Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dreptate pentru sfântul Romero, repornesc investigațiile

De Alver Metalli

Este deja sfânt, dar îi lipsește dreptatea pământească. Și pentru asasinii săi fără nume și fără față nu va putea exista acea iertare pe care Biserica a promis-o când vor fi identificați. Între timp, cerul din Salvador continuă să lăcrimeze copios de două săptămâni. Efectele uraganului Michael, spun aici, care însă n-au împiedicat pelerinajul până la catedrală și la mormântul lui Romero, unde primii salvadorieni s-au concentrat pentru a urmări ceea ce papa făcea în piața "Sfântul Petru" cu ilustrul lor concetățean. Cu câteva zile înainte, tot sub ploaie, a fost un alt marș, terminat într-un loc diferit de o piață sacră, Palatul de Justiție din San Salvador. Un pelerinaj evlavios pentru a însoți sfințirea unui martir, primul, un marș cu pancarte pentru a reclama o celeritate mai mare în procesul intentat împotriva autorilor materiali și intelectuali ai asasinării monseniorului Romero care sunt în umbră de 38 de ani.

Momentul pentru a determina spre adevărul judiciar este bine ales, pentru canonizarea ilustrei victime și pentru redeschiderea investigațiilor după ce o sentință din 12 mai 2017 le-a reactivat punându-le în mâinile judecătorului instructor penal Rigoberto Chicas, cel pe care salvadorienii îl cunosc bine pentru că l-a trimis în închisoare pentru corupție pe Antonio Saca, președintele lor între anii 2004 și 2009. "Este o persoană foarte serioasă și suntem convinși că acest caz va face pași înainte", comentează Ovidio Mauricio Gonzalez, de la Tutela Legală, instituție istorică întemeiată în 1977 de monseniorul Romero cu numele de Ajutor juridic, transformată apoi în ceea ce este astăzi de prietenul și succesorul său Arturo Rivera y Damas.

Nu este ușor de crezut că după aproape patru decenii niciunul dintre autorii care au luat parte la această crimă n-a fost adus în fața unui tribunal, și mai mult, încă n-a fost celebrat un proces cu suspecți credibili. Dar este chiar așa. Romero este și el victimă a păcii pe care o voia pentru zbuciumata sa țară, pentru că acordurile care au dezarmat gherilele din Salvador în 1992 au făcut și ca părțile aflate în conflict să nu sape prea mult în atrocitățile comise, pentru a le lăsa în urma in pro a viitoarei înțelegeri pe care părea că în sfârșit vor putea s-o cucerească.

Legea amnistiei decretată de președintele lui Alianza Republicana Nacionalista, Alfredo Cristiani, în martie 1993, a îngropat astfel sute de procese deja începute în tribunalele din țară și a stopat avalanșa care avea să vină cu noua democrație. E suficient să ne gândim că numai Comisia pentru Adevăr în scurta sa perioadă s-a ocupat de două mii de cazuri, despre 80 de mii de victime semănate de război și 10 mii de desaparecidos lăsați ca moștenire la sfârșitul conflictului. Apoi, în sfârșit, legea amnistiei a fost declarată neconstituțională și derogată la 13 iulie 2016 și procesele au avut cale liberă, și cele care se refereau la cazuri deja amnistiate.

Ovidio Mauricio Gonzalez, care printre alte lucruri a certificat transferarea rămășițelor pământești ale lui Romero de la vechiul la noul mormânt cu respectivul jurământ canonic la 11 martie 2015, se declară satisfăcut pentru redeschidere și pentru noul titular al cauzei. În biroul său încărcat cu dosare pe fiecare dintre cele 11 volume de peste două sute de pagini, predate de puțin timp în mâinile noului judecător instructor. Conțin reconstruiri, depoziții, mărturii, articole din ziare, procese verbale, hărți, chiar nume și portrete robot, ca acela al presupusului asasin, înalt, slab, cu față ascuțită cu barbișon și mustață descris astfel de alți participanți ai comandoului morții. O bază de indicii de mare valoare care confirmă sau integrează alte lucrări precum raportul Comisiei pentru adevăr, care a adunat elemente practic conclusive, sau cel al Comisiei Interamericane a Drepturilor Umane care a urmărit cazul, precum și marele volum de material adunat pentru procesul civil făcut în California, la Fresno, împotriva lui Álvaro Saravia, un nume asupra căruia ne vom întoarce, pe care l-a condamnat la o despăgubire de 10 milioane de dolari și l-a determinat pe judecător să scrie în sentință că exista cu adevărat un escadron al morții și era comandat de maiorul Roberto D'Abuisson.

La întrebarea dacă materialul adunat de Comisia pentru Adevăr ar fi fost suficientă pentru a-l aduce în tribunal și a-l condamna pe principalul suspect al asasinării, D'Abuisson, un asesor important din comisie, americanul Douglas Cassel, doctor în jurisprudență la Harvard și astăzi profesor de drept internațional la Universitatea "Notre Dame", a răspuns un da fără șovăieli: "Dacă ar fi fost posibil de a-l aduce în fața unui tribunal, cred că procesul s-ar fi terminat cu o condamnare. Niciunul dintre comisari și niciunul dintre cei trei consultați n-am fi avut nici cea mai mică îndoială în acest caz, pentru că am intervievat martori cheie, care știau ce s-a întâmplat".

Cotidianul argentinian La Nación - și asupra acestuia ne vom întoarce - a publicat la data de 14 martie 2018 un interviu luat surorii mai mici a lui D'Abuisson, Maris de Martínez, cu titlul "Mi hermano, el asesino de monseñor Oscar Romero". Femeia, în acea perioadă asistent social și foarte activă în comunitățile de bază din Salvador, prezintă vizita în sanatoriul în care fratele era internat în ziua dinaintea morții. Cu acea ocazie, ultima cât era în viață, a spus: "«Trebuie să mori în pace, te rog, încredințează-te lui Romero, cere-i iertare cu partea cea mai profundă a inimii tale». El a deschis ochii pentru un moment, a apropiat-o de el până când a fost față în față și, incapabil să vorbească datorită bolii, a început să plângă".

Marisa D'Abuisson de Martínez astăzi este în piața "Sfântul Petru". Înainte de a pleca la Roma, a dat un interviu la El Faro pe care cotidianul l-a publicat sâmbătă 13 octombrie, în ajunul canonizării monseniorului Romero. La întrebarea lui Roberto Valencia, redactor de investigații, dacă are îndoieli cu privire la participarea fratelui la asasinare, sora reînnoiește acest răspuns: "Din păcate... pentru lucrurile pe care Roberto le spunea despre monsenior, pentru acel carnețel pe care l-au găsit [așa-numita "Agenda Saravia"] cu acele date, cred că s-a înrolat în acea organizație, să spunem, creată pentru a vedea cum puteau să-l pună deoparte definitiv pe Romero. Și, desigur, penultima sa omilie poate că i-a determinat și pe aceia care încă aveau îndoieli".

"Conform rezultatelor Comisiei pentru Adevăr, organigrama responsabilităților asasinării lui Romero ducea la un escadron al morții organizat de D'Abuisson și finanțat de așa-numitul grup din Miami, al familiilor înstărite emigrate în Statele Unite", adaugă avocatul Mauricio Gonzalez: "Căpitanul Álvaro Saravia era administrator al fondurilor, econom ca să spunem așa, al șoferului se știe cine era, alte nume sunt cunoscute, chiar dacă nu se poate preciza rolul tuturor avut în operațiune, nu există certitudine numai despre cel care a apăsat pe trăgaci, suspecți da".

De la Roma, unde se află pentru canonizare, cardinalul salvadorian Gregorio Rosa Chávez, a vorbit din nou despre o "conexiune argentiniană", cel puțin în ceea ce se referă la antrenarea trăgătorului care a tras în Romero în după amiaza zilei de 24 martie 1980. Rosa Chávez a indicat într-un "preot argentinian" propria sursă. Acesta i-a vorbit despre o "școală pentru a antrena trăgătorii aleși" aproape de orașul de reședință și că a aflat că "acela care l-a ucis pe Romero a venit de acolo". Cardinalul a povestit la Roma că înainte de asasinare, nunțiul apostolic din Argentina a primit un reprezentant al ambasadei americane care i-a revelat: "Romero este în pericol, vă rog spuneți-i că - probabil - săptămâna viitoare va fi asasinat". Atunci secretarul ambasadei vaticane la Buenos Aires l-a sunat pe nunțiul din Costa Rica, Lajos Kada, iar el, la rândul său, l-a sunat pe arhiepiscop".

Rosa Chávez a completat relatarea sa romană, în ajunul canonizării, confirmând că și în jurnalul pe care Romero obișnuia să-l țină se află referința la pista argentiniană: "Arhiepiscopul a scris în jurnalul său: nunțiul m-a sunat și mi-a spus că probabil săptămâna următoare voi fi ucis. Și imediat și-a oferit viața sa". apoi Rosa Chávez a continuat: "Când am fost administrator apostolic după moartea (arhiepiscopului Arturo) Rivera și Damas, am scris acestui nunțiu și l-am întrebat despre acest punct: «Este adevărat, l-am avertizat pe Romero», mi-a răspuns el. Deci avem date concrete cu privire la pista argentiniană. Chiar dacă numele asasinului încă nu-l știm".

Pista argentiniană nu este nouă nici pentru avocatul Ovidio Mauricio Gonzalez, care ne vorbește despre documente declasificate în țara sudamericană care fac referință la asasinarea monseniorului Romero. "De altfel", afirmă el, "nu trebuie uitat că regimurile militare din acea epocă erau conectate între ele pentru a face față la ceea ce numeau amenințare comunistă continentală".

La reclamația pentru ca de această dată să se treacă cu hotărâre la constatarea adevărului istoric s-a adăugat în aceste zile și o sugestie precisă, pusă în mâinile noului magistrat pentru investigații. S-a făcut purtător de cuvânt al acesteia Wilfredo Medrano, și el de la Tutela Legală, precum și reprezentant al victimelor din Mozote, unul dintre cele mai rele masacre din istoria Americii Latine. Medrano a explicat că petiția prezentată noului judecător instructor al cazului Romero la sfârșitul manifestației din fața Palatului de Justiție conține și cererea de a emite o alertă roșie a Interpolului "pentru ca să fie localizat și deportat militarul Álvaro Saravia".

Álvaro Saravia este un nume care apare în aproape toate rapoartele care au fost redactate până astăzi cu privire la asasinarea monseniorului Romero. "A fost condamnat civil în Statele Unite să plătească 10 milioane de dolari despăgubire rudelor, a fugit și astăzi locuiește în Honduras într-un loc necunoscut", rezumă avocatul Mauricio Gonzalez. În agenda care a fost sechestrată într-o locuință de la țară unde era reunit un grup de importanți oameni de dreapta figurează plăți efectuate la diferiți actori ai aceleia care este denumită Operațiunea Pina, care ar putea să fie numele de cod al operativului care s-a încheiat cu asasinarea monseniorului Romero.

"Din agendă rezultă că Saravia ar fi cerut două vehicule, unul pentru franctiror și șofer, și un al doilea pentru cel care a supervizat acțiunea din afară", clarifică Mauricio Gonzalez, care ne arată fotocopia paginii din agendă cu adnotările plăților efectuate la membrii comandoului care la 24 martie 1980 a luat parte la asasinare. Gregorio Rosa Chávez, când încă nu era cardinal, în mai 2015, anul beatificării lui Romero, ne-a povestit despre "scrisoarea unei persoane pe care am ajutat-o să iasă din țară. A trecut timp până când acest om s-a întors incognito în Salvador și a acceptat să vorbească cu un grup de avocați peruani care a lucrat la cazul asasinării monseniorului. În procesul verbal lipsea numai un punct: cine a tras. Și acest lucru continuă fără să fi fost clarificat".

Refugiatul întors incognito era tocmai fostul căpitan Álvaro Saravia. "Într-o zi mi-a telefonat și mi-a spus că vrea să-și curețe conștiința, că scria o carte despre Romero și avea nevoie să mă vadă", a continuat Rosa Chávez în interviul dat în 2015 la Terre d'America. "Nu știam dacă să-l cred. I-am cerut o probă. Mi-a trimis un emisar cu o scrisoare semnată de el. Apoi s-a întâmplat ceva neașteptat, un jurnalist l-a interceptat. Și lui i-a povestit tot".

Jurnalistul este Carlos Dada, fondator și director al cotidianului on-line din El Salvador, El Faro, și "totul se poate citi în interviul apărut cu titlul "Así matamos a monseñor Romero" ("Așa l-am ucis pe monseniorul Romero") la 22 martie 2010. În interviu, Saravia declară că n-a participat la planificarea asasinatului, că nu-l cunoaște pe ucigaș, dar că l-a văzut "intrând în mașină", că are barbă, că i-a predat "personal o mie de colones pe care D'Abuisson i-a împrumutat de la Eduardo Lemus O'byrne". D'Abuisson, la câțiva ani după asasinarea lui Romero a fondat partidul ARENA (Alianza Republicana Nacionalista) și a devenit liderul maxim. A fost și președintele Adunării constituante din 1983 și un membru important la Ligii mondiale anticomuniste. A murit în 1992 de cancer la gât la vârsta de 47 de ani, după ce a dus partidul la președinție în El Salvador și cu puțin înainte de semnarea acordurilor de pace care au pus capăt războiului civil din El Salvador.

Printre suspecții deja morți, sinucigași, martori dispăruți, diferite depistări acum investigația cu privire la asasinarea omului pe care papa Francisc l-a făcut sfânt poate relua drumul spre adevăr. Pentru că Biserica - așa cum a repetat și în aceste zile cardinalul Rosa Chávez - "vrea să ierte, dar elementul dreptate este condiție pentru iertare".

(După Vatican Insider, 14 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat