Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Cu Ieremia la Maria. Roua harului

În perioada 4-7 octombrie 2018, la Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Săbăoani au căzut mai multe picături de rouă pe o petală de trandafir. Un frate și o mamă ne-au fost alături timp de mai multe zile. Și asta deoarece, de joi, moaștele fericitului Ieremia au poposit în comunitatea noastră, iar toate au culminat duminică, 7 octombrie, cu sărbătoarea solemnă a hramului.

Pătrunși de glasul clopotelor ce-n apusul serii de joi umpleau în cânt melodios ulițele întregului sat, așteptam cu sufletul la gură sosirea fericitului Ieremia.

În frunte cu părintele paroh ne-am adunat în număr mare la ușa bisericii unde scria vizibil: "La tronul tău, cerească mamă, iubirea ta pe toți ne cheamă". Și ploaia de haruri a coborât atunci când prin efortul fraților capucini de la Onești, a sosit cel pe care-l așteptam.

După procesiunea în biserică a urmat o sfântă Liturghie prezidată de părintele paroh, la care au concelebrat părintele Ubaldo Oliviera, responsabil al sanctuarului din Onești, și părintele Leon Budău, care a ținut un cuvânt de învățătură în care a aprofundat legătura dintre fericitul Ieremia și Maria.

Premiera este faptul că am avut fericita ocazie să simțim picăturile de rouă ale harului timp de mai multe zile. Vineri și sâmbătă am continuat să ne apropiem de Maria cinstindu-l pe fericitul Ieremia prin cântec, rugăciune și meditație. În fiecare zi s-au celebrat două sfinte Liturghii la care harurile nu conteneau să coboare în suflete. Frații capucini au continuat să ne vorbească despre legătura spirituală dintre Ieremia și Maria, folosindu-se de imaginea sfântului Rozariu ca un buchet spiritual ce a influențat și a străbătut viața acestui mare fericit român.

Sâmbătă seara inimile noastre deja băteau altfel. Și bătăile au început să crească când în luminile pale ale apusului o mare mulțime de credincioșii din celelalte parohii ale comunității au venit cântând în procesiune cu statuia Maicii Domnului. Costumele populare, sunetul viorii, cântările corului, rozariile din mâinile oamenilor care îl strângeau cu iubire au făcut ca sufletele noastre să se transforme în niște corturi ale întâlnirii cu Dumnezeu.

Însă ziua cea mai frumoasă a fost duminică. Pregătiți sufletește, în alai de sărbătoare, convinși că, fără Maria și lipsiți de exemplul fericitului Ieremia, nu este posibil să găsim curajul pentru a continua, începând cu ora 11.00 a avut loc Liturghia solemnă de hram.

Straiele erau multicolore. Credincioșii veneau de pretutindeni. Băncile se umpleau cât vedeai cu ochii. Corul intona melodios imnuri Mariei. Clopotele răsunau și brăzdau cerul. Numeroși preoți au format procesiunea spre altar. Și a început să miroase a trandafiri. Fecioara Maria îmbăta sufletele de har.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Seminarul din Iași, iar cuvintele de întărire sufletească au fost ținute de pr. Viorel Ababei, poenitentiarus magnus.

Corul minunat a fost pregătit prin grija prietenească a părintelui Damian Budău, vicar în comunitatea noastră, care a dorit să facă din această sărbătoare o înălțare sufletească pentru toți.

La final, părintele paroh a mulțumit Domnului pentru aceste zile superbe, fraților capucini pentru efort și tuturor celor ce s-au implicat cu trudă în pregătirea acestei sărbători.

Le mulțumim și noi tuturor pentru că ne-au dăruit acest timp sfânt. Suntem mai apropiați de Maria. Suntem fii ai Rozariului. Și frați cu fericitul Ieremia, urmându-i exemplul.

Uite așa mai multe picături de rouă au căzut pe petala unui trandafir...

Comunitatea din Săbăoani

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-7 octombrie: Săbăoani: Cu Ieremia la Maria. Roua harului


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat