Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Despre papa Paul al VI-lea: "Era gata să-i ia locul lui Aldo Moro pentru a-l salva"

De Iacopo Scaramuzzi

Paul al VI-lea "a fost numit papa îndoielii, dar nu este adevărat. Așa cum a explicat el însuși: «Spun că eu par îndoielnic, nehotărât: nu, eu trebuie să mă uit la un lucru din toate perspectivele pentru a ajunge să spun un cuvânt definitiv»". Asta subliniază părintele Antonio Marazzo, postulator al cauzei de canonizare a lui Paul al VI-lea, care, după prezentarea unui web doc despre Giovanni Battista Montini la Filmoteca Vaticană, în vederea canonizării prezidate de papa Francisc la 14 octombrie 2018, a răspuns la întrebările unui grup de jurnaliști vorbind despre biografia viitorului sfânt, de când a sărutat picioarele trimisului patriarhului Atenagora avertizându-i pe secretarii săi ("Voi face un gest, dar nu mă opriți"), de când studia noaptea problemele teologice dezbătute la Conciliul al II-lea din Vatican, precum și despre minunea care-l va duce la cinstea altarelor. Cât privește raportul său cu prietenul Aldo Moro, răpit de Brigăzile Roșii, era "dispus să devină martir, să ia locul lui Moro numai să-l salveze, lucru pe care politicienii din acea epocă nu știau cum să-l facă".

"După părerea mea trebuie legitimat un pic aspectul uman al lui Montini, care în schimb este fundamental, pentru că este canonizat Giovanni Battista Montini, nu Paul al VI-lea, nu este canonizat rolul ci omul, care a fost preot și a trăit după aceea preoția în diferitele roluri succesive pe care le-a avut", a spus preotul redemptorist. "Este important deci să se vadă cum a evoluat progresiv acest om, în ce măsură s-a deschis la anumite instanțe. Era fiu de jurnalist și politician, dar și al unei femei care la Concesio ținea ușa deschisă pentru toți, oricine avea probleme, și numai economice, mergea la ea. Anumite realități de credință i le-a inspirat ea, care-l făcea să se roage Sfintei Fecioare Maria. Am putea spune că tatăl, pe de o parte, i-a arătat credința sub aspectul gândirii, al studiului, al aprofundării, în timp ce sub aspectul relației aproape mistice cu Dumnezeu l-a direcționat mama. Montini este considerat papa modernității, sau mai bine zis al contemporaneității, dar pentru mine probabil că am putea să-l definim ultimul papă renascentist, datorită modului cum a privit diferitele aspecte ale problemelor, cum a realizat lucrurile, datorită relațiilor, politice și ecleziale, cu marii oameni ai timpului său, datorită modului cum a făcut în așa fel încât Biserica să devină sămânță de posibilități umane și de mântuire".

Ce ne puteți spune despre raportul lui Paul al VI-lea cu politica, Brigăzile Roșii, Aldo Moro?

Și în acest caz este oportun să se scoată în evidență dimensiunea umană a lui Montini, discursul sacerdotal, vârful de exprimare al unei anumite sfințenii: în acea situație el era dispus să devină martir, să ia locul lui Moro numai să-l salveze, lucru pe care politicienii nu știau cum să-l facă. Vreau să citez un alt episod, întâlnirea în Capela Sixtină cu mitropolitul Meliton (delegat al patriarhului Atenagora): înainte de a intra le spune celor doi secretari: "Voi face un gest, nu mă opriți". Ajunge în fața lui Meliton, care deschide brațele pentru a-l saluta, și el îngenunchează pentru a-i săruta picioarele, cu un gest văzut de unii aproape ca eretic. Montini era acest om, pentru el punctul de referință era Cristos. Ceea ce-l caracterizează pe Montini este Conciliul: dacă nu plecăm de acolo riscăm să nu înțelegem celelalte lucruri. În Conciliu, Biserica a trăit o cotitură, care a avut incidență după aceea și la nivelul întregii societăți. Astăzi vorbim despre pace, despre drepturi umane, despre valoarea persoanei: sunt realități obținute, dar unde se nasc în realitatea contemporană? Se nasc acolo. Vorbim despre Evanghelie, despre Cristos persoană care devine fundament și referință. Montini a mers în acea linie. Imediat după Conciliu găsim în scrierile sale: "Probabil că este cazul de a-mi da demisia, mi-am îndeplinit misiunea", însă, s-a spus, da, dar cine va realiza toate acestea? Și atunci el continuă. Acesta era Montini. Era un om care a făcut alegeri îndrăznețe pentru epoca aceea, nu-i era frică: își lua timp, este adevărat, a fost numit a fost numit papa îndoielii, dar nu este adevărat. Așa cum a explicat el însuși: "Spun că eu par îndoielnic, nehotărât: nu, eu trebuie să mă uit la un lucru din toate perspectivele pentru a ajunge să spun un cuvânt definitiv".

Paul al VI-lea este un papă care a fost pus un pic în umbră de alți pontifi din secolul al XX-lea?

Cred că Montini n-a fost calificabil. Nu este situabil. Astăzi se spune multitasking: era o figură incredibil de poliedrică, trece de la artă la poetică la literatură, de la artiști la teatru la teologie la liturgie. Tratează toate temele. Și se pregătea. În timpul Conciliului studia noaptea temele teologice care erau discutate și pe care el la limită nu le cunoștea bine. Era un om conștient, foarte responsabil, avea simțul rolului, un rol apostolic, nu politic.

Ce ar spune Montini, papa marelui discurs despre contracepție, la Sinodul despre tineri care se deschide în Vatican?

În concluzia discursului despre contracepție recomandă atenția față de tineri. Apără viața umană încă de la nașterea sa, omul care va fi, persoana umană care va fi nu este numai începutul vieții, este toată persoana. Și în asta găsește un răspuns pentru tineri, care trăiesc cu impuls, cu fantezie, simt nevoia de noutate și de autorealizare. Se pune întrebarea: cum îi ajutăm noi adulții, cum îi însoțim, cum le dăm cheile de lectură pentru a putea trăi asta cu entuziasm, această bucurie de a trăi, această voință de a schimba lumea în modul cel mai corect, cel mai uman. Cred că Montini ne-ar spune asta azi și cred că aici găsim sensul Evangheliei, întruparea lui Dumnezeu care-l însoțește pe om în umanizarea sa, în devenirea sa imagine a Lui. Montini ne determină să facem asta.

Puteți să povestiți minunea care a dus la canonizarea lui Paul al VI-lea?

Minunea a fost simplă și complexă în același timp. Stranie prin modul în care a început, pentru că aceste persoane nu știau cine era Paul al VI-lea. Femeia face din frică o amniocenteză și după o săptămână pierde lichid amniotic, ceea ce însemna avortul, însemna că fătul nu putea continua. Vorbește despre asta cu o prietenă infirmieră, cu un prieten ginecolog, care îi spune: "Uite, chiar în aceste zile îl beatifică pe Paul al VI-lea cu o astfel de minune, roagă-te lui". Suntem la începutul lunii octombrie 2014, Montini este beatificat la 20 octombrie. Ei merg la Brescia, nu spun nimic nimănui, găsesc o iconiță a lui Montini la Sanctuarul Harurilor, o duc acasă și se roagă, timp de trei luni. Sarcina este la începutul celei de-a treisprezecea săptămâni. Fără lichid amniotic fătul merge înainte, mama este internată de cinci ori pentru a încerca să-l reia dar continuă să-l expulzeze. Până la urmă, în a douăzeci și șasea săptămână, medicii întâlnesc un lucru neverosimil, fetița se naște, în ziua de Crăciun, este sănătoasă. Eu glumind spun că Paul al VI-lea ar trebui să plătească acestei familii mâncarea și cazarea pentru că s-a stabilit acolo timp de trei luni! Pentru mine Giovanni Battista Montini ar trebui invocat pentru viața care urmează să se nască.

(După Vatican Insider, 2 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat