Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coreea, președintele Moon la papa și duce o invitație pentru Pyongyang

De Paolo Affatato

Papa Francisc privește spre Orient și la 18 octombrie 2018 primește în audiență pe președintele Coreei de Sud, catolicul Moon Jae-In, care va face o oprire în Vatican în timpul turului său european. Așa cum prezintă purtătorul de cuvânt al "Casei Albastre" - sediul său instituțional la Seul - președintele Moon îl va informa pe Francisc de faptul că liderul nord-coreean Kim Jong-un, în timpul celei de-a treia întâlniri Nord-Sud din septembrie, l-a invitat pe pontif să viziteze Pyongyang declarându-se gata "de a-l primi cu ardoare".

Moon - a afirmat Kim Eui-kyeom, purtătorul de cuvânt al președinției sud-coreene, într-un briefing cu mass-media despre călătoria europeană - va încredința "acest mesaj" papei, cerând apoi binecuvântarea și sprijinul în favoarea păcii și a stabilității peninsulei coreene.

Așa cum informează o notă a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, în ziua precedentă audienței, la 17 octombrie, cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, va prezida în bazilica "Sfântul Petru" o specială "Liturghie pentru Pace" pentru peninsula coreeană, la care va participa însuși președintele Moon.

În timp ce procesul de apropiere și reconciliere între Coreea de Nord și Coreea de Sud face pași de uriaș, Sfântul Scaun nu încetează să ofere contribuția sa, într-o fază istorică pentru împăcarea din peninsulă.

Știrea despre întâlnirea dintre papa și Moon, precum și despre posibila vizită la Pyongyang, a generat entuziasm printre credincioșii din Coreea de Sud. Episcopul Lazzaro You Heung-sik, la conducerea diecezei de Daejeon și în fruntea "Comisiei pentru societate" în Conferința Episcopală a afirmat la Vatican Insider că "în Coreea se trăiește un kairos, un moment de har, un timp important", amintind: "În urmă cu doi ani am trăit schimbarea guvernului. Președintele Moon a făcut totul pentru a evita războiul în Coreea și a crezut cu putere într-o schimbare, în mijlocul scepticismului general. Acum vedem că procesul de pace merge înainte și sperăm ca să se realizeze cât mai curând".

Conform lui Agostino Han, preot din Daejeon, "acesta este un alt semnal pozitiv cu privire la drumul de pace între Nord și Sud: cred că în acest moment, parcursul de apropiere este ireversibil". O convingere și un sentiment, acesta, care se impune în societatea coreeană.

Comunitatea celor botezați din Coreea de Sud (5,8 milioane, circa 11% din populație) pune în aplicare toată angajarea pastorală posibilă pentru a reînsufleți ceea ce astăzi este numită "Biserica tăcerii", dincolo de "cortina de bambus". La Pyongyang și împrejurimi erau, până în 1950, peste 55 de mii de credincioși și 57 de biserici construite, cu misionari și școli funcționale. Semn al unei vieți apostolice înfloritoare, așa încât orașul era numit "Ierusalimul din Orient". Începând din 1948 regimul comunist nord-coreean a început să elimine orice urmă a prezenței credinței, răzând la pământ bisericile și închizând în lagăre de concentrare personalul ecleziastic și pe credincioși.

Numai începând din 1989, cu colapsul blocului comunist (în 1991 Coreea de Nord este admisă la Națiunile Unite), există o schimbare timidă în politica religioasă și guvernul recunoaște două entități, o "Asociație catolică" și o "Federație creștină", la care aderă credincioși recunoscuți și controlați oficial de regim, care astăzi se estimează că sunt circa trei mii de persoane. Nu lipsesc cei care în Sud sunt convinși de existența de bărbați și femei care încă mai cultivă în Nord sămânța credinței catolice în secretul inimii lor. Cardinalul Yeom, arhiepiscop de Seul, îi definește "creștini ascunși", pe urma experienței lui kakure kirishitan, în Japonia vecină.

Cardinalul, care este și administrator apostolic al diecezei de Pyongyang, a spus la Vatican Insider că "nutrește speranța de a celebra cât mai curând o liturghie dincolo de graniță, în fața unei adunări mixte de credincioși din Nord și din Sud" și care continuă "să se roage în fiecare zi Rozariul, cerând lui Dumnezeu să-i ocrotească pe credincioșii prezenți în Coreea de Nord".

Între timp, arhidieceza de Seul se îngrijește de formarea seminariștilor care în viitor vor fi misionari în Nord, și astăzi sunt deja patru preoți, patru diaconi și 26 de seminariști gata să se stabilească într-un ținut în care încă nu este admis și nici nu locuiește niciun preot catolic. Acest drum, afirmă cardinalul Yeom, "este încredințat ocrotirii martirilor coreeni": preoți, călugări, misionari și laici uciși de regimul comunist după război (1950-1953) și despărțirea între Nord și Sud. Între ei este primul episcop de Pyongyang, Francisc Borgia Hong Yong-ho, mort într-un lagăr de concentrare în Nord. În 2017, Biserica din Coreea de Sud a deschis în mod oficial cauza de beatificare a episcopului și a 80 de însoțitori, martiri ai persecuției făcute de regimul Kim Il-sung. Și speră cca din sângele acestor martiri să poată încolți sămânța de noi creștini.

(După Vatican Insider, 9 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat