Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tot binele vine de la Dumnezeu

Tânărul muncitor Nunzio Sulprizio

De Antonio Salvatore Paone

Postulator

Vestea mântuirii adusă de Isus omenirii cu gesturile sale și cuvintele sale răsună și astăzi în lume prin glasul, viața și mărturia bărbaților și femeilor care, găsind fericirea în inima Fiului lui Dumnezeu, o duc la aproapele lor. Nunzio Sulprizio este un autentic vestitor al fericirii care explodează în inima celui care se simte iubit, iubit de Isus.

S-a născut la 13 aprilie 1817 la Pescosansonesco, în Abruzzo, din mama Rosa și tatăl Domenico, săraci dar plini de Dumnezeu și de aceea plini de bucurie adevărată. Tinerii părinți au dăruit fiului bucurie și iubire din belșug, dar l-au lăsat foarte repede; la șase ani, micuțul deja îi pierduse pe amândoi. Încredințat îngrijirilor atente ale bunicei după mamă, care a fost pentru el adevărată mamă și învățătoare de credință, Nunzio a descoperit comoara vieții sale, izvorul fericirii sale în Euharistie. De fapt, bunica, femeie cu mari virtuți, l-a învățat pe nepotul foarte tânăr că în ostia consacrată este Isus prieten al sufletelor și mângâiere a celui care suferă.

Micuțul Nunzio a devenit astfel, la numai șase ani, discipol al Euharistiei: în fiecare zi îngenuncheat în fața tabernacolului din parohia sa dialoga cu Domnul și primea în inimă lumina și forța lui Cristos. Suferința dură și inexplicabilă care a însoțit de multe ori viața lui Nunzio, n-a reușit niciodată să stingă bucuria adevărată care s-a născut în el din întâlnirea cu Euharistia.

După moartea bunicei, când avea circa 9 ani, micuțul a fost încredințat îngrijirilor unui unchi morocănos și violent, care l-a închis în atelierul său de fierar, constrângându-l la muncă dură, privându-l de posibilitatea de a merge la biserică și lăsându-l postelnic timp de săptămâni. În aceste condiții, inumane și, mai mult, bătut cu violență în fiecare zi, Nunzio, tot mai slab, s-a îmbolnăvit grav: o rană adâncă la călcâiul piciorului stâng, formată pe neașteptate, prevestea o gravă tuberculoză osoasă.

În pofida semnelor evidente ale suferinței fizice, maltratările unchiului nu s-au atenuat, ba chiar s-au înăsprit împotriva sărmanului care era de acum numai o povară în atelier. Și totuși, și între durere și maltratări fizice, Nunzio n-a pierdut bucuria interioară pe care a primit-o de la părinți, de la bunica, de la Isus, și nu a devenit rău.

Agravarea condițiilor sale fizice a provocat caritatea câtorva consăteni, care au contactat un unchi al lui Nunzio de la Napoli pentru ca să intervină. O călătorie lungă și obositoare l-a condus pe bolnav în capitala regatului burbonic. Aici a fost primit în casa lui Felice Wochinger, un colonel nobil din garda regală, prieten al săracilor și al sfinților din oraș, care a fost pentru băiețel un adevărat tată. Totuși gravitatea condițiilor sale de sănătate a cerut o internare urgentă.

Imediat ce a ajuns la spitalul celor incurabili, unde a rămas timp de douăzeci și unu de luni, Nunzio le-a cerut medicilor: "Mai înainte să-mi prescrieți toate îngrijirile, eu doresc să primesc prima Împărtășanie". În spitalul napolitan a realizat astfel marea dorință pe care o purta în inimă de mult timp: în sfârșit a putut să-l primească în trupul său pe Domnul pe care până atunci doar l-a contemplat din tabernacol.

Spitalul a fost pentru Nunzio locul revelării sfințeniei sale, sala de antrenament în care tânărul a putut în sfârșit să-și elibereze focul carității care ardea în pieptul său de mult timp. Se dedica bolnavilor mai săraci și singuri decât el, le dăruia hrana sa celor care nu aveau nimic, îi ajuta pe infirmieri în ocupațiile lor. Noaptea, se ruga cu ardoare întins pe paviment, ascunzându-se sub pat pentru a nu fi văzut, iar celui care-l întreba ce făcea îi răspundea: "Mă gândesc să-mi mântuiesc sufletul și fac pocăință pentru păcatele mele și pentru cele ale aproapelui meu!".

Într-o noapte, pentru a da alinare unui bolnav grav care era internat în aceeași secție a sa, Nunzio a voit să-i schimbe pansamentele pe care acesta le avea la gât din cauza unui cancer grav și s-a rugat cu el. Bolnavul, de acum era la sfârșitul vieții, a petrecut o noapte senină și ziua următoare medicii, trebuind să-l externeze pentru a-l trimite să moară acasă, au descoperit că era vindecat, cancerul dispăruse.

După ce s-a terminat timpul internării, Nunzio a mers să trăiască împreună cu colonelul în reședința Maschi Angioino, castel situat aproape de mare. Toată viața sa se schimbase, însă, direcția inimii sale acum mai mult ca oricând era Isus prezent și viu în Euharistie. Voia să fie a lui Isus, să se consacre Lui pe calea preoției, însă boala l-a împiedicat.

În pofida îngrijirilor primite și a marelui afect al colonelului, răul inevitabil și-a continuat parcursul său, conducându-l la moarte, la 5 mai 1836, la numai 19 ani, între urletele mulțimii venite la castel care-l aclama sfânt.

După aceea, numeroase episoade miraculoase l-au indus pe regele Ferdinand al II-lea de Bourbon să verse o sumă de o mie de ducați pentru a începe procesul de beatificare. Evenimentele istorice și politice dintre jumătatea și sfârșitul secolului al XIX-lea au încetinit cauza în mod însemnat, a cărui itinerar era marcat totuși de Providența Divină: cum să nu amintim că Leon al XIII-lea, când i-a proclamat virtuțile eroice, îl indica tinerilor ca model de imitat. Ioan al XXIII-lea a promulgat decretele despre cele două minuni cerute pe atunci pentru beatificare, cu dorința de a fi el care să-l ridice la cinstea altarelor pe tânărul muncitor a cărui biografie o citise. Dar numai la 1 decembrie 1963, Paul al VI-lea l-a proclamat fericit, oferindu-l ca mijlocitor pentru tineri și pentru muncitori.

În 2015 a fost deschis la Taranto procesul de canonizare, datorită vindecării inexplicabile a unui tânăr care ca urmare a unui grav accident de motocicletă a avut grave leziuni cerebrale și era în stare de comă gravă: mama tânărului, deja cinstitoare a fericitului Nunzio, a cerut și a obținut de la parohia din Napoli, unde sunt rămășițele sale pământești, o relicvă, o pus-o pe trupul fiului și a început vindecarea. La 14 octombrie, în plin Sinod al tinerilor, papa Francisc îl proclamă sfânt.

Nunzio Sulprizio continuă să vestească lumii bucuria care se naște în inima celui care se simte iubit de Dumnezeu. El are un secret de revelat tinerilor, secretul său sunt cele două mari iubiri ale vieții sale: "Isus și Sfânta Fecioară Maria, Euharistia și sfântul Rozariu". Stând în fața tabernacolului, trăind dialogul cu Cristos prezent și viu în Preasfântul Sacrament, invocând ajutorul Fecioarei Maria cu rugăciunea Rozariului, se poate păstra speranța, se reușește să se cultive și să se realizeze marile vise, dar, mai ales se cucerește libertatea interioară. Este sfântul de la ușa vecină, care în simplitatea inimii sale vrea să poată spune generațiilor de tineri că răul se învinge cu binele, că acela care vrea să învețe să iubească într-adevăr trebuie să devină discipol al Euharistiei, că iertarea este medicamentul cel mai eficace pentru relele care chinuiesc sufletul nostru. Afirmația sa cea mai deasă era: "Tot binele vine de la Dumnezeu". El n-a încetat niciodată să iubească, n-a încetat niciodată să se roage, n-a încetat niciodată să ierte, și a fost fericit, pentru că își dăruise inima lui Cristos.

(După L'Osservatore Romano, 11 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat