Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Paul al VI-lea și episcopul Romero, sfinți, papa al dialogului și episcopul săracilor

De Salvatore Cernuzio

Papa și episcopul. Roma și El Salvador. Cardinalii și țăranii. Criticile și omuciderea. Sunt locuri, contexte și niveluri total diferite cele în care s-a consumat viața pământească a lui Paul al VI-lea și a Monseniorului Oscar Arnulfo Romero, împletite totuși de o țesătură subtilă care este faptul că "și-au dat viața din iubire față de Biserică", încheind propria existență ca martiri. Un martiriu "alb" cel al pontifului care a suferit datorită atacurilor și contestărilor primite "de la dreapta și de la stânga", chiar de la colaboratorii săi apropiați, pentru alegeri precum publicarea lui Humanae vitae sau pentru că i-a exclus din conclav pe cardinalii de peste optzeci de ani și pentru "încetineala" în aplicarea reformei voite de Conciliu, așa încât l-a făcut pe cardinalul Pironio să exclame: "Cred că este papa care a suferit mai mult în acest secol". În schimb cel al episcopului a fost un martiriu "roșu", roșu ca sângele vărsat pe un altar în timp ce celebra liturghia în capela unui spital și un cartuș de pistol tras de un ucigaș plătit din "escadrilele morții" i-a străpuns pieptul.

Duminică 14 octombrie, papa Francisc îi proclamă pe amândoi sfinți ai Bisericii universale, într-o ceremonie în piața "Sfântul Petru" care prevede participarea a peste 70 de mii de pelerini. În vederea acestui eveniment, doi cardinali, Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, și Gregorio Rosa Chavez, auxiliar de San Salvador, dintre persoanele mai apropiate de Romero, fac un portret al celor doi - încă pentru puțin timp - fericiți, într-o conferința la Sala de Presă a Sfântului Scaun, ritmată de anecdote, amintiri, date biografice. Precum și de proiecția de câteva minute a unui documentar inedit în care Romero în ultimii ani ai vieții sale vorbește în fața telecamerelor unei televiziuni elvețiene care primise misiunea de a-l urmări timp de o săptămână (documentarul a fost difuzat în acea vreme numai în germană și, după patruzeci de ani, tradus în spaniolă pentru canonizare).

Este îndeosebi o scenă care sintetizează forța profetică și credința arhiepiscopului salvadorian, în care un jurnalist îl întreabă: "Vă este frică să nu fiți ucis așa cum a fost ucis părintele Rutilio Grande?" (preotul din Salvador asasinat în 1977 în timp ce mergea să celebreze liturghia, nt). "Frică propriu-zis nu, desigur o teamă prudențială dar nu o frică să mă inhibe, să mă împiedice să lucrez", răspunde Romero în transmisiune. "Sunt mulți care-mi spun că trebuie să fiu un pic atent, că nu trebuie să mă expun... dar eu simt că merg în împlinirea datoriei mele, că mă mișc liber pentru a fi un păstor al comunităților. Dumnezeu este cu mine și dacă mi se întâmplă ceva, sunt dispus la tot".

Cuvinte care au provocat mare emoție în rândul jurnaliștilor din sală. Era emoționat și cardinalul Becciu în împărtășirea amintirilor despre Paul al VI-lea, "papa tinereții noastre",, și prezentând bucuria lui Francisc însuși pentru celebrarea de duminică: "Mi-a spus la începutul pontificatului său că spera și se ruga să-l poată canoniza pe Paul al VI-lea".

Apoi cardinalul a oferit "câteva flash", așa cum a spus, din viața și din pontificatul lui Montini ambele caracterizate de "umilință" și de "capacitatea de a suferi". Pe Paul al VI-lea "era suficient să-l vezi pentru a înțelege umilința sa, neprefăcută ci naturală", exprimată în gesturi precum sărutarea pământului din locurile pe care le-a vizitat sau a picioarelor mitropolitului de Calcedon, Meliton, în Capela Sixtină. "Un sentiment de umilință care-l făcea să se pună spontan în genunchi în fața lui Dumnezeu și a oamenilor", a spus Becciu, amintind scrisoarea adresată Brigăzilor Roșii pentru eliberarea prietenului Aldo Moro: "Vă implor în genunchi...".

Apoi, un om "capabil să sufere". "Fața sa era mereu austeră - a amintit prefectul Congregației Sfinților - cineva spunea că este tristă, nu manifesta bucurie... Înainte de conclav, un cardinal i-a spus secretarului său, părintele Macchi: «este un bun arhiepiscop, va deveni papă, dar sfătuiți-l să zâmbească un pic mai mult». Nu era omul zâmbetului ci, mai mult decât o bucurie externă, bucuria sa era o seninătate profundă în inimă". Această "dificultate de caracter era și consecința conștiinței răului, păcatului și a suferințelor din jur". Ceea ce Montini a îndurat ca tânăr cunoscând totalitarismele, cele pe care le-a trăit în timpul anilor dificili din 1968 când erau ocupate, și de catolici, biserici și catedrale ("Ceva ce nu s-a văzut niciodată!") și cele care în timpul pontificatului său au fost provocate de criticile cardinalului Suenens, mare prieten încât l-a voit alături de el în timpul unui Angelus, care-l acuza că n-a mers înainte în procesul de reformă cerut de Conciliu sau de contestările cardinalului Tisserant pentru motu proprio care cobora vârsta cardinalilor pentru accesul la conclav. Pontiful a fost "atacat din dreapta și stânga" și el purta "în interiorul său" aceste suferințe "din iubire față de Biserică" pentru care a cerut rugăciuni până la puține ore înainte de moarte, a subliniat cardinalul Becciu.

Totuși, Paul al VI-lea, a continuat el, a fost și "om al dialogului". Cu celebra enciclică Ecclesiam suam "invita să se aibă o nouă mentalitate în raporturile și în deschiderea față de toate categoriile și realitățile sociale și ecleziale". A fost și autor de documente istorice precum Populorum progressio și Humanae vitae, acesta din urmă scris "deși știa că devine nepopular", dar având convingerea că "trebuie să răspundă propriei conștiințe și s-o facă să prevaleze asupra aplauzelor". Așadar, Paul al VI-lea a fost "o lumină în pofida oscilațiilor istoriei care s-a aprins și nu se va mai stinge niciodată", a conchis Becciu.

Luând cuvântul, Rosa Chavez, primul episcop auxiliar care este creat cardinal, a ilustrat în schimb evenimentele care ritmează "săptămâna lui Romero la Roma" la care participă circa o sută de salvadorieni. Ea se va încheia luni 15 octombrie cu o audiență specială în aula "Paul al VI-lea" cu papa care, în acea ocazie, va confirma și o eventuală vizită a sa în El Salvador cu ocazia ZMT din Panama din ianuarie 2019. "Noul episcopilor - a spus cardinalul - Sfântul Părinte ne-a destăinuit că i-ar plăcea ideea de a vizita țara noastră. I-am cerut să meargă măcar la mormântul lui Romero. «Nu, nu, și altceva, și mai mult. Eventual o liturghie...», ne-a răspuns. Și noului nunțiu i-a spus: «Rugați-vă pentru papa pentru ca să poată săruta pământul Salvadorului». Probabil că luni vom avea un răspuns".

Apoi cardinalul a vorbit despre Romero și despre asasinarea sa care, și astăzi, rămâne neclară în unele detalii. De exemplu legătura dintre "escadrilele morții" și militarii argentinieni așa cum rezultă dintr-o scrisoare trimisă pe atunci de nunțiatura din Buenos Aires, prin nunțiul din Costa Rica, lui Romero însuși, în care episcopul era avertizat cu o săptămână înainte de moartea sa (el a scris acest anunț în jurnalele sale).

Oscar Arnulfo Romero a fost "sfântul a patru papi", a spus cardinalul: Paul al VI-lea c are "a fost pentru el ghid și învățător"; Ioan Paul al II-lea care în timpul vizitei sale în Salvador, în pofida unei părți din cler care-l definea pe Romero o figură prea "politizată", "a intrat în catedrala unde a fost ucis și a spus că era un sfânt"; Benedict al XVI-lea care l-a definit "un mare martor al credinței", și în sfârșit papa Francisc care a "deblocat" cauza de beatificare și care deja când era cardinal l-a arătat ca "un sfânt și un martir", adăugând: "Dacă aș fi papă l-aș canoniza".

O promisiune menținută, deci, canonizarea de duminică pe care Rosa Chavez a definit-o "un tsunami care va avea consecințe în toată lumea", începând de la țara sa care numai acum începe "să cunoască cine era cu adevărat" acest om "timid, foarte timid" care, "deși era din natură conservator", a devenit "progresist" datorită realității de violență și persecuție care-l înconjura și care l-a determinat să reacționeze. "Dumnezeu îmi cere", îi plăcea lui Romero însuși să repete. Astăzi, a adăugat cardinalul, "este misiunea noastră să urmăm exemplul său". Toți, chiar și "multele persoane care l-au persecutat în viață și care acum se căiesc la mormântul său".

(După Vatican Insider, 11 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat