Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja: Sărbătoarea hramului comunității patronate de sfântul Francisc

În Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja ziua de duminică, 7 octombrie 2018, a reprezentat o zi în care întreaga comunitate, prin rugăciuni, cântece și, mai ales, prin participarea la sfânta Liturghie solemnă, s-au dedicat mijlocirii patronului spiritual al comunității. Anul acesta, am fost onorați la sărbătoarea hramului de prezența PS Petru Gherghel.

Încă din dimineața zilei se putea observa bucuria și emoția clejenilor, care, îmbrăcați în costume populare tradiționale, au pornit pe ulițele satului. Unii s-au reîntâlnit cu rudele venite din satele limitrofe, alții s-au așezat pe băncile gospodăriilor pentru un mic popas, iar alții se îndreptau spre secțiile de votare îndrumați de conștiința civică și responsabilitatea creștină. Cert e că toată această agitație a luat sfârșit când clopotele bisericii au răsunat transmițând mesajul că celebrarea sfintei Liturghii a hramului se apropie. Pe toți i-a luat prin surprindere venirea Preasfințitului Petru Gherghel la această sărbătoare. O surpriză încărcată de bucurie, nostalgie și de har.

La începutul sfintei Liturghii, concelebrată de 22 de preoți, părintele paroh Iosif Demeterc le-a adresat tuturor urarea de "Bun venit" la sărbătoarea comunității noastre, "o comunitate frumoasă și primitoare, formată din credincioși care astăzi trăiesc o bucurie imensă preamărindu-l pe Dumnezeu prin mijlocirea sfântului Francisc. Suntem fericiți că putem simți comuniunea puternică ce ne leagă pe fiecare dintre noi avându-l în mijlocul nostru pe păstorul diecezei noastre". Pentru ca această zi să fie cu adevărat o ocazie de sărbătoare, acest eveniment a fost pregătit mai multe săptămâni prin repetiții, uneori zilnice, la repertoriul dedicat celebrării sfintei Liturghii, lucru care subliniază dorința și sacrificiul clejenilor pentru ca Dumnezeu să fie preamărit prin vocile lor. Iar toți aceia care au dorit să trăiască bucuria sufletească a sărbătorii, s-au pregătit printr-o spovadă bună în zilele premergătoare hramului.

În cadrul predicii pr. Laurențiu Cucuteanu, parohul comunității "Fericitul Ieremia" din Valea Mică, a evidențiat faptul că sfântul Francisc este imaginea lui Cristos cea mai desăvârșită din toate timpurile datorită impactului pe care l-a avut la parcursul Bisericii, prin determinarea și mai ales prin trăirea și propovăduirea penitenței, păcii și a dragostei. Virtutea sărăciei, inspirată celor care l-au urmat de-a lungul timpului, a făcut din "sărăcuțul din Assisi" promotorul adevăratei carități în Biserică.

Liturghia s-a încheiat cu un discurs de mulțumire din partea părintelui paroh pentru toți cei care s-au implicat cu mult entuziasm ca acest eveniment să fie cu adevărat o sărbătoare. În mod special, i-a adresat mulțumiri Preasfințitului Petru Gherghel, care, în ciuda programului încărcat, a răspuns afirmativ invitației de a participa la această zi festivă. Hrăniți cu pâinea cuvântului și a Euharistiei, după sfânta Liturghie credincioșii s-au retras spre casele lor fericiți că au trăit un moment de har și purtând în suflet mesajul episcopului de a ne încredința oricând ocrotirii și mijlocirii sfântului Francisc de Assisi. Mai departe, sărbătoarea hramului de la biserică s-a transformat într-un prilej de socializare în casele fiecăruia cu oaspeții veniți din parohiile apropiate.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru momentele frumoase pe care ni le oferă și în care ne simțim o comunitate activă, iar sfântului Francisc îi cerem să ne însoțească și să ne întărească pe drumul credinței și al iubirii!

Sr. Veronica Călugăru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 octombrie: Cleja: Sărbătoarea hramului comunității patronate de sfântul Francisc


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat