai mare măsură de parohie, adică de părintele paroh, părinții vicari, fiecare familie în parte, grupurile de rugăciune, grupurile de copii și tineri. Printre pașii de urmat în vederea promovării vocațiilor părintele rector a amintit de promovarea rugăciunii pentru vocație, oferirea suferințelor pentru vocație, invitația adresată adolescenților și tinerilor, prezentarea sistematică a vocației la viața preoțească și consacrată, exemplul preoților.

Părintele Eugen Robu, prezentând tema pastorației bolnavilor și asistența social-medicală, a evidențiat următoarea idee: asistența bolnavului constituie pentru fiecare creștin în parte, fie lucrător în domeniul sănătății, administrator sau voluntar, nu numai un mijloc de a vindeca boala și de a alina durerea, ci, mai mult, o cale de străbătut pentru a-l face cunoscut pe Cristos, care a luat asupra sa suferințele noastre și pentru a realiza un raport interpersonal de comuniune și de slujire autentică în folosul persoanei bolnave.

Părintele Cristian Farcaș, la ultima temă, a oferit mai multe detalii despre necesitatea înregistrării veniturilor, justificarea ajutoarelor primite din străinătate, respectarea fișei postului, a orelor din programul de lucru, a semnării registrului de prezență la sosire și la plecare, a finalizării intabulării bunurilor Bisericii, a completării lunare a registrului de casă, a permisiunii din partea episcopului pentru lucrări de construcție sau renovare.

Întâlnirea membrilor Consiliului Prezbiteral diecezan s-a încheiat, la ora 12.58, prin rugăciunea "Îngerul Domnului" și recitarea Orei minore, conduse de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Pr. Romeo Neculai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 octombrie: Iași: Sesiunea de toamnă a Consiliului Prezbiteral


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat