Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O mamă cu puține cuvinte

Papa povestește "Bucură-te, Marie"

În evanghelii, Maria apare ca femeie cu puține cuvinte, fără mari discursuri nici protagonisme, ci cu o privire atentă care știe să păzească viața și misiunea Fiului său și, de aceea, tot ceea ce iubește el. și, de aceea, a tot ceea ce iubește el. A știut să păzească zorii primei comunități creștine și astfel a învățat să fie mamă a unei mulțimi. S-a apropiat de situațiile cele mai diferite pentru a semăna speranță. A însoțit crucile încărcate în tăcerea inimii fiilor săi. Atâtea devoțiuni, atâtea sanctuare și capele în locurile cele mai alese, atâtea imagini răspândite prin case ne amintesc acest mare adevăr.

Maria ne-a dat căldura maternă, aceea care ne învăluie în mijlocul dificultăților; căldura maternă care permite ca nimic și nimeni să nu stingă în sânul Bisericii revoluția duioșiei inaugurate de Fiul său. Unde este o mamă, este duioșie. Și Maria cu maternitatea sa ne arată că umilința și duioșia nu sunt virtuți ale celor slabi ci ale celor puternici, ne învață că nu este nevoie de a-i maltrata pe alții pentru a ne simți importanți (cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, 288). Și din totdeauna sfântul popor credincios al lui Dumnezeu a recunoscut-o și a salutat-o ca Sfânta Născătoare de Dumnezeu. (...).

Mamele sunt antidotul cel mai puternic împotriva tendințelor noastre individualiste și egoiste, împotriva închiderilor și apatiilor noastre. O societate fără mame ar fi o societate fără milă, care a lăsat locul numai calcului și speculației. Pentru că mamele, chiar și în momentele cele mai rele, știu să mărturisească duioșia, dăruirea necondițională, forța speranței. A învățat mult de la acele mame care, având copiii în închisoare sau întinși într-un pat de spital sau subjugați de sclavia drogurilor, cu frigul și căldura, cu ploaia și seceta, nu capitulează și continuă să lupte pentru a da ceea ce este mai bun din ei. Sau acele mame care, în lagărele de refugiați, sau chiar în mijlocul războiului, reușesc să îmbrățișeze și să susțină fără a șovăi suferința fiilor lor. Mame care dau literalmente viața pentru ca niciunul dintre copii să nu se piardă. Unde este mama, este unitatea, este apartenența, apartenență de fii. (...).

Am trecut de atâtea ori în autobuz prin fața închisorii Villa Devoto din Buenos Aires. Era coada mamelor și le vedeau toți, aceste femei la coadă pentru a intra, pentru a vizita un fiu. Nu este greu de imaginat umilirile pe care trebuie să le îndure o femeie, persecuțiile... Dar nu contează, este pentru un fiu.

Se lasă călcate în picioare, ceea ce contează este fiul. Mariei îi păsa de Fiul. Nu comentariile altora. Pentru el ea era pe Calvar. Dar și Fiul o abandonează, nu numai pentru că abandonează viața. Îi spune "Acum vei avea alții" și ne-o dă nouă tuturor pe mama, care ne naște pe cruce. (...).

Maria nu poate să fie mama celor corupți, deoarece corupții o vând pe mama, vând apartenența la o familie, la un popor. Caută numai propriul profit, fie el economic, intelectual, politic, de orice tip. Fac o alegere egoistă, aș spune satanică: încuie cu cheia ușa dinăuntru. Și Maria nu reușește să intre. Pentru aceasta unica rugăciune pentru corupți este ca un cutremur să-i înduioșeze în așa fel încât să-i convingă că lumea n-a început și nu se va termina cu ei. Pentru asta ei se închid, nu au nevoie de mamă, de tată, de o familie, de o patrie, de a aparține la un popor. Cultivă numai egoismul și tată egoismul este diavolul.

Maria este mamă a noastră a tuturor păcătoșilor, de la cel mai sfânt la cel mai puțin sfânt. Este mamă. Îmi amintesc că mama mea, vorbind despre noi cei cinci copii, spunea: "Copiii mei sunt ca degetele de la mână, fiecare diferit de celălalt; dar dacă îmi înțep un deget simt aceeași durere pe care aș simți-o dacă mi-aș înțepa un altul". Maria însoțește drumul nostru al păcătoșilor, fiecare cu păcatele sale. "Roagă-te pentru noi, păcătoșii" înseamnă a spune: "Sunt păcătos, dar tu păzește-mă". Maria este aceea care ne păzește. (...)

Maria nu este o femeie care se deprimă în fața incertitudinilor vieții, în special când nimic nu pare să meargă în ordine. Nu este nici o femeie care protestează cu violență, care ocărăște împotriva destinului vieții care ne revelează adesea o față ostilă. Este în schimb o femeie care ascultă: nu uitați că există mereu un mare raport între speranță și ascultare și Maria este o femeie care ascultă. Maria primește existența așa cum ni se încredințează nouă, cu zilele sale fericite, dar și cu tragediile sale cu care n-am vrea să ne intersectăm niciodată. Până la noaptea supremă a Mariei, când Fiul său este pironit pe lemnul crucii.

Până în ziua aceea, Maria aproape că era dispărută din drama Evangheliilor: scriitorii sacri lasă să se înțeleagă această lentă eclipsare a prezenței sale, rămânerea ei mută în fața misterului unui Fiu care ascultă de Tatăl. Însă Maria reapare chiar în momentul crucial: când bună parte a prietenilor s-au evaporat din cauza fricii. Mamele nu trădează, și în acea clipă, la picioarele crucii, nimeni dintre noi nu poate să spună care a fost pătimirea mai crudă: dacă aceea a unui om nevinovat care moarte pe lemnul crucii, sau agonia unei mame care însoțește ultimele clipe ale vieții Fiului său.

Evangheliile sunt laconice și extrem de discrete. Înregistrează cu un simplu verb prezența Mamei: ea "stătea" (cf. In 19,25). Ea stătea. Nu spun nimic despre reacția sa: dacă plângea, dacă nu plângea... Nimic; nici măcar o trăsătură de penel pentru a descrie durerea sa: asupra acestor detalii se va concentra după aceea imaginația poeților și pictorilor dăruindu-ne imagini care au intrat în istoria artei și a literaturii. Însă Evangheliile spun doar: ea "stătea". Stătea acolo, în cel mai urât moment, în momentul cel mai crud, și suferea cu Fiul. "Stătea". Maria "stătea", pur și simplu era acolo. Iat-o din nou, tânăra femeie din Nazaret, de acum cu părul încărunțit datorită trecerii anilor, iarăși într-o situație dificilă cu un Dumnezeu care trebuie doar îmbrățișat și cu o viață care a ajuns în pragul celui mai gros întuneric. Maria "stătea" în cel mai gros întuneric, dar "stătea". Nu a plecat de acolo.

Maria este acolo, prezentă în mod fidel, de fiecare dată când trebuie ținută o făclie aprinsă într-un loc de negură și ceață. Nici ea nu cunoaște destinul de înviere pe care Fiul său îl deschidea în acea clipă pentru noi toți oamenii: este acolo din fidelitate față de planul lui Dumnezeu al cărei slujitoare s-a proclamat în prima zi a vocației sale, dar și din cauza instinctului său de mamă care pur și simplu suferă, ori de câte ori există un fiu care trece printr-o pătimire. Suferințele mamelor: noi toți am cunoscut femei puternice, care au înfruntat atâtea suferințe ale copiilor! O vom regăsi în prima zi a Bisericii (cf. Fap 1,14), ea, mamă a speranței, în mijlocul acelei comunități de discipoli așa de fragili: unul renegase, mulți fugiseră, tuturor le-a fost frică. Însă ea pur și simplu stătea acolo, în cel mai normal dintre moduri, ca și cum era un lucru complet natural: în prima Biserică învăluită de lumina învierii, dar și de temerile primilor pași pe care trebuia să-i facă în lume.

(După L'Osservatore Romano, 9 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat