Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri ale păstorului diecezei, după referendumul pentru familie

Dragi prieteni, dragi creștini, dragi oameni de bunăvoință,

A trecut deja o săptămână de la Referendumul pentru sprijinul familiei. Acesta nu a fost validat. Din păcate, deja se văd efectele negative ale neparticipării la vot. Ne pare rău că mulți dintre bunii noștri credincioși nu au reușit să înțeleagă miza acestui referendum, fiind bulversați cu tot felul de argumente, care s-au dovedit deja false, pentru a nu participa la vot. Absenteismul masiv nu înseamnă că majoritatea românilor sunt dispuși la compromisuri și să accepte dezordinile morale în societate sau a egalizării sau echivalării relației homosexuale cu căsătoria.

Mulți au scos în evidență că păstorii Bisericii nu se implică mai mult în viața socială și că nu condamnă abuzurile din societate. Slujitorii Bisericii sunt cu adevărat implicați în viața societății. S-au implicat și se vor implica în diferite moduri specifice lor, în special prin sacramente, predică și prin rugăciune, dar și prin centrele sociale pe care Biserica le are în îngrijire. Dar să nu uităm că prima datorie a slujitorilor Bisericii, prima misiune pe care trebuie să o împlinească este aceea de a vesti iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare, de a predica evanghelia iubirii și a vieții, iar familia este printre priorități.

Știm că mulți dintre dumneavoastră nu ați participat la acest referendum din cauza "zvonurilor", "bănuielilor", "dedesubturilor" sau a unor "temeri" care au fost sporite de către cei care nu au dorit ca acest referendum să treacă. Mulți au căzut în capcana dezinformării, fiind chiar folosiți pentru a transmite informații eronate. Domnul să le dăruiască acestora liniște sufletească și gânduri mai bune! Mulți afirmă că nu au participat din cauza unei anumite clase politice sau poate a unor păstori care i-au dezamăgit, aversiunea acestor creștini față de aceștia fiind în acest caz mai mare decât iubirea față de Biserică și față de familie.

Vă mulțumim vouă, creștinilor și cetățenilor români care ați votat, ați susținut și susțineți familia și căsătoria așa cum le-a voit Dumnezeu, și v-ați asumat chiar criticile multora. Sunteți o cinste pentru Biserica noastră! De fapt, noi știm că lumea îi urăște pe creștini, mai ales atunci când iau în serios vocația lor de creștini. Dar, în ciuda atâtor atacuri, ați dat o lecție de asumare a identității creștine și de responsabilitate cetățenească.

Fiecare trebuie să facem tot posibilul pentru a menține cadrul firesc al căsătoriei și familiei, locul în care să poată veni pe lume creștinii și cetățenii țării noastre, de azi și de mâine. Așa cum spunea și papa Francisc, noi, creștinii, nu ne putem croi un Dumnezeu după propria noastră măsură, potrivit propriei noastre comodități, ascultând de reguli care nu au nicio legătură cu Dumnezeu. Un creștin trebuie să răspândească iubirea lui Dumnezeu, care este gratuită și este capabilă de a da viață, iar aceasta trebuie făcută cu acea atitudine de primire și de milostivire față de toți, chiar și față de persoanele care au alte orientări sexuale. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luptăm împotriva păcatului din viața noastră și a anomaliilor pe care alții vor să le impună în societate. În acest sens, voi, părinții, aveți o mare responsabilitate, alături de Biserică, să vă educați cât mai bine pruncii și să verificați ceea ce li se propune la școală, pentru ca aceștia să crească într-un climat fericit și armonios.

Biserica nu este formată doar din episcopi și preoți, ci și din fiecare credincios, care este chemat să ducă mesajul creștin acolo unde se află: în familie, la locul de muncă, dar chiar și în spațiul politic. Biserica este fiecare persoană cu drept de vot și participă la viața cetății. Prin credincioșii laici, Biserica este prezentă în societate. Politicienii, mai ales cei care sunt creștini, trebuie să-și spună cuvântul și să sprijine adevăratele valori.

Vă reamintim tuturor că păstorii rămân alături de dumneavoastră, fie că ați participat la vot sau nu. Ei rămân alături de familie și vor susține mereu familia autentică, așa cum a fost rânduită de Dumnezeu. Apelați la păstorii dumneavoastră, cereți-le sfatul și sprijinul. Și noi, păstorii, așteptăm de la dumneavoastră să vă împliniți cât mai bine menirea de membri activi ai Bisericii și ai societății.

Domnul vieții și al familiei să ne ajute pe toți ca să înțelegem și să ne împlinim fiecare rolul pe care îl avem în Biserică și în societate, iar sfânta familie din Nazaret să fie un exemplu de ascultare față de voința lui Dumnezeu!

PS Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat