Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul: dialog, formare și migranți în rapoartele Cercurilor mici

O Biserică deschisă la dialogul cu tinerii, dar angajată în formarea lor și capabilă să ofere învățături utile unei generații care este departe de cea a părinților și trăiește o "migrație tehnologică", generație care este rănită de fenomene ca migrațiile și abuzurile sexuale. Sunt câteva din indicațiile reieșite din lucrarea Cercurilor mici, grupurile de studiu pe bază lingvistică, ce au prezentat astăzi 14 rapoarte, în șase limbi.

Ceea ce s-a evidențiat mai mult este necesitatea unei Biserici în dialog, care să evite autoreferențialitatea, prejudecățile și să se concentreze mai degrabă pe credibilitatea mărturiei. Tinerii, a afirmat grupul italian A, "sunt deja prezentul Bisericii, nu numai viitorul: Biserica vorbind despre tineri vorbește despre sine. Folosirea conjuncției «și» (în expresii precum «tinerii și Biserica») riscă să se folosească de o înțelegere deformată care îi separă pe tineri de comunitate", în timp ce ei trebuie valorizați și participarea lor activă la viața eclezială trebuie promovată și relansată.

Cercurile mici au dat multă atenție temei culturii digitale, parte de acum impregnată în viața tinerilor, bogată în lumini, dar și în umbre, cum ar fi creșterea sentimentului de singurătate, riscul unei atitudini impulsive față de "cultura ecranului". "Cufundarea în lumea virtuală - afirmă în această privință cercul englez D - a produs un soi de «migrațiune digitală», adică o îndepărtare de valorile familiale, culturale și religioase într-o lume de privacy și autoreferențialitate. Exact cum mulți imigrați se simt dezrădăcinați din casele lor spirituale, tot așa atâția tineri din Occident pot să experimenteze același tip de dezrădăcinare, deși rămân fizic pe loc". În acest context, afirmă diferite Cercuri, prezența Bisericii este esențială pentru a-i însoți pe tineri, învățându-i că web-ul trebuie folosit, fără a se lăsa folosiți.

Altă temă examinată de cele 14 Cercuri mici, cea a abuzurilor: scandal care amenință credibilitatea Bisericii, ea trebuie tratată în mod aprofundat, recucerind încrederea credincioșilor. În această privință, cercul englez A afirmă: "Încrederea fărâmițată, trauma și suferința pentru toată viața a supraviețuitorilor; falimentele catastrofale în gestionarea cazurilor; tăcerea continuă și negarea unora dintre aceste teribile delicte și păcate - aceste teme strigă să fie nominalizate deschis de Sinod".

Angajarea în fața migrațiilor este foarte prezentă în Cercuri. Migrațiile, afirmă cercul italian D sunt "un fenomen antic, nu mai este de urgență, care se revelează ca adevărat semn al timpurilor, pe care Biserica la toate nivelurile, unită cu Sfântul Părinte, nu poate să nu-l perceapă, ajutând astfel culturile să se deschidă la o dimensiune inevitabilă în mod clar și istoric". Și, subliniază cercul italian B "o deosebită condiție de fragilitate este aceea a tinerilor migranți (nr. 45-47), adesea constrânși să caute un viitor mai bun fugind de situații de război, de foame, de corupție și de lipsă a democrației, seduși de mirajul unei bunăstări iluzorii".

Pentru aceasta, este nevoie de o pastorație adaptată sectorului și de o implicare comună a Conferințelor Episcopale atinse direct de acest fenomen. Trebuie susținută cauza migranților la nivel internațional creând canale de legalitate și siguranță; este important de promovat oportunități în țările de proveniență și în cele de primire.

Spațiu larg acordat și temei formării și educației care trebuie să fie solidă, interdisciplinară, integrală. Amintind importanța școlilor și universităților catolice - care trebuie valorizate, și nu instrumentalizate, pentru că pot să-i formeze pe tineri la credință și la viața creștină - se reafirmă că învățământul este una dintre misiunile primare ale Bisericii și că adesea, în fața fenomenelor precum fundamentalismul și intoleranța, răspunsul cel mai bun este tocmai în promovarea unei educații la respect și la dialog, atât interreligios cât și ecumenic.

Formarea se referă și la păstori. "Este vorba - afirmă Cercul francez B - de a forma păstori capabili să înfrunte provocările pastorale, misionare și spirituale legate de cultura globalizării, a secularismului și a tehnologiei digitale. Cu privire la aceste întrebări, pare urgent și necesar să fie regândit conținutul formării din seminarii și din noviciate, să fie propus un nou stil de viață sacerdotală și o nouă formă de slujire primită prin hirotonire".

În sfârșit, numeroase cercuri propun ca de la Sinod să fie trimis un mesaj tinerilor, ca el să aibă un stil narativ potrivit pentru a le încredința speranța creștină cu cuvinte profetice care să relateze privirea lui Dumnezeu asupra tineretului.

(După AsiaNews, 9 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat