Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău - Izvoare: Zile de sărbătoare

Comunitatea parohială romano-catolică din cartierul băcăuan Izvoare a trăit în zilele de 6 și 7 octombrie 2018 două momente marcante pentru viața sufletească a credincioșilor.

Sâmbătă, 6 octombrie, îmbrăcată în straie de sărbătoare, l-a primit pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, care a prezidat sfânta Liturghie de sărbătorire a 70 de ani de la sfințirea bisericii de către fericitul episcop martir Anton Durcovici. Acest lucru se întâmpla la 4 octombrie 1948, cu ocazia sărbătorii Sfântului Francisc de Assisi, patronul spiritual al comunității Izvoare din Bacău. Lângă episcop, la altar, au fost prezenți mai mulți preoți.

Cuvântul de învățătură al celebrării a fost rostit de către pr. prof. dr. Fabian Doboș, care, în șapte puncte, a subliniat că fericitul Anton Durcovici are multe virtuți care l-au caracterizat și pe sfântul Francisc de Assisi. Pe rând, a evidențiat sărăcia, prietenia cu Isus, devoțiunea la Maica Domnului, mărturisirea evangheliei, grija deosebită față de biserica materială și spirituală, atenția spirituală și primirea cu umilință a stigmatelor, concluzionând că fericitul Anton Durcovici a fost un om al sfințeniei. De asemenea, părintele predicator a citat și o parte din textul pe care episcopul martir l-a notat în ziua sfințirii bisericii din Izvoare: "La Izvoarele, județul Bacău, 4 octombrie 1948, cu ocazia sfințirii noii biserici în cinstea sfântului Francisc, am arătat din viața acestui sfânt, cum el, pe lângă bisericile materiale ridicate de dânsul, a clădit și biserici spirituale, lăcașuri plăcute Treimii Preasfinte, în sufletul său și al fraților săi. Am îndemnat pe ascultători să facă la fel și ei".

La încheierea celebrării, prof. Agneza Grosu, în numele comunității, a evocat prin câteva versuri, sacrificiul preoților și al episcopilor din vremea comunismului, care au trăit cu demnitate și curaj în fața suferințelor la care au fost supuși de către regimul acelor ani.

Pr. paroh Lucian Adam a mulțumit episcopilor de Iași pentru grija pastorală față de Parohia Izvoare, prin participarea la acest moment din viața comunității. Au fost amintiți și păstorii sufletești care au slujit în comunitate: pr. Gheorghe Farcaș, pr. † Virgil Chelariu, pr. Eduard Mihai Coșa și pr. Andrei Coceanga.

La ieșirea din biserică, credincioșii comunității au oferit tuturor o gustare dulce și un pahar de vin celor care au luat parte la bucuria lor.

Duminică, 7 octombrie, sărbătoarea a continuat cu celebrarea Liturghiei de hram, în cinstea sfântului Francisc de Assisi. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, fiind însoțit la altar de mai mulți preoți. Mulți credincioși au participat cu entuziasm la acest moment de har.

Predica a fost ținută de pr. prof. dr. Ciprian Bejan-Piser, de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. El a vorbit despre trei caracteristici care l-au făcut pe sfântul Francisc un om al lui Dumnezeu și care sunt valabile și pentru oamenii de astăzi. Acestea sunt simplitatea, bucuria și blândețea.

Corul parohiei a înfrumusețat sărbătoarea prin cântarea deosebită și bine pregătită pentru această zi.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. paroh Lucian, în numele comunității, a mulțumit preoților și pelerinilor pentru prezență și rugăciune, și tuturor binefăcătorilor pentru reușita acestor zile.

O felie de cozonac și vinul bun au completat bucuria celebrării hramului.

Comunitatea din Bacău - Izvoare

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-7 octombrie: Bacău - Izvoare: Zile de sărbătoare


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat