Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sărbătoarea hramului și sfințire de diaconi la Institutul Teologic Franciscan

Frații Provinciei franciscane "Sfântul Iosif" (OFMConv.), din România, alături de celelalte familii franciscane și de întreaga Biserică, au celebrat joi, 4 octombrie, 2018, solemnitatea Sfântul Francisc din Assisi, întemeietorului ordinului și patronul comunității fraților de la Institutului Teologic din Roman. Această sărbătoare a marcat deschiderea noului an universitar 2018-2019 și a constituit un fericit prilej pentru hirotonirea la treapta diaconatului a nouă candidați: patru pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, patru pentru Ordinul Fraților Minori Capucini și unul pentru Congregația "Săracii Slujitori ai Divinei Providențe".

Noii diaconi sunt:

  • pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali (Provincia "Sfântul Iosif" din România)

    1. fr. Felix-Marian Blaj (Parohia "Înălțarea Domnului", Sagna-NȚ)

    2. fr. Alexandru Dâncă (Parohia "Adormirea Maicii Domnului", Pildești-NȚ)

    3. fr. Gabriel Jitaru (Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul", Galbeni-BC)

    4. fr. Ionuț Totu (Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci", Luizi-Călugăra-BC)

  • pentru Ordinul Fraților Minori Capucini:

    1. fr. Ciprian Benedic (Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul", Galbeni-BC)

    2. fr. Adrian Cojoc (Parohia "Inima Neprihănită a Mariei", Berzunți-BC)

    3. fr. Daniel Tală (Parohia Bărzulești, filiala "Sfinții Apostoli Petru și Paul", Pietricica-BC)

    4. fr. Octavian Vacaru (Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul", Galbeni-BC)

  • pentru Congregația "Săracii Slujitori ai Divinei Providențe":

    1. fr. Adrian Cimpoieșu (din Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", Valea Seacă-BC)

Sfânta Liturghie solemnă a hramului cu ritualul hirotonirii diaconale a avut loc în capela Institutului Teologic, cu începere de la ora 10.30, fiind prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în prezența părinților superiori majori ale tuturor celor trei institute de viață consacrată - pr. Teofil Petrișor (OFMConv.), pr. Lucian-Iosif Dumea (OFMCap.), pr. Gustavo-Ismael Lissa (Opera "Don Calabria") și pr. Ivo Pasa, delegat general al Congregației "Săracii Slujitori ai Divinei Providențe" - cu participarea părinților rectori formatori și profesori, a oficialităților locale, împreună cu un număr însemnat de preoți oaspeți și de credincioși laici care au dorit să se bucure de această sărbătoare și să îi însoțească cu rugăciunea lor pe tinerii candidați la treapta diaconatului. Celebrarea a fost animată de corul fraților studenți teologi ai institutului.

În cuvântul de învățătură din cadrul omiliei, Preasfințitul Petru Gherghel a conturat trăsăturile sfințeniei Sărăcuțului din Assisi, sfintele sale virtuți și iubirea înflăcărată față de Cristos răstignit și față de Biserică, precum și personalitatea sfântului Ioan Calabria, îndemnându-i pe tinerii candidați la diaconat să imite exemplul lor în a-l ajuta pe Isus suferind și a sprijini prin viața și slujirea lor Biserica sa sfântă. De asemenea, în cuvântul de la sfârșitul sfintei Liturghiei, Preasfinția Sa a adresat felicitările și mulțumirea sa particulară familiilor tinerilor diaconi, aducând, în același timp, un elogiu familiei creștine care are un rol sacru, esențial și important în societatea românească de astăzi.

La sfârșitul acestei înălțătoare celebrări, Preasfințitul Petru Gherghel, preoții și credincioșii au primit împărtășirea recunoștinței și prețuirii din partea părinților diaconi nou-sfințiți și din partea părinților lor superiori, fapt ce a mărit această bucurie sfântă și a subliniat frumoasa comuniune de credință și de rugăciune trăite cu acest prilej.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul ce ni-l face în sfinții săi și pentru darul acestor noi diaconi în Biserica sa, cărora le dorim mult har și binecuvântare în slujirea diaconală, semn profund al consacrării lor totale lui Dumnezeu.

Fr. Iosif-Eduard Cadar, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 octombrie: Roman: Sărbătoarea hramului și sfințire de diaconi la Institutul Teologic Franciscan

Fotografii de la acest eveniment au fost publicate și de Frații Minori Capucini pe site-ul www.ofmcapucini.ro în albumul foto "Hirotonire întru diaconat (4 octombrie 2018)"


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat