Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat pelerinilor din Biserica Greco-Catolică Slovacă în ocazia celei de-a 200-a aniversări a întemeierii Eparhiei de Presov (6 octombrie 2018)

Iubiți frați și surori,

Bine ați venit și mulțumesc pentru afectul vostru călduros!

Sfântul Ioan Paul al II-lea, vorbind la Prešov în 1995, a împrumutat o frumoasă imagine din natura înconjurătoare pentru a descrie identitatea și misiunea comunităților greco-catolice: „În apele transparente se oglindește măreția maiestuoasă a vârfurilor: acest peisaj […] ne vorbește despre frumusețea și despre bunătatea Creatorului. De la povârnișurile meridionale ale munților Tatra până la câmpiile din Zemplín, de secole trăiesc umăr la umăr cu frații și surorile de rit latin comunitățile de rit oriental, chemate și ele să reprezinte, ca micile lacuri «plesá», generozitatea transparentă și luminoasă a lui Dumnezeu. Este Domnul însuși care îmbogățește Biserica sa cu varietatea formelor și tradițiilor” (Discurs adresat catolicilor de rit bizantin, 2 iulie 1995, 6).

Biserica greco-catolică din Slovacia se poate considera o exprimare a frumuseții varietății formelor vieții ecleziale, a acelei varietăți care „nu numai că nu dăunează unității Bisericii, ci o manifestă” (Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, Decretul Orientalium Ecclesiarum, 2).

Astăzi sunteți aici cu papa pentru a sărbători cei 200 de ani ai înființării eparhiei de Prešov, născută din dezmembrarea eparhiei voastre materne de Mukaèevo, actualmente în teritoriu ucrainean. Eparhia voastră s-a dezvoltat și a devenit, la rândul său, mamă a unei noi familii ecleziale, generând alte eparhii, dintre care una în Canada, și a devenit în urmă cu zece ani sediu al mitropoliei sui iuris.

În această ocazie de astăzi pot să vă salut pe toți, începând de la mitropolitul vostru, monseniorul Ján Babjak – care merge în păduri să adune ciuperci și mi le aduce –, însoțit de confrații episcopi, monseniorul Chautur de Košice, monseniorul Rusnák de Bratislava și de noul episcop din Canada, monseniorul Pacák. Iubiți frați, continuați lucrarea voastră de călăuze și părinți ai poporului lui Dumnezeu care v-a fost încredințat. Urmați exemplul luminos al fericiților episcopi martiri Peter Pavol Gojdiè și VasiŸ Hopko. Răspândiți bunătatea, pacea, generozitatea și blândețea, cu profundă umilință și simplitate, rămânând mereu păstori după inima lui Dumnezeu care este Tată și mergând pe urmele lui Cristos care a venit nu pentru a fi slujit ci pentru a sluji.

În acest mod sunt sigur că preoții, primii voștri colaboratori, vă vor urma cu tot mai mare bucurie și entuziasm, disponibili la slujirea eclezială care le este cerută. Iubiți preoți, vă salut pe toți cu vie cordialitate, celibatari și căsătoriți, cu familiile voastre, precum și pe călugări. Vă mulțumesc pentru munca voastră în mijlocul sfântului popor credincios al lui Dumnezeu. Familiile preoților trăiesc o misiune deosebită în ziua de azi, când însuși idealul familiei este pus în discuție dacă nu chiar atacat în mod explicit: voi oferiți o mărturie de viață sănătoasă și exemplară. Și voi puteți să luați din exemplele prezente în istoria Bisericii voastre în timpul deceniilor de persecuție din a doua jumătate a secolului trecut, în deportări și în privațiuni de tot felul. Știu că monseniorul Babjak a adunat și a publicat multe istorii ale lor. Astăzi revine generației voastre să demonstrați aceeași fidelitate, poate că nu în fața unei persecuții directe și violente, ci în prezența dificultăților și pericolelor de alt gen. Astăzi preoții, ca și seminariștii – pe care-i salut la fel – sunt tentați de două tendințe opuse: de secularism, care îi duce la mondenitate, sau de o adăpostire în moduri învechite și chiar non-evanghelice de a înțelege propriul rol eclezial, moduri care duc la un clericalism steril.

O viață călugărească exemplară, atât masculină cât și feminină, precum și apartenența la unele dintre noile mișcări ecleziale, fac parte dintr-un țesut eclezial puternic și sănătos. Vă repropun astăzi exemplul fericitului Metod Dominik Trèka, martir pentru credință.

Dragi pelerini din Slovacia,

În prezența voastră bucuroasă aici, împreună cu păstorii voștri, văd o față entuziastă și evlavioasă a unei Biserici tari în credință, conștiente de propria demnitate și mândre de identitatea sa eclezială. În acest mod sunteți fii demni ai evanghelizării făcute, în fidelitate deplină față de Scaunul Apostolic, de sfinții patroni ai Europei, Ciril și Metodiu. Continentul european, în Orient ca și în Occident, are nevoie să redescopere propriile rădăcini și propria vocație; și din rădăcinile creștine nu pot decât să crească pomi solizi, care aduc roade de respectare deplină a demnității omului, în orice condiție a sa și în orice fază a vieții.

Vă încurajez să păstrați tradiția voastră bizantină, pe care și eu încă de tânăr am învățat s-o cunosc și s-o iubesc: redescoperiți-o și trăiți-o în plinătate – așa cum a învățat Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican –, acordând mare atenție parcursurilor de evanghelizare și cateheză în care, încă înainte de păstori, protagoniștii sunt părinții și bunicii, de la care mulți am învățat primele rugăciuni și sensul creștin al vieții. Mulțumesc taților, mamelor, bunicilor și tuturor educatorilor prezenți aici, pentru mărturia voastră indispensabilă!

Iubiți frați și surori, vă cer o amintire specială peste puțin timp, când veți celebra dumnezeiasca Liturghie în bazilica „Santa Maria Maggiore”, templu așa de prețios pentru amintirea sfinților Ciril și Metodiu, așadar pentru istoria voastră. Sfânta Născătoare de Dumnezeu, la care privim cu speranță și iubire de fii, să apere cu mijlocirea sa Biserica în acest timp de încercare și să vegheze asupra lucrărilor Sinodului tinerilor, pe care l-am început de puțin timp. Vă mulțumesc și vă binecuvântez pe voi toți, pe cei dragi ai voștri și întreaga comunitate greco-catolică din Slovacia.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat