Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Să nu ne resemnăm cu războiul și cu nebunia terorismului"

De Andrea Tornielli

"Nu putem să ne resemnăm cu demonul războiului, cu nebunia terorismului, cui forța înșelătoare a armelor care devorează viața". Asta scrie papa Francisc în mesajul care a fost citit în după-amiaza de duminică, 14 octombrie 2018, la Târgul de Bologna, la deschiderea întâlnirii internaționale "Punți de pace" organizate de Comunitatea "Sfântul Egidiu" și de dieceza de Bologna, condusă de episcopul Matteo Zuppi.

Papa amintește de prima întâlnire pentru pace de la Assisi, din urmă cu 32 de ani l-a avut protagonist pe Ioan Paul al II-lea și afirmă: "De atunci, scenariile istoriei s-au schimbat pe larg, adesea în manieră dramatică; în schimb, aceste întâlniri au rămas, cu un fir roșu care de-a lungul anilor dă mărturie despre necesitatea continuă de a implora împreună, fără încetare, darul păcii".

"În lumea globalizată, unde din păcate pare tot mai ușor să se sape distanțe și să se cuibărească în propriile interese - explică Francisc - suntem chemați să ne angajăm împreună pentru a uni între ele persoanele și popoarele. Este urgent de a elabora împreună amintiri de comuniune care să vindece rănile istoriei, este urgent de a crea legături de conviețuire pașnică pentru viitor".

"Nu putem să ne resemnăm cu demonul războiului, cu nebunia terorismului, cu forța înșelătoare a armelor care devorează viața. Nu putem lăsa - adaugă pontiful - ca indiferența să pună stăpânire peste oameni, făcându-i complici ai răului, ai acelui rău teribil care este războiul, a cărui cruzime este plătită mai ales de cei mai săraci și de cei mai slabi. Nu putem să ne sustragem de la responsabilitatea noastră de credincioși, chemați, și mai mult în satul global de astăzi, să avem la inimă binele tuturor și să nu ne mulțumim cu faptul că la noi este pace".

"Religiile, dacă nu urmăresc căi de pace - afirmă Bergoglio - se dezmint pe ele însele. El nu pot decât să construiască punți, în numele Celui care nu încetează să unească cerul și pământul. De aceea, diferențele noastre nu trebuie să ne pună pe unii împotriva altora: inima celui care crede cu adevărat îndeamnă să se deschidă, mereu și pretutindeni, căi de comuniune".

Francisc îi invită pe credincioși să fie "artizani ai păcii în invocația către Dumnezeu și în acțiunea pentru om! Și noi, drept conducători religioși, suntem ținuți să fim punți solide de dialog, mediatori creativi de pace". Invitându-i și pe liderii națiunilor să nu înceteze "să caute și să promoveze căi de pace, privind dincolo de interesele de parte și ale momentului".

Papa, chiar în zilele în care se celebrează Sinodul despre tineri, "cere să se implice în manieră îndrăzneață tinerii, pentru ca să crească la școala păcii și să devină constructori și educatori de pace... Ca oameni care credem, nu putem decât să simțim urgența de a percepe strigătul puternic de pace care se ridică din inimile lor și de a construi împreună acel viitor care le aparține lor. De aceea este necesar să se construiască punți între generații, punți pe care să mergem ținându-ne de mână și să ne ascultăm".

"Pasiunea pentru pace - conclude Francisc - îi face pe toți mai tineri unde realmente contează: în inimă. Astăzi, strângându-vă unii lângă alții, bărbați femei din credințe și generații diferite, arătați că, având ajutorul lui Dumnezeu, a construi împreună pacea este posibil".

La întâlnirea care se deschide astăzi și care va dura până la 16 octombrie participă sute de lideri ai marilor religii mondiale împreună cu reprezentanți ai lumii culturii și ai instituțiilor. Printre raportorii acestei prime adunări generale sunt marele imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb, patriarhul siro-ortodox Ignatius Aphrem al II-lea, rabinul șef din Franța, Haim Korsia, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și fostul președinte al Comisiei Europene, Romano Prodi.

Vor asista la inaugurare și vor participa la cele trei zile și trei episcopi care provin din Republica Populară Chineză, Joseph Shen Bin, episcop de Haimen, Antony Dang Mingyan, episcop de Xi'an, și Joseph Yang Yoingqiang, episcop de Zhoucun. Printre celelalte personalități importante, care vor participa până marți 16 octombrie la mesele rotunde, este și Bernice King, fiica lui Martin Luther King și păstrătoare a "visului" său despre o lume fără discriminări, părintele Solalinde, care în Mexic apără migranții și-i smulge pe tineri din rețeaua traficanților de droguri, și beninezul Grégoire Ahongbonon, care se bate pentru demnitatea și îngrijirea bolnavilor mintali din Africa Occidentală.

(După Vatican Insider, 14 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat