Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Noi pentru. Unici, solidari, creativi"

Întâlnirea tinerilor cu Sfântul Părinte și cu părinții sinodali (6 octombrie 2018)

Aici sunt întrebările scrise... Răspunsurile le vor da părinții sinodali. Pentru că dacă aș da eu răspunsurile aici, aș anula Sinodul! Răspunsurile trebuie să vină de la toți, de la reflecția noastră, de la discuția noastră și, mai ales, trebuie să fie răspunsuri făcute fără frică.

Eu mă voi limita numai - cu privire la toate aceste întrebări - să spune câte ceva ce poate folosi, câteva principii.

Vouă, tinerilor, care ați vorbit, care ați dat mărturia voastră, care ați parcurs un drum, vă spun: acesta este primul răspuns. Parcurgeți drumul vostru. Fiți tineri în mișcare, care privesc orizonturile, nu oglinda. Mereu privind înainte, în mișcare, și nu așezați în fotoliu. De atâtea ori îmi vine să spun asta: un tânăr, un adolescent, o adolescentă, care stă în fotoliu, ajunge la pensie la 24 de ani: este urât, acest lucru! Și apoi, voi ați spus bine asta: ceea ce îmi face bine să mă găsesc pe mine însumi nu este oglinda, privindu-mă cum sunt. A mă găsi pe mine însumi este în a face, în a merge în căutarea binelui, adevărului, frumuseții. Acolo mă voi găsi pe mine însumi.

Apoi, pe acest drum, un alt cuvânt care m-a impresionat este ultimul. A fost puternic acel ultim cuvânt, dar este adevărat... Cine l-a făcut?... Tu. A fost puternic: coerența. Coerența vieții. Parcurg un drum, dar cu coerența vieții. Și când voi vedeți o Biserică incoerentă, o Biserică ce îți citește Fericirile și apoi cade în clericalismul cel mai pompos și scandalos, eu înțeleg, eu înțeleg... Dacă ești creștin, ia Fericirile și pune-le în practică. Și dacă ești un bărbat sau o femeie care ți-ai dat viața, ai consacrat-o; dacă ești un preot - și un preot care dansează [se referă la o mărturie] -, dacă ești un preot și vrei să trăiești ca un creștin, urmează calea Fericirilor. Nu calea mondenității, calea clericalismului, care este una din pervertirile cele mai urâte ale Bisericii. Coerența vieții. Dar și voi [se adresează tinerilor], trebuie să fiți coerenți pe drumul vostru și să vă întrebați: "Sunt eu coerent în viața mea?". Acesta este un al doilea principiu.

Există apoi problema inegalităților. Se pierde adevăratul sens al puterii - acest lucru este valabil pentru întrebarea despre politică -, se pierde ceea ce Isus ne-a spus, că puterea este slujirea: adevărata putere este a sluji. Altminteri este egoism, este înjosirea celuilalt, a nu-l lăsa să crească, este a domina, a face sclavi, nu oameni maturi. Puterea este pentru a-i face pe oameni să crească, pentru a deveni slujitori ai oamenilor. Acesta este principiul: fie pentru politică, fie pentru coerența întrebărilor voastre.

Apoi, alte întrebări... Vă voi spune un lucru. Vă rog, voi, tineri, adolescenți și adolescente, voi nu aveți preț! Nu sunteți marfă la licitație! Vă rog, nu vă lăsați cumpărați, nu vă lăsați seduși, nu vă lăsați reduși la sclavie de colonizările ideologice care ne pun idei în cap și la sfârșit devenim sclavi, dependenți, faliți în viață. Voi nu aveți preț: asta trebuie să vă repetați mereu: eu nu sunt la licitație, nu am preț. Eu sunt liber, sunt liberă! Îndrăgostiți-vă de această libertate, care este aceea pe care o oferă Isus.

Apoi sunt două lucruri - și aș vrea să termin cu asta - printre ideile pe care voi le-ați spus și la care părinții sinodali vor răspunde dialogând cu întrebările voastre. Primul este cu privire la folosirea web-ului. Este adevărat: interconectarea cu digitalul este imediată, este eficace, este rapidă. Dar dacă tu te obișnuiești cu asta, vei ajunge - și asta ce voi spune este real - vei ajunge ca o familie unde, la masă, la prânz sau la cină, fiecare stă cu telefonul și vorbește cu alte persoane, sau între ei înșiși comunică prin telefon, fără un raport concret, real, fără concretețe. Orice drum pe care-l veți parcurge, pentru a fi credibil, trebuie să fie concret, ca experiențele, atâtea experiențe pe care voi le-ați spus aici. Niciuna dintre mărturiile pe care voi le-ați dat astăzi nu era "lichidă": toate erau concrete. Concretețea. Concretețea este garanția pentru a merge înainte. Dacă media, dacă folosirea web-ului te duce în afara concreteții, te face "lichid", taie-l. Pentru că dacă nu există concretețe nu va fi viitor pentru voi. Acest lucru este sigur, este o regulă a drumului și a căii.

Și apoi, această concretețe și în primire. Multe dintre exemplele voastre, pe care le-ați dat astăzi, sunt despre primire. Michel a pus această întrebare: "Cum se învinge mentalitatea tot mai răspândită care vede în cel străin, în cel diferit, în migrant, un pericol, răul, dușmanul care trebuie alungat?". Aceasta este mentalitatea exploatării oamenilor, de a-i face sclavi pe cei mai slabi. Înseamnă a închide nu numai ușile, înseamnă a închide mâinile. Și astăzi sunt un pic la modă populismele, care n-au nimic de-a face cu ceea ce este popular. Populară este cultura poporului, cultura fiecăruia dintre popoarele voastre care se exprimă în artă, se exprimă în cultură, se exprimă în știința poporului, se exprimă în sărbătoare! Fiecare popor face sărbătoare în modul său. Asta înseamnă popular. Însă populismul este contrariul: este închiderea acestuia după un model. Suntem închiși, suntem numai noi. Și când suntem închiși nu se poate merge înainte. Fiți atenți. Este mentalitatea pe care a spus-o Michel: "Cum se învinge mentalitatea tot mai răspândită care vede în cel străin, în cel diferit, în migrant, un pericol, răul, dușmanul care trebuie alungat?". Se învinge cu îmbrățișarea, cu primirea, cu dialogul, cu iubirea, care este cuvântul care deschide toate ușile.

Și la sfârșit - am vorbit despre concretețe - fiecare dintre voi vrea să parcurgă drumul în viață, concret, un drum care să aducă roade. Îți mulțumesc ție [Giovanni Caccamo] pentru fotografia cu bunicul tău: probabil a fost, acea fotografie, cel mai frumos mesaj din această seară. Vorbiți cu bătrânii, vorbiți cu bunicii: ei sunt rădăcinile, rădăcinile concreteții voastre, rădăcinile creșterii, înfloririi și rodirii voastre. Amintiți-vă: dacă pomul este singur, nu va da rod. Tot ceea ce pomul are înflorit, vine de la ceea ce este sub pământ. Această expresie este a unui poet, nu a mea. Dar este adevărul. Alipiți-vă de rădăcini, dar nu rămâneți acolo. Luați rădăcinile și duceți-le înainte pentru a da rod, și veți deveni și voi rădăcini pentru alții. Nu uitați de fotografie, aceea cu bunicul. Vorbiți cu bunicii, vorbiți cu bătrânii și asta vă va face fericiți.

Multe mulțumiri! Acestea sunt orientări. Răspunsurile, le revin lor! [îi indică pe părinții sinodali] Mulțumesc, mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat