Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Eroii din Primul Război Mondial (XCI): Slănic Moldova, Cerdac și Cireșoaia
Slănic Moldova

În Primul Război Mondial au fost chemați la arme peste 12.000 de catolici din Dieceza de Iași; jumătate dintre ei nu s-au mai întors. Pentru a recupera memoria eroilor din localitățile catolice din Moldova publicăm lista lor pe parohii după cum am primit-o de la părinții parohi sau după cum a rezultat din cercetări. Așteptăm în continuare - din parohiile care n-au trimis încă - lista eroilor și fotografii cu monumente (dacă acestea există) din centrul parohial și din filiale. Numele eroilor pot fi recuperate de pe monumentul ridicat în localitate; din arhiva parohiei (posibil și în Registrul decedaților); de la primărie; de la credincioșii din localitate (mai toți știu bunicii sau străbunicii lor care au murit în primul război).
 

Parohia Slănic Moldova a fost înființată la 4 ianuarie 1990 prin desprindere de la Cireșoaia, după ce mai înainte a aparținut de Târgu Trotuș. Statisticile anuale ale Parohiei Târgu Trotuș - începând cu anul 1920 - menționează separat așezarea sub denumirea de "Satu-Nou-Băi" sau "Slănic-Băi", unde se afla un număr mic de credincioși catolici: 21 de familii cu 105 suflete. Ei au ajuns aici pe cale comercială . Parohia Slănic Moldova are ca filială localitatea Cerdac.

Parohia Cireșoaia a luat ființă la 7 aprilie 1968 prin desprindere de la Târgu Trotuș, după ce mai înainte a aparținut de Grozești. Numele este nou, după munții din apropiere. În statisticile catolice satul este menționat mai mult cu denumirea Slănic. În unele schematisme este numit Sfânta Ana, iar în ultima vreme a mai avut și denumirea de Biserica. Locuitorii provin din localități învecinate, în special din Târgu Trotuș și din Grozești; mulți sunt proveniți și din Transilvania . Pe timpul Primului Război Mondial s-a distrus bisericuța satului și casa pe care o aveau lângă dânsa și câțiva ani s-a celebrat sfânta Liturghie într-o casă particulară. În anul 1913 erau în Cireșoaia 210 de familii cu 900 de suflete iar în anul 1920 erau 200 de familii cu 650 de credincioși .

În zona cuprinsă de cele două parohii în Primul Război Mondial s-au dat lupte puternice. Pr. Benone Butacu, paroh de Slănic Moldova, a obținut de la primărie fotografii cu monumentele din zonă, precum și un material extras din cartea "Zile de foc la porțile orașului Târgu Ocna", cu permisiunea de la autor și de la editură de a reda textul și fotografiile din material. Redăm în continuare informațiile din Zile de foc la porțile orașului Târgu Ocna - Centenarul luptelor de la Coșna și Cireșoaia 1917 - 2017 a profesorului Corneliu Stoica, Editura "Magic Print", Onești 2017:

Mărturie a anilor plini de zbucium din timpul Primului Război Mondial sunt Cimitirul Internațional din Slănic-Moldova, Troița Eroilor din Cerdac și cele câteva monumente de pe Cireșoaia.

Cimitirul Internațional din Slănic-Moldova

Cimitirul Internațional din stațiunea Slănic-Moldova, asemănător celui de la Poiana Sărată, a fost construit, în anii 1930 și 1931, pentru ostașii căzuți pe valea Slănicului în Primul Război Mondial (români, germani, austrieci, unguri, ruși). Cimitirul are o formă dreptunghiulară, cu o suprafață de 480 m.p. și este împrejmuit cu un zid nu prea înalt, din piatră. Intrarea este marcată de două colonade de circa 1,5 m înălțime.

Pe cea din stânga este o placă de marmură cu inscripția: Aici odihnesc ostași români, ruși, germani și unguri căzuți în războiul 1916-1919, iar pe cea din dreapta o altă placă de marmură cu inscripția: Construit de Societatea Cultul Eroilor. Comitetul Central București 1930-1931. Spre capătul potecii se înalță un obelisc simplu, văruit în alb, cu inscripția: Aici odihnesc ostașii români căzuți în războiul 1916-1919 în spatele cimitirului se află un parapet din piatră fasonată, cu o nișă centrală mai înaltă și câte 4 nișe de o parte și de alta a celei centrale.

Pe nișa centrală, într-o arcadă sprijinită pe două rânduri de coloane de piatră, se află o placă de marmură cu următoarele două inscripții: Aici odihnesc osemintele a... ostași necunoscuți căzuți în războiul 1916-1919 și versurile: Viteji ce ați căzut pentru țară / Ostași ai credinței soldați / Vă fie țărâna ușoară / Oriunde în mormânt voi stați / Viteji ce ați căzut pentru țară // Mircea Rădulescu

La baza tuturor celor nouă nișe se găsesc osuare, care adăpostesc osemintele a circa 3.500 de ostași necunoscuți (români, germani, austrieci, unguri, ruși). În cele 4 parcele din cimitir sunt 108 morminte cu pietre funerare (26 români, 24 ger-mani, 46 unguri, 10 austrieci, 2 ruși).

Troița Eroilor din Cerdac

În centrul localității Cerdac, lângă șoseaua Târgu-Ocna - Slănic-Moldova se află un ansamblu memorial format dintr-o troiță și un obelisc. Ansamblul memorial a fost construit în anul 1935 în memoria eroilor căzuți în Războiul întregirii Neamului (1916-1919). Troița, din gresie, înaltă de trei metri, este ridicată pe un postament de beton în trei trepte. Troița din gresie, cu trei stâlpi centrali și două brațe ușor curbate, se termină cu un acoperiș stilizat. Ea este împodobită cu elemente florale (frunze de stejar) și geometrice specifice zonei Cerdac. În partea superioară se află și o cască ostășească în basorelief. La bază, troița are încrustate următoarele slove: Troița de o ființă fie-ne-ntr-ajutorință pe tine te preamărește.

Obeliscul, situat în dreapta troiței, construit tot din gresie de Slănic, are în vârf o cruce, iar la bază un postament în două trepte.

Pe obelisc sunt gravate 52 de nume, cu următoarea inscripție: Eroii căzuți pe câmpul de luptă pe anii 1916 - 1919 Comuna Slănic-Cerdac Antohi A. 1901 Ababi Ghe. 1896 Birtea A. 1910 Țenchiu M. 1896 Apetroai S. 1910 Apetroai Ghe. 1910 Ardeleanu Ghe. 1910 Baciu N. 1905 Bogătoiu Ghe. 1909 Bătcașul C. 1908 Ciovor N. 1907 Ciovor Ghe. 1908 Celmare Ș. 1900 Ferăuanu I. 1910 Ferenț Seci. 1908 Forcoș 1.1893 Harapu S. 1909 Harapu A.T.M. 1893 Harapu S. 1905 Ionel P. cap. 1885 Ionel Ghe. 1907 Ionel I cap. 1909 Ignat S. Ignat T.A. Ghe. 1897 Olaru Ș. 1897 Suditu S. 1893 Șilochi Ghe. Â. Chi. 1896 Țenchhi MM 1916 Ion NS Harapu St. I. Loți Gh. L. Loți Botezatu A.P. Neculai Șilochi Ștefan Ababi Birtia MA. Simion N. Harapu Gh. S. Forcoș Ion I. Seciu Ion Gh. Șilochi Petrea Meșterea R. Micloș M.I. Moraru V.Gh. Martin I.P. Harapu P.I.Ionel Gh.S. Bogâtoiu AM. Botezatu Gh.I. Budău I.Gh. Dogarul. M. Bogâtoiu Gh. Ciovor. Veșnică pomenire.

La fel ca Băile Slănic, localitatea Cerdac a cunoscut dramatismul unor bombardamente necruțătoare și ocupația germano-austro-ungară timp de doi ani (1917-1918). De aici începea urcușul spre vârful Cireșoaia (cota 1772), ultima barieră spre Târgu-Ocna și valea Trotușului.

Monumentele Eroilor căzuți pe muntele Cireșoaia

Pe muntele Cireșoaia, nu departe de cota 772, acolo unde s-a dat una dintre cele mai dramatice și sângeroase bătălii în toamna lui 1917, s-a amenajat încă din 1918 un mic cimitir cu cruci simple de mesteacăn, în anul 1935 au fost înlocuite cu altele de același fel. După al Doilea Război Mondial, crucile au putrezit, au căzut, iar locul nu s-a mai bucurat de aceeași atenție. Tot în anul 1935, s-a înălțat o cruce de piatră, înaltă de 3 m, cu mai multe inscripții din 1935 și una din 1971. Le redăm pe cele din 1935: La 1 septembrie 1935 luptătorii rămași în viață ridicat-au această cruce ca simbol de jertfă și biruință"; "Cireșoaia - ca o redută a veacului de întregire națională - a străjuit poarta de apărare a Moldovei în 1917"; "La Cireșoaia în 1917. Regimentul Bacău nr. 27 a jertfit 30 de ofițeri, 1570 gradați și soldați"; "Admirație, recunoștință și eternă amintire eroilor din Reg. 27 Bacău, căzuți pentru apărarea patriei și întregirea neamului.

Astăzi, s-au mai păstrat: "Masa reginei", o cruce cu 110 eroi, aflată la 1 km de Schitul "Cireșoaia", o altă cruce cu 110 eroi, pe vârful Cireșoaia, tot la distanță de 1 km, și o a treia cruce, pe vârful Vrânceanu, îngrădită cu gard de fier, în 1978, de o unitate de transmisioniști.

Schitul "Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare" ("Cireșoaia") (pe Dealul Cireșoaia)

În apropierea locurilor încărcate de dramatismul luptelor purtate în vara anului 1917, a fost înființat de către protosinghelului Claudiu-Constantin Panțîru, în anul 2000, Schitul "Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare" ("Cireșoaia"), menit a fi un altar închinat celor 2.500 de ostași din Regimentele 15 și 27 Infanterie, Batalionului Vânătorilor de Munte și altor unități militare, căzuți în luptă pentru apărarea patriei. În incinta schitului, în anul 2012, a fost ridicat un monument comemorativ, cu inscripția: "În amintirea și pomenirea veșnică a jertfei ostașilor Batalionului Vânătorilor de Munte, care au căzut eroic apărând Dealul Cireșoaia în anul de foc 1917 al Primului Război Mondial".

Noul monument al eroilor Regimentului 15 Infanterie Podul Înalt sfințit în 2017

Regimentul 15 Infanterie Mecanizată "Podul Înalt" a ținut să-și omagieze camarazii de armă care și-au dat viața pe culmile Cireșoaiei și în colaborare cu Primăria Slănic Moldova a construit un monument închinat eroilor infanteriști pe dealul Cireșoaia, vizibil de pe DN12B în dreptul bisericii catolice "Sf. Ana" din Cireșoaia. Ceremoniile militar-religioase au fost onorate de prezența înalților prelați ai Bisericilor Ortodoxe și Catolice, senatori și deputați, reprezentanți ai Armatei Române, de reprezentanți ai Consiliului Județean și Prefecturii Bacău, de primari ai localităților învecinate, elevi, profesori și mulți localnici.

* * *

Colonelul (r) Corneliu Chirieș, în lucrarea Județul Bacău. Altar de jertfă și eroism, descrie Cimitirul eroilor din Primul Război Mondial din Slănic, monumentul de pe vârful Cireșoaia, precum și monumentul din Cerdac. Redă, de asemenea, numele eroilor din cimitirul din Slănic . Din păcate, nu se poate ști care sunt numele eroilor catolici.

Pr. Cornel Cadar

Note:

1 "Lumina creștinului", iunie 1994, p. 12-13; http://www.ercis.ro/dieceza/parohii/fisa.asp?id=102, accesat la 5 septembrie 2018; Iosif Gabor, Dicționar statistic al localităților catolice din Moldova 1865-1948 (mss), vol. 1 (A-B, Frumoasa, 17 februarie 1972), p. 48.

2 "Lumina creștinului", iulie 1994, p. 16; http://www.ercis.ro/dieceza/parohii/fisa.asp?id=23, accesat la 12 octombrie 2018.

3 Iosif Gabor, Dicționar statistic al localităților catolice din Moldova 1865-1948 (mss), vol. 1 (A-B, Frumoasa, 17 februarie 1972), p. 30-31.

4 Colonel (r) Corneliu Chirieș, Județul Bacău. Altar de jertfă și eroism, ediția a II-a revizuită și adăugită, Editura "Babel", Bacău, 2009, p. 72-78.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Eroii din Primul Război Mondial (XCI): Slănic Moldova, Cerdac și Cireșoaia

* * *

PS Petru Gherghel: Decret episcopal - În veci recunoștința și amintirea lor

* * *

Eroii din Primul Război Mondial (vor urma și alte episoade): (CX): Sascut, (CIX): Fălticeni, (CVIII): Berzunți, (CVII): Botoșani, (CVI): Mircești, (CV): Belcești, (CIV): Târgu Ocna, (CIII): Nisiporești, (CII): Gheorghe Doja (Gâșteni), (CI): Sagna, (C): Bârlad și Tecuci, (XCIX): Roman, (XCVIII): Piatra-Neamț, (XCVII): Onești, (XCVI): Tămășeni, (XCV): Bacău, (XCIV): Văleni, (XCIII): Tețcani, (XCII): Iași, (XCI): Slănic Moldova, Cerdac și Cireșoaia, (XC): Focuri (LXXXIX): Dărmănești, (LXXXVIII): Ferăstrău, (LXXXVII): Târgu Trotuș, (LXXXVI): Tuta, (LXXXV): Ștefan cel Mare (Valea Seacă), (LXXXIV): Vizantea, (LXXXIII): Oituz, (LXXXII): Mărășești, (LXXXI): Rotunda, (LXXX): Pașcani, (LXXIX): Comuna Pârgărești, satele Nicorești, Pârgărești, Satu Nou (LXXVIII): Corhana, (LXXVII): Buruienești, (LXXVI): Horlești, (LXXV): Buhuși, (LXXIV): Bălușești, (LXXIII): Satu Nou - NT, (LXXII): Măgura, (LXXI): Pralea, (LXX): Luizi-Călugăra, (LXIX): Cacica, (LXVIII): Suceava, (LXVII): Mărgineni, (LXVI): Iugani, (LXV): Slobozia, (LXIV): Izvoarele, (LXIII): Gioseni, (LXII): Bârgăuani, (LXI): Dochia, (LX): Solca și Arbore (Parohia Solonețu Nou), (LIX): Gura Humorului, (LVIII): Faraoani și Valea Mare, (LVII): Răducăneni, (LVI): Câmpulung Moldovenesc, (LV): Siret, (LIV): Oțeleni, (LIII): Valea Seacă și Nicolae Bălcescu, (LII): Cotnari, (LI): Galbeni, (L): Răchiteni, (XLIX): Mogoșești-Siret, (XLVIII): Fărcășeni, (XLVII): Huși, (XLVI): Pustiana, (XLV): Scorțeni - Florești, (XLIV): Moinești, (XLIII): Ardeoani, (XLII): Arini, (XLI): Răcăciuni, (XL): Focșani, (XXXIX): Adjudeni, (XXXVIII): Șcheia, (XXXVII): Târgu Neamț, (XXXVI): Hălăucești, (XXXV): Pildești, (XXXIV): Sarata, (XXXIII): Rădăuți, (XXXII): Adjud, (XXXI): Ciucani, (XXX): Dumbrăveni și Berindești, (XXIX): Lespezi, (XXVIII): Galați, (XXVII): Vatra Dornei, (XXVI): Ploscuțeni, (XXV): Dofteana, (XXIV): Schineni, (XXIII): Barticești, (XXII): Cleja, Somușca și Valea Mică, (XXI): Ciugheș, (XX): Lilieci, (XIX): Chetriș, Tamași, Furnicari, (XVIII): Vladnic, (XVII): Poiana Negri și Mâgla, (XVI): Fundu Răcăciuni, (XV): Călugăreni, (XIV): Prăjești, (XIII): Buhoci, (XII): Brusturoasa și Cuchiniș, (XI): Comănești, (X): Frumoasa, (IX): Gherăești, (VIII): Coman, (VII): Luncași, (VI): Bijghir, (V): Buhonca, (IV): Săbăoani și Traian, (III): Traian (BC), (II): Horgești, (I): Butea.


 

lecturi: 173.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat