Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În sfârșit glasul femeilor

Într-o întâlnire a călugărițelor și în intervenția cardinalului Marx

Provin din Franța, Statele Unite, Coreea, China, Italia, Spania și Kenya, cele șapte călugărițe prezente în aceste zile la lucrările Sinodului Episcopilor. Reprezintă diferite categorii de vârstă și diferite carisme vocaționale, și pentru a-și face auzit glasul lor de femei consacrate au dat întâlnire presei lunea viitoare, 15 octombrie 2018, la Palatul Pius. Întâlnirea, programată pentru ora 19.30, este relansată pe social media cu o imagine care le prezintă zâmbitoare și cu sloganul "Glasul surorilor la #Synod2018".

Dar și în timpul congregațiilor generale s-a ridicat un glas în favoarea creșterii prezenței și a unei implicări feminine mai mari în rolurile decizionale ale Bisericii și Vaticanului. Cardinalul Reinhard Marx, președinte al Conferinței Episcopale Germane, în intervenția sa publicată pe situl internet al aceluiași episcopat, a fost cel care a scos în evidență această problemă. Pornind de la numărul 128 din Instrumentum laboris, unde se face referință, printre altele, la supărarea tinerilor în fața corupției, a inegalității crescânde, a nerespectării demnității umane, îndeosebi a minorităților, a violenței organizate, a nedreptății și a discriminării femeilor și în cadrul Bisericii, cardinalul a afirmat că episcopii din Germania din 2013 s-au angajat, într-o declarație, să mărească în manieră semnificativă procentul prezenței feminine în pozițiile de responsabilitate care în Biserică sunt accesibile laicilor. S-au angajat să clarifice ulterior și participarea femeilor și a tuturor laicilor în funcțiile de conducere ale Bisericii și de a promova o pastorație sensibilă față de diferența de sex în teologie și în practica zilnică.

Din acel moment, pentru a face concretă declarația, episcopii germani au reflectat asupra rolurilor de coresponsabilitate din partea femeilor în Biserică. În 2015 a apărut documentul "A fi Biserică împreună". A fost demarat și un program de "mentoring" născut din colaborarea dintre asociația Hildegardis și Conferința Episcopală națională care a evidențiat multiplicitatea funcțiilor de conducere în Biserică și a pregătit aproape o sută de femei să asume funcții de conducere.

În timpul unei întâlniri episcopii germani, a amintit cardinalul Marx, au discutat despre ulterioare probleme de antropologie și de morală sexuală, despre teologia sacramentelor și despre slujiri pentru a crea mai multă dreptate între sexe în cadrul Bisericii care merge dincolo de rolurile tradiționale pentru o egalitate mai mare. Făcând referință la un amplu studiu promovat în 2018 de Conferința Episcopală despre abuzul sexual asupra minorilor din partea preoților, diaconilor și călugărilor catolici, cardinalul a subliniat că el evidențiază structurile clericale și modul clerical de a conduce Biserica, drept motive care au contribuit la un abuz așa de masiv și la mușamalizarea sa. Și în această privință, a remarcat că femeile în rolurile de conducere ale Bisericii contribuie în manieră semnificativă la ruperea cercurilor clericale închise. Dacă, așa cum solicită Instrumentum laboris, Biserica vrea să susțină demnitatea femeilor - a concluzionat cardinalul Marx - nu este suficient să se repete respectivele texte magisteriale. În acest sens, trebuie să se înfrunte întrebările adesea incomode și nerăbdătoare ale tinerilor cu privire la paritatea de drepturi ale femeilor în Biserică. De fapt, a adăugat el, nu putem să ieșim cu ușurință din discursuri și trebuie să învățăm din nou o cultură a dialogului pentru a fi prezenți în dezbaterea publică în mod argumentat cu privire la principalele probleme fundamentale ale existenței umane cum ar fi sexualitatea, rolurile femeilor și ale bărbaților și raporturile umane. În afară de asta, a afirmat el, pentru o problemă de credibilitate trebuie mărit mult mai mult numărul femeilor în roluri de conducere la toate nivelurile Bisericii, de la parohie până la dieceză, la Conferință Episcopală și chiar la Vatican. Într-adevăr trebuie voit și realizat acest lucru, pentru că impresia că Biserica, atunci când este vorba despre putere, în ultimă analiză este Biserică masculină trebuie să fie depășită atât în Biserica universală cât și aici în Vatican. Altminteri femeile tinere nu vor putea găsi nicio posibilitate creativă reală.

(După L'Osservatore Romano, 14 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat