Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cei doi episcopi chinezi la Sinod: Simțim că Biserica este o familie

De Iacopo Scaramuzzi

"Simțim că aici este unica credință a Bisericii și că suntem o mare familie": într-un interviu dat la redacția chineză de la Radio Vatican - Vatican News, cei doi episcopi chinezi care pentru prima dată au participat la un Sinod al Episcopilor după acordul istoric dintre Sfântul Scaun și Pechin despre numirile episcopale, au relatat experiența lor din aceste zile la Roma: "Dorim ca și cu vocația să putem aduce pacea în lume", afirmă monseniorul Joseph Guo Jincai. "Pentru formare și discernământ, cred că problemele întâlnite sunt asemănătoare cu ale celorlalte țări din lume", explică monseniorul John Baptist Yang: "Acest Sinod este pentru tinerii din toată lumea și pentru tinerii chinezi".

"Ca episcop chinez, sunt bucuros să particip la Sinod pentru prima dată", a spus monseniorul Guo Jincai: "Simțim că Biserica este o familie și am primit o acceptare și un bun-venit călduroase. Împreună cu papa, cu cardinalii și cu episcopii din toată lumea, am vorbit despre problemele care se referă la tineri, discernământul vocațiilor și cum să înfruntăm provocările din timpul nostru. Simțim că aici este unica credință a Bisericii și că suntem o mare familie. Am împărtășit reflecțiile noastre cu alți episcopi și am discutat temele actuale pe care trebuie să le tratăm". Cuvinte împărtășite de monseniorul Yang: "Acest Sinod este făcut pentru tinerii din toată lumea. Pentru tinerii chinezi, acest Sinod este foarte actual și temele care au fost discutate este ceea ce avem nevoie pentru formarea vocațiilor și sunt ca un ghid. Pentru noi este foarte semnificativ acest Sinod, o experiență bună".

Cei doi episcopi chinezi, așa cum a confirmat în cursul briefingurilor zilnice prefectul Dicasterului pentru Comunicație, Paolo Ruffini, se vor întoarce în China înainte de încheierea Sinodului, așa cum era prevăzut încă de la început, pentru a relua activitățile lor pastorale după o perioadă deja prelungită la Roma.

"Pentru formare și discernământ, cred că problemele întâlnite sunt asemănătoare cu cele din alte țări din lume", afirmă monseniorul Guo Jincai. "În diecezele mai pregătite există comitetul pentru vocații și tinerii sunt însoțiți de preoți atât în formare cât și în credință, precum și în creșterea umană. Aceste proiecte au început cu peste zece ani în urmă în cadrul Bisericii din China. Am convocat seminarii importante, am lansat proiecte și am discutat despre modul de a înfrunta provocările actuale și dezvoltările în viitor". Și "sub conducerea episcopilor, în dieceze și în fiecare parohie avem Oficii de însoțire mai ales pentru tinerii căsătoriți și pentru cei care se pregătesc pentru căsătorie, oferindu-le îngrijirea pastorală. Exortația Amoris laetitia - subliniază prelatul - a manifestat iubirea papei Francisc față de tineri și față de familii. Cred că acest lucru este important pentru fiecare familie, pentru că fiecare familie primește chemarea de la Dumnezeu. Fiecare familie și vocația familiei sunt legate de creșterea Bisericii și în slujba societății. De aceea, stabilitatea familială va aduce binele întregii societăți". Yang subliniază cu privire la faptul că "fiecare dieceză, conform propriilor exigențe, oferă o formare prematrimonială și în timpul căsătoriei. Unele dieceze, mai pregătite sau care dispun de resurse, ajută parohiile să ofere cursuri pentru tineri, mereu sub conducerea comitetului pastoral. Unele dieceze au propriul Centru, cu cursuri obișnuite sau de perioadă scurtă, au și o formare despre etica matrimonială care ajută mult pe tineri în viața matrimonială".

Cât privește tema specifică a Sinodului, vocația tinerilor, "acum simțim că misiunea noastră este și mai dificilă cu privire la tema vocației tinerilor", explică Guo Jincai. "Suntem chemați să proclamăm Evanghelia, să întărim credința și să slujim societatea noastră, dând contribuția noastră țării. Dorim ca și cu vocația să putem aduce pacea în lume". Yang la rândul său relatează: "Am văzut dificultăți și provocări în alte țări din lume. În realitate, acest Sinod ne ajută să înțelegem cum pot fi însoțiți tinerii în munca pastorală, cum pot fi ajutați să mărturisească credința urmând propria vocație".

Guo Jincai, care a intervenit în cercul mic în limba franceză, împărtășește că, așa cum a fost subliniat de mai mulți părinți sinodali, "când vorbim împreună, asta înseamnă deja a asculta, adică a asculta glasurile tinerilor care vin din diferite națiuni, și a asculta înseamnă și a însoți". Cuvântul a asculta, confirmă Yang, "este realmente pus în practică în acest Sinod".

"Aș vrea să împărtășesc o dorință a mea cu tinerii din China continentală", conclude Yang. "Acest Sinod este pentru tinerii din toată lumea și pentru tinerii chinezi. Aici se vorbește despre însoțire, despre a căuta rezolvarea problemelor tinerilor, despre conducerea în credință pentru tineri. Aș vrea să vă spun vouă: Biserica are nevoie de tineri, Biserica îi iubește pe tineri și mai ales vede că tinerii sunt viitorul Bisericii. Domnul îi iubește pe tineri, Biserica îi iubește pe tineri, noi episcopii îi iubim pe tineri".

(După Vatican Insider, 13 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat