Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Despre Sinodul Episcopilor, cu card. Baldisseri: Peste 100.000 de răspunsuri la chestionarul online de la tinerii din lume

De Paolo Petrini

"Nu numai că trebuie înainte de toate să-i ascultăm pe tineri, ci și - și pentru aceasta suntem reuniți aici! - să răspundem cu inimă de păstori la provocările lor prin propuneri oportune și sfaturi bune pentru Sfântul Părinte". Cu aceste cuvinte, secretarul general al Sinodului Episcopilor, cardinalul Lorenzo Baldisseri, a sintetizat în discursul său de deschidere lucrarea la care sunt chemați cei 267 de părinți sinodali reuniți de la 3 octombrie până la 28 octombrie 2018, în Vatican, pentru a XV-a Adunare Generală Ordinară cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional".

"Adunarea noastră este una amplă și eterogenă - a spus cardinalul -, o frescă minunată a catolicității Bisericii, în care se reflectă sensibilitățile și răsună glasurile din diferitele continente și domenii culturale. De fapt, această adunare sinodală este o manifestare deosebită a unității Bisericii catolice care acționează cum Petro et sub Petro, discipolul ales dinainte de Învățătorul pentru «a-i întări» pe frați în unica credință".

După aceea Baldisseri a intrat în detaliul pregătirii Adunării sinodale, care a dus la redactarea lui Instrumentum laboris, care va fi referința pentru lucrările sinodale. Apoi a dat câteva cifre ale chestionarului online adunate de situl www.synod2018.va care, demarat la 14 iunie 2017, "rămâne încă deschis, în timp ce chestionarul a fost închis la sfârșitul lunii decembrie 2017". În șase luni, a afirmat cardinalul, "a avut circa 221 de mii de contacte. În ansamblu au fost 100.500 de tineri care au răspuns la toate întrebările propuse: 58 de mii de tinere și 42.500 de tineri. Aproape 51 de mii de participanți, care corespund la 50,6% din chestionarele completate, sunt tineri între 16 și 19 ani, ca demonstrație că tocmai cei mai tineri s-au dovedit mai sensibili față de inițiativă". Oricum, a adăugat el, "trebuie relevată ca realitate foarte semnificativă că țara din care au venit cel mai mare număr de răspunsuri la chestionar este Uganda, cum peste 16 mii de răspunsuri complete".

Instanța care a reieșit mai mult, a subliniat Baldisseri, este că "tinerii reclamă o Biserică «extrovertită», angajată în dialogul cu modernitatea care înaintează, îndeosebi cu lumea noilor tehnologii, ale cărei potențialități trebuie recunoscute și a căror utilizare corectă trebuie orientată". Noile generații, a continuat el, "vor să fie protagoniști ai reînnoirii ecleziale aflate în desfășurare: împreună cu păstorii și cu adulții doresc să contribuie la edificarea unei Biserici mai evanghelice, mai curajoase, mai participative și mai misionare".

Din acest punct de vedere, Raportul final al reuniunii pre-sinodale (19-24 martie 2018) "constituie exprimare vie a glasului tinerilor care reprezintă unul dintre cele mai importante izvoare ale consultării".

După intervenția lui Baldisseri a urmat raportul introductiv al cardinalului Sérgio da Rocha, raportor general, care a exprimat dorința ca "acest Sinod să fie o frumoasă experiență pentru a restabili și a recalifica acele alianțe intergeneraționale care dau soliditate și siguranță lumii și Bisericii". Oferind câteva indicații de metodă a lucrărilor, cardinalul brazilian a explicat că: "În prima etapă a drumului nostru, care va dura o săptămână alternând momente de lucru împreună ("congregații generale") și lucrări în grupuri mai restrânse ("cercuri mici"), ni se cere să reflectăm și să împărtășim cu privire la prima parte din Instrumentum laboris" caracterizată de verbul "a recunoaște" care "cere să ne punem în fața realității nu pentru o analiză sociologică, ci cu privirea discipolului, scrutând urmele și semnele trecerii Domnului cu o atitudine deschisă și primitoare".

"Pentru cel care îi are la inimă pe tineri și dorește să-i însoțească spre viața în plinătate, nu se poate face abstracție de cunoașterea realităților pe care ei le trăiesc, pornind de la cele mai dureroase cum ar fi suferința, războiul, închisoarea, migrațiile și toate celelalte tipuri de sărăcie", a spus da Rocha. În același timp "este necesar să ne lăsăm interpelați de neliniștile lor, chiar și atunci când pun în discuție practicile Bisericii (de exemplu vivacitatea liturgiei sau rolul femeii) sau se referă la probleme complexe precum afectivitatea și sexualitatea. La fel de important este să se conștientizeze punctele de forță ale prezenței Bisericii în lumea tineretului, și slăbiciunile sale, pornind de la familiaritatea scăzută cu cultura digitală".

În etapa a doua, marcată de verbul "a interpreta", Sinodul - a mai explicat raportorul general - va aprofunda a doua parte din Instrumentum care "nu furnizează o interpretare a realității deja pregătită - aceasta este mai degrabă misiunea noastră - ci oferă câteva instrumente pentru o lectură care să fie într-adevăr capabilă să lumineze ceea ce s-a descoperit". Etapa următoare este concentrată apoi pe a treia parte a documentului care "determină la «alegere», invită întreaga Biserică să facă alegeri de schimbare în cadrul unui orizont de vitalitate spirituală".

Perspectiva este "cea integrală trasată de magisteriul papei Francisc, capabilă să articuleze diferitele dimensiuni ale ființei umane, îngrijirea casei comune, atenția împotriva oricărei marginalizări, colaborarea și dialogul ca metodă pentru construirea poporului lui Dumnezeu și promovarea binelui comun", a afirmat cardinalul. "Această perspectivă se întărește cu sugestia de a fi Biserică în ieșire, care ne eliberează de preocuparea de a ocupa centrul scenei".

Cele două conferințe, a lui Baldisseri și a lui da Rocha, au fost precedate de salutul papei Francisc care a început prima congregație generală, imediat după o rugăciune inițială și un salut scurt al cardinalului Louis Raphael Sako, patriarh de Babilonia al caldeilor, care în numele președinților delegați ai Sinodului, a exprimat apropierea și recunoștința față de pontif "pentru indicațiile sale care ne dau forță pentru a merge înainte". "Noi - a adăugat cardinalul irakian - suntem siguri că furtunile, oricât de puternice ar fi, vor trece și că Biserica va ieși mai curată și mai puternică".

(După Vatican Insider, 3 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat