Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat la pelerinajul Diecezei de Cracovia (10 octombrie 2018)

Iubiți frați și surori,

Bine ați venit și mulțumesc pentru afectul vostru călduros! Îi mulțumesc arhiepiscopului Marek pentru cuvintele sale respectuoase și salut frățește pe cardinalul Stanislav și pe episcopii prezenți.

Ați venit ca reprezentanți ai sfintei Biserici a lui Dumnezeu care este în Cracovia, care m-a primit cu brațele deschise în vara anului 2016. Ați venit împreună cu păstorii voștri și cu persoanele consacrate, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru viața și pontificatul sfântului Ioan Paul al II-lea, în apropierea celei de-a 40-a aniversări a alegerii sale la scaunul lui Petru. Vă salut cordial pe voi toți, în mod deosebi pe săraci, pe bolnavi și pe numeroșii tineri care participă la pelerinaj.

Sfântul Ioan Paul al II-lea a îmbogățit Biserica universală cu un mare belșug de daruri, pe care în bună parte le-a moștenit de la tezaurul de credință și de sfințenie al ținutului vostru și al Bisericii voastre. El purta în inimă și, ca să spunem așa, în trup mărturiile sfinților din Cracovia: de la sfântul Stanislav și sfânta Hedviga regină, la sfântul Albert și sfânta Faustina. De la ei a învățat dăruirea nemărginită lui Dumnezeu și marea sensibilitate față de orice om; dăruire și sensibilitate care s-au manifestat în slujirea sa sacerdotală, episcopală și papală. A primit de la Dumnezeu marele dar de a ști să citească semnele timpurilor în lumina Evangheliei, și l-a făcut să rodească în folosul drumului poporului său, al poporului vostru, care în diferitele evenimente dureroase n-a pierdut niciodată încrederea în Dumnezeu și fidelitatea față de propria cultură înrădăcinată în spiritul creștin.

Fidel față de aceste rădăcini, a încercat să facă în așa fel încât Biserica să se ridice ca păzitoare a drepturilor inalienabile ale omului, familiei și popoarelor, pentru a fi semn de pace, de dreptate și de dezvoltare integrală pentru întreaga familie umană. În același timp, el a subliniat mereu prioritatea harului și a ascultării față de voința lui Dumnezeu, înainte de orice calcul uman.

Această bogată moștenire, pe care sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a lăsat-o, este pentru noi - și în mod special pentru compatrioții săi - o provocare de a fi fideli lui Cristos și de a răspunde cu dăruire bucuroasă la chemarea la sfințenie, pe care Domnul o adresează fiecăruia și fiecăreia dintre noi, în situația noastră specifică personală, familială și socială.

Iubiți frați și surori, sfântul Ioan Paul al II-lea nu încetează să vegheze asupra Bisericii care este la Cracovia, pe care a iubit-o așa de mult! Din cer să însoțească drumul vostru: familiile, tinerii și bătrânii, preoții, călugărițele și toți consacrații; pe cei mai dezavantajați, pe suferinzi. Și eu mă încredințez cu voi mijlocirii sale. Vă mulțumesc pentru această vizită a voastră și vă binecuvântez pe voi toți și întreaga comunitate diecezană din Cracovia. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Și, înainte de a vă da binecuvântarea, vă invit pe toți să ne rugăm un "Bucură-te, Marie" către Sfânta Fecioară Maria.

[Binecuvântarea]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat