Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: Ovidiu Bisog ÎPS Ioan Robu, decorat de președintele României

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, la 16 octombrie 2018, decretul de decorare a Înaltpreasfințitului Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit romano-catolic de București.

"Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru excepționala sa activitate pastorală și socială, implicându-se în numeroase proiecte destinate societății românești, întreținând o viață culturală bogată în jurul Bisericii și contribuind la dezvoltarea și consolidarea relațiilor dintre România și Sfântul Scaun, președintele României a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler Înaltpreasfințitului mitropolit Ioan Robu", precizează site-ul Administrației Prezidențiale, www.presidency.ro.

ÎPS Ioan Robu este preot din anul 1968, episcop din anul 1984 și arhiepiscop din anul 1990.

Ovidiu Bișog

* * *

ÎPS Ioan Robu s-a născut la Târgu Secuiesc, unde părinții săi au venit pentru foarte scurt timp datorită serviciului tatălui său, la 6 noiembrie 1944, fiind originar din satul Traian, jud. Neamț. A absolvit Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Iași și a fost hirotonit preot la 15 august 1968. A fost vicar la parohia din Craiova și la catedrala "Sfântul Iosif", după care a urmat studii de specializare la Roma, în Italia, în perioada 1973-1977, la Universitatea din Lateran, Academia Alfonsiană, obținând titlul de doctor în teologie. După întoarcerea în țară, pentru scurt timp a fost paroh la Buzău în vara anului 1977. În perioada 1977-1983 a fost profesor și apoi Rector la Institutul Teologic din Iași. La 1 decembrie 1983 a fost ales la conducerea Arhiepiscopiei, mai întâi ca administrator diecezan, apoi episcop-administrator apostolic (25 octombrie 1984). A fost consacrat episcop titular de Celle Proconsulari la 8 decembrie 1984, la Roma, de către cardinalul Casaroli, secretar de stat al Vaticanului. În 29 aprilie 1990, în prezența delegatului Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul Angelo Sodano, a fost numit și instalat arhiepiscop-mitropolit de București. Deviza sa arhiepiscopală este Et veritas liberabit vos (Și adevărul vă va face liberi; In 8,32). (Biografia a fost preluată de pe site-ul Angelus Communicationis)


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat