Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc îl primește pe președintele polonez la a 40-a aniversare a alegerii lui Wojtyła, colocviu despre Europa

"Welcome to Rome". Așa l-a salutat papa Francisc pe președintele Poloniei, catolicul Andrzej Duda, primit în audiență privată în Palatul Apostolic împreună cu o delegație de 17 persoane între care soția. Întâlnirea care se situează în cadrul celebrărilor polonezilor pentru a patruzecea aniversare a alegerii la scaunul pontifical a lui Karol Wojtyła (16 octombrie 1978).

Audiența a durat circa jumătate de oră într-un climat foarte cordial, cum s-a prezentat de Sala de Presă a Sfântului Scaun care informează că, în cursul colocviilor, "a fost subliniată importanța valorilor creștine în istoria țării, în special în formarea identității sale culturale și religioase".

"După aceea - afirmă nota - au fost tratate unele teme de interes reciproc, cum ar fi promovarea familiei și primirea". "În sfârșit, s-au oprit asupra contribuției Poloniei în proiectul de integrare europeană, precum și asupra unor tematici cu caracter internațional, cum ar fi conflictul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, migrațiile și salvgardarea creației în vederea Conferinței Națiunilor Unite despre schimbările climatice, care se va ține la Katowice în decembrie".

În momentul schimbului de daruri, Duda i-a dat papei o copie a tabloului Milostivirii Divine a sfintei Faustina Kowalska, de care - a spus el - polonezii sunt profund legați: "Este un lucru foarte drag pentru noi, îl avem mult la inimă". "Mulțumesc că ați ales acest dar", a răspuns Francisc. De la delegația poloneză a venit și un coș cu produse tipice din Polonia; soția președintelui dăruindu-l pontifului a spus: "Sanctitate, știm că dumneavoastră țineți mult la săraci, să dispuneți cum vreți de el". Ca dar pentru papa și două cărți istorice despre Cracovia și despre apostolii Milostivirii Divine într-o ediție specială publicată cu ocazia ZMT 2016.

La rândul său, Bergoglio a dăruit un medalion care reprezintă bazilica "Sfântul Petru" din secolul al XVI-lea și cele patru documente ale pontificatului său - enciclica Laudato si' și exortațiile Evangelii gaudium, Amoris laetitia și Gaudete et exsultate - și o copie a mesajului pentru Ziua Mondială a Păcii.

În afară de asta, papa a dăruit un rozariu fiecăruia dintre membrii delegației, două în plus le-a dat soției președintelui pentru a le duce câtorva rude pentru care ea a cerut rugăciune.

La încheierea audienței cu pontiful, după un salut călduros, dar respectuos - așa cum au afirmat cei prezenți - Andrzej Duda l-a întâlnit pe cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, însoțit de Monseniorul Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele.

Odată ieșit din Vatican, Duda a programat întâlnire cu jurnaliștii prezenți la Roma pentru o scurtă conferință. "Cu papa Francisc am vorbit despre viitorul Europei", a afirmat el. "Sfântul Părinte m-a întrebat dacă, după părerea mea, este posibil să se iasă din toate crizele. Am răspuns că după părerea mea este posibil, dar este nevoie de o schimbare de viziune: este nevoie să ne întoarcem la valorilor părinților fondatori ai Europei". "Fiecare țară din Uniunea Europeană - a adăugat șeful statului - trebuie să se simtă respectată, este nevoie de un respect reciproc între țările din UE".

Președintele polonez l-a invitat pe Bergoglio să se întoarcă în Polonia anul viitor, cu ocazia celei de-a 100-a aniversări a relațiilor dintre Polonia independentă și Sfântul Scaun. "Mulțumesc, să vedem", a fost răspunsul lui Francisc, după cum a afirmat Duda.

(După Vatican Insider, 15 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat