Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Talpa: Familia creștină

În perioada 4-7 octombrie 2018, în Parohia Talpa, județul Neamț, și în filiala Breaza, tema familiei a fost în centrul predicilor părintelui Felician Tiba, la fel ca în mesajul de convertire predicat de Isus Cristos; în vederea celebrării hramului din filiala Breaza, "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" l-am invitat pe părintele responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Familiei în Dieceza de Iași, să ne vorbească despre acest mister, despre această instituție existentă din orânduire divină, familia, celula de bază a societății. Cei din filiala David, biserica "Coborârea Duhului Sfânt", au venit fie în parohie, fie în filiala Breaza pentru a mărturisi că și lor le pasă de familia creștină.

Cuvintele cheie pentru fiecare zi au fost: joi, "un om între oameni, dar iubit de Dumnezeu", vineri, "bărbatul și femeia în planul lui Dumnezeu", sâmbătă, "Familia, o provocare", duminică, "când fiecare știe ce are de făcut în familie".

Efortul părintelui a fost deosebit pentru că zilnic a celebrat câte două sfinte Liturghii și la fiecare ne-a transmis cuvântul de învățătură în cele două comunități.

Am fost onorați și de prezența mai multor preoți, copii și chiar și de prezentarea conferinței doamnei Eugenia Dămătăr, din Iași. Sâmbătă seara câțiva copii de la Corhana, pregătiți de părintele Eugen Budău, ne-au încântat inimile prin glasul lor cristalin și prin talentul lor la orgă în filiala Breaza. Preoții invitați: pr. Iosif Ghența, pr. Alois Hârja, pr. Iulian Butnaru, pr. Iosif Gârleanu, pr. decan Alois Moraru au celebrat jertfa sfintei Liturghii și ne-au ajutat să ne împăcăm cu Dumnezeu în sacramentul Spovezii.

În acest triduum special dedicat familiei am reușit să restabilim ierarhia valorilor răsturnată de regimul comunist, se propunea atunci munca, familia și Dumnezeu, acum părintele ne-a îndrumat pe calea cea bună spunând că ordinea corectă este: Dumnezeu, familia și munca.

Providența ne susține în tot ceea ce facem, misterul sfintei Treimi se reflectă în trăirea familiei creștine: Tatăl iubește, Fiul, Isus Cristos, este iubit și Duhul Sfânt este rodul iubirii lor, în Biserica noastră domestică, tatăl iubește, soția este iubită și copii sunt rodul iubirii lor. Singura fericire pe care o putem transmite celorlalți este de a-l da pe Dumnezeu. La nunta din Cana Galileii, Sfânta Fecioară Maria intervine și ne transmite testamentul ei spiritual: "Faceți tot ce vă va spune!" (In 2,5). Isus Cristos ne spune că familia creștină "la început" trăia și acum ar trebui să trăiască conform voinței lui Dumnezeu. Doamna conferențiar Eugenia Dămătăr, în prelegerea ei ne-a amintit că Domnul Isus Cristos nu poate fi considerat învechit, așa cum noi spre rușinea noastră intenționăm să călcăm în picioare demnitatea și sfințenia familiei, venind cu păreri așezate în bătaia vântului ca spinii și ciulinii de pe câmpuri.

Mulțumim Domnului pentru tot ceea ce am primit până acum și Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului să mijlocească ca mesajul predicilor părintelui Felician să ajungă în toate comunitățile din Dieceza de Iași, în țară și în inimile tuturor oamenilor de bunăvoință de pe pământ.

Pr. Sergiu-Felician Hârja

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-7 octombrie: Talpa: Familia creștină


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat