Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Zi de formare pentru lectori și cântăreții bisericești

Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești a fost sâmbătă, 6 octombrie 2018, gazda întâlnirii zonale pentru lectorii și animatorii cântului liturgic din zona Decanatului de Trotuș. A fost una dintre cele nouă întâlniri propuse în acest an de către Oficiul pentru Liturgie și Pastorația Sacramentelor, Oficiul pentru Pastorația Biblică și Oficiul pentru Muzica Sacră, din cadrul Episcopiei de Iași.

Ziua a început cu salutul părintelui paroh, Gheorghe Cojocaru, gazda întâlnirii, și cu prezentarea părinților formatori.

Activitățile dedicate acestei zile s-au desfășurat atât în biserica parohială, cât și în Casa Tineretului din cadrul complexului Grădiniței "Sfântul Paul" din localitate și au reunit peste 60 de persoane interesate să contribuie la înfrumusețarea sfintei Liturghii.

Programul a cuprins activități foarte interesante și antrenante, participanții fiind organizați în două grupuri distincte: lectorii, pe de o parte, și cântăreții bisericești, în alt grup.

Lectori au putut asculta prezentări foarte bogate pe teme precum: Rodnicia Cuvântului lui Dumnezeu (pr. Eduard Patrașcu) și Pregătirea proclamării lecturilor biblice (pr. Daniel Iacobuț).

Animatorii cântului liturgic s-au bucurat de expuneri precum: Cântările Sfintei Liturghii și Slujitorii cântului liturgic (pr. Ciprian Antălucă).

Subiectele dezbătute la această întâlnire de formare au adus un veritabil plus spiritual și formator pentru animatorii liturgici din zona Decanatului de Trotuș. Părinții profesori au insistat pe necesitatea formării unui lector ca urmare a importanței slujirii acestuia în folosul lui Dumnezeu și a cuvântului său, dar și al comunității.

Animatorii liturgici au fost îndemnați la a conștientiza cât de importantă este misiunea lor și, tocmai de aceea, trebuie să se pregătească temeinic pentru Sfânta Liturghie iar o mare atenție trebuie să o dea pregătirii spirituale.

Cursurile au oferit ocazia de aprofundare a Sfintei Scripturi, mergând pe ideea că nimeni nu poate să facă cunoscut cuvântul Domnului dacă nu deține o imagine clară a structurii textului și o înțelegere corectă a Sfintei Scripturi. De aceea, o inimă deschisă, plină de iubire și de umilință față de Domnul care ne vorbește împiedică o lectură superficială, grăbită, rece și amorfă.

Pauza de prânz a fost un bun prilej de întâlnire și socializare cu membrii parohiilor din Decanatul de Trotuș.

După prânz, ambele grupuri au avut ocazia să aprofundeze noțiunile însușite prin participarea la alte discuții, schimburi de experiență și aplicații practice

În final, părintele paroh Gheorghe Cojocaru a mulțumit participanților pentru prezență, felicitându-i pe părinții profesori și pe toți credincioșii veniți din parohiile Decanatului de Trotuș, care poate au făcut sacrificii pentru a participa la această zi de formare.

Ziua de formare s-a încheiat cu o rugăciune în biserica parohială, în jurul orei 15.30. Majoritatea participanților și-au manifestat dorința de a participa la cat mai multe astfel de întâlniri pentru a aprofunda rodnicia cuvântului lui Dumnezeu.

Pr. Claudiu Ciubotaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 octombrie: Onești: Zi de formare pentru lectori și cântăreții bisericești


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat