Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În camera lui Romero unde se ruga pentru papa Paul al VI-lea al "său"

De Alver Metalli

O bucățică din El Salvador părăsește țara în mici grupuri de la aeroportul internațional "Monseniorul Romero" cu direcția Roma. Sunt cei care trebuie să fie acolo la canonizarea fericitului Romero: episcopii, cardinalul Rosa Chávez, unii reprezentanți ai guvernului, rude în viață din ramura maternă a lui Guadalupe Galdámez și din cea paternă a lui Santos Romero; apoi foarte mulți alții care pot să-și permită să facă o călătorie internațională, dar și cei care nu și-ar putea permite și au decis să scoată din economiile de o viață pentru a participa personal la un moment care pentru El Salvador este cu siguranță istoric. Cinci mii de conaționali, asigură cardinalul Gregorio Rosa Chávez, plus alte două mii care vor veni din multe părți ale lumii unde acest popor de migranți care sunt salvadorienii s-a stabilit în decursul anilor dificili ai războiului civil.

Însă există o altă bucată de populație, mult mai numeroasă decât aceea care călătorește, care se pregătește pentru pelerinajul in loco, cel care în noaptea dintre sâmbătă spre duminică va porni din piața Salvador del Mundo pentru a însoți ceremonia romană până la locul unde sunt rămășițele pământești ale lui Romero, în subsolul catedralei mitropolitane din San Salvador. Patru kilometri mai mult sau mai puțin care vor atinge capela mică de la Providența Divină unde trăia Romero și unde a fost asasinat într-o după-amiază caldă în urmă cu 38 de ani în timp ce celebra liturghie pentru prima aniversare a lui Sara Meardi de Pinto, mama unui prieten care conducea un cotidian salvadorian.

Nu s-a schimbat mult de la acea zi de 24 martie capela care se ridică tocmai lângă spitalul pentru bolnavi terminali de cancer dedicat Providenței Divine. La stânga altarului este decolorata Sfânta Fecioară Maria de Guadalupe de atunci, fața a fost revopsită menținând tonalitatea albă-murdară primară și o rampă pentru handicapați ajunge acum până în pragul bisericii, pentru că sunt mulți neputincioși care vizitează "zona martiriului" așa cum sunt numiți puținii metri pătrați în jurul altarului care vor fi încercuiți în curând.

Strada care trece prin fața intrării în capelă, calle a spitalului cum o numesc localnicii, până la parcarea spitalului este curată și pavată cu materiale antiderapante care în acea vreme nu existau. Spitalul și capela sunt aproape una, separate numai de plante înflorite în culori frapante care desigur nu ne fac să ne gândim la scena unei asasinări atroce cu autorii săi semiobscuri ascunși în umbră. Și în schimb se pare că se vede mașina Volkswagen Passat care trece o primă dată prin fața capelei, se oprește în piață în fața spitalului, se întoarce și se oprește pe marginea străzii chiar în fața ușii deschise, geamul care coboară, țeava subtilă a puștii cu lunetă care iese câțiva centimetri, împușcătura, micul cartuș de calibru 22 care parcurge distanța celor treizeci de metri și zece centimetri pentru a pătrunde în toracele celebrantului în timp ce întinde corporalul pe altar cu puțin înainte de a începe consacrarea ostiilor.

Maica Luz Isabel Cueva, o călugăriță mexicană foarte apropiată de Romero care se îngrijea de bolnavii terminali în spitalul vecin va aminti astfel acel moment. "S-a auzit explozia unei bombe, nu știu de ce. Am văzut un nor alb care i-a acoperit fața. Monseñor a prins fața de altar și a tras-o în spate, ciboriul s-a răsturnat și s-au împrăștiat ostiile fără să fi fost consacrate. În acel moment monseniorul a căzut cu fața în sus, la picioarele lui Cristos". Mașina cu ucigașul și șoferul pornește și trece prin fața casei lui Romero pentru a parcurge după aceea o bucată din avenida del Rocio, intrând în avenida Toluca și a dispărea în traficul din capitala salvadoriană.

Casa în care trăia monseniorul Romero este la circa șaptezeci de metri de capela unde celebra. A fost construită de călugărițele carmelite puțin după ce Romero, arhiepiscop numit recent, a refuzat să trăiască în palatul arhiepiscopal. În timp ce o construiau, dormea într-o cameră mică în spatele altarului din capela unde celebra liturghia pentru surori și unde a fost asasinat. Trecând prin poarta de intrare mai există Toyota Corona pe care obișnuia s-o folosească, și un perete tapetat cu ex voto care de mult timp nu mai are un singur centimetru liber pentru a adăuga vreun alt ex voto.

În interiorul casei, într-o casetă de sticlă, este atârnată cămașa gri perforată de o gaură mică sub buzunarul stâng de la vestonul pe care-l purta în ziua fatidică a morții. O gaură mică milimetrică înconjurată de o pată de sânge uscat prin care a pătruns micul cartuș care a făcut ravagii în măruntaie sufocând victima în propriul sânge. Dar camera lui Romero este cea care uimește prin esențialitatea sa, nu mai mult de doi metri pătrați, un mic birou având pe el copia în ghips a unei Pietà, mașina de scris IBM cu taste mecanice, un reportofon Bigston cu casetă cu microfon încorporat unde înregistra jurnalul, o practică neîntreruptă a întregii vieți pe care numai împușcarea a întrerupt-o. O singură fotografie pe noptieră, un portret clasic al lui Paul al VI-lea de 10/15 cm și pe perete, atârnat, un tablou în sticlă obișnuită cu nouă fotografii, toate ale lui Romero cu papa al "său".

Uniți în viață și în moarte. Uniți în sfințenia pe care un papă latinoamerican o va proclama duminică dimineață. Și uniți de martiriu, așa cum afirmă postulatorul lui Romero, episcopul italian Vincenzo Paglia. O comparație foarte potrivită și pentru părintele iezuit Bartolomeo Sorge, pentru că "unul și-a dat viața pentru Biserică promovând Conciliul al II-lea din Vatican în pofida criticilor, ofenselor, daunei provocate persoanei sale, celălalt iubindu-l pe Paul al VI-lea și ruta pe care voia să îndrepte Biserica". Și despre martiriu, așa cum ne amintim, a vorbit și papa actual participanților la pelerinajul din El Salvador ca mulțumire pentru beatificarea lui Romero, la 23 mai 2015: "Martiriul monseniorului Romero n-a fost numai în momentul morții sale: a început înainte, dar a început cu suferințele pentru persecuțiile care au precedat moartea sa și a continuat și după aceea pentru că nu era suficient că a murit: a fost defăimat, calomniat, mânjit. Martiriul său a continuat și din partea fraților săi întru preoție și întru episcopat".

Raportul lui Romero cu Paul al VI-lea este de importanță extraordinară în viața sfântului salvadorian. Va scoate din el inspirație în anii tinereții, va primi întărire din el în momentele dificile, și apărare de atacuri. "Între ei a fost o relație învățător-elev", ne spune preotul Rafael Urrutia, care a militat o viață pentru concluzia la care s-a ajuns astăzi cu un papă latinoamerican. "Romero s-a afecționat mult de învățătura lui Paul al VI-lea, care-l va ridica la episcopat ca episcop de Santiago de María, apoi auxiliar și arhiepiscop de San Salvador". Urrutia consideră că Romero nu poate fi înțeles vără "cele trei devoțiuni care au alimenta slujirea sa rodnică: Preasfântul Sacrament, Sfânta Fecioară Maria și Biserica, pe care o materializa în persoana papei". Motoul său episcopal Sentir con la Iglesia (A simți cu Biserica, a avea aceleași sentimente) pentru Romero se traducea într-un "a simți cu papa". Mai târziu va adăuga în viață ca arhiepiscop o a patra devoțiune, aceea către Preasfânta Inimă a lui Isus, căreia își consacrase toată viața sa și pe care o reînnoia în fiecare lună".

Urrutia este paroh al unei parohii populate care astăzi poartă numele lui Romero. Acolo păstrează arhive importante care au folosit mult pentru cauza de canonizare. Scoate câteva foi dintr-un volum mare care adună toate omiliile rostite de Romero. "La 2 iulie 1978, monseniorul Romero a reluat obișnuita sa predică duminicală, după o călătorie pe care a trebuit s-o facă la Roma pentru a-i clarifica papei Paul al VI-lea «unele răstălmăciri care derivau din informații false sau interesate»", explică Urrutia. "Îi plăcea mult să petreacă niște zile la Roma cu succesorul lui Petru, care-i dădeau oportunitatea de a se simți cu Biserica și de a trăi foarte aproape comuniunea cu Pontiful Roman, "deoarece, comenta el cu ai săi, «acolo unde știu deja cât de mult iubesc și susțin scaunul Succesorului lui Petru, n-ar putea să se îndoiască de fidelitatea mea față de papa»".

La Roma a avut o întâlnire reconfortantă cu Paul al VI-lea. "Odată întors în patrie, la celebrarea din ziua aceea, a vorbit poporului său despre experiența trăită la Roma ca despre o întoarcere la inima Bisericii, la hrănirea cu însuși sângele Bisericii personificate în Paul al VI-lea". Urrutia citește: "Când vedeam circulând pe lângă mormântul Sfântului Petru sau pe lângă catedra papei pelerinaje din toate părțile lumii, mi se părea ceva așa ca fluxul sanguin al omenirii care trece prin inimă pentru a oxigena toată Biserica. Pentru că acesta este papa: inima Bisericii!". Cele nouă fotografii din acea zi romană cu Paul al VI-lea sunt cele atârnate în camera mică unde Romero a trăit ultimii ani.

Îl întrebăm pe Urrutia dacă își imaginează cum s-ar comporta astăzi Romero în fața atacurilor împotriva papei Francisc, dintre care ultimele a fostului nunțiu la Washington, Carlo Maria Viganò. "Cu siguranță l-ar fi făcut să sufere, l-ar fi făcut să simtă ca un atac împotriva întregii Biserici și ne-ar fi pus pe toți în genunchi ca să ne rugăm pentru papa".

Paul al VI-lea și monseniorul Romero s-au văzut ultima dată la 21 iunie 1978, cu o lună și jumătate înainte de moartea lui Montini. În jurnalul său Romero va aminti acea întâlnire cu afect deosebit. Scrie că papa a fost cu el "cordial, generos, emoția din acel moment nu-mi permite să-mi amintesc cuvânt cu cuvânt". Montini i-a spus că înțelege munca sa dificilă, "care poate să nu fie înțeleasă, are nevoie de multă forță și răbdare". Cu acea încurajare finală pe care l-a susținut mult pe Romero: "Chiar dacă știu că nu toți gândesc ca dumneavoastră în țara dumneavoastră, continuați cu curaj, cu răbdare, cu forță, cu speranță".

Anul următor, Romero s-a întors la Roma. A așteptat pentru a fi primit de Ioan Paul al II-lea, apoi a mers să se roage în fața mormântului papei al "său" pentru a scoate acea întărire pe care probabil n-o primise: "M-a impresionat, mai mult decât toate celelalte, prin simplitatea sa", a dictat la vechiul reportofon Bigston. "Am simțit o emoție specială rugându-mă la mormântul lui Paul al VI-lea, despre care mi-am amintit atâtea lucruri din dialogurile sale cu mine, în timpul vizitelor pe care le-am făcut și având norocul să fiu admis în prezența sa privată". Acum dialogul va continua, între doi sfinți.

(După Vatican Insider, 11 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat