Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor Tinerii, credința și discernământul vocațional

Luni, 1 octombrie 2018, la Sala de Presă a Sfântului Scaun a avut loc conferința de presă de prezentare a celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor care se desfășoară în Aula Nouă a Sinodului în Vatican de la 3 la 28 octombrie 2018, cu tema: Tinerii, credința și discernământul vocațional. Au intervenit la conferința de presă cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor; cardinalul Sérgio da Rocha, raportor general, și ES Mons. Fabio Fabene, subsecretar al Sinodului Episcopilor. În afară de asta erau prezenți secretarii speciali: părintele Giacomo Costa, SI; părintele Rossano Sala, SDB. Prezentăm în continuare intervențiile conferențiarilor.

Intervenția cardinalului Lorenzo Baldisseri

Vă salut cordial pe voi toți care participați la această conferință de presă în vederea deschiderii iminente a celei de-a XV-lea Adunări Ordinare a Sinodului Episcopilor cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional", care se va desfășura de la 3 la 28 din această lună.

Această adunare sinodală, care poimâine intră în faza sa celebrativă, este un eveniment de importanță centrală pentru poporul lui Dumnezeu, păstori și turmă, și pentru întreaga societate, datorită tematicii, tinerii, toți tinerii de pe pământ, în vederea mereu visatei civilizații a iubirii. Biserica, așa cum a afirmat Sfântul Părinte, încă de la începutul drumului sinodal, "vrea să stea în ascultarea glasului, a sensibilității, a credinței precum și a îndoielilor și criticilor tinerilor" (Francisc, Cateheză cu ocazia audienței generale, 4 octombrie 2017) - și face asta cu o adunare de mărime universală (mondială), cum este Sinodul - cu scopul de a oferi generațiilor care vor avea responsabilitățile în viitor, experiența sa ("Biserică expertă în umanitate"), propunerea de credință în Isus Cristos, centru al istoriei tuturor.

Așa cum se știe, acesta este al treilea Sinod convocat de papa Francisc. Primul a fost a III-a Adunare Generală Extraordinară, al doilea a fost a XIV-a Adunare Generală Ordinară - ambele despre familii. Această Adunare Generală Ordinară, a XV-a, dedicată tinerilor, se pune în linia adunărilor precedente, al căror fir conducător este reînnoirea Bisericii și a societății pornind chiar de la temelii: familia și tinerii care garantează generațiile viitoare.

Tema despre tineri este desigur astăzi o "provocare", așa cum a fost de altfel cea despre familie. Și Bisericii nu-i este frică să înfrunte provocările, care sunt mereu dificile și periculoase. Nu se teme de ele pentru că este sigură că forța spirituală și umană îi vine de la Duhul Sfânt, care inspiră și susține păstorii săi și turma sa, având în frunte pe cel care are slujirea de a-i întări pe frați.

În ziua de 17 septembrie, așa cum știți, a fost promulgată constituția apostolică Episcopalis communio. Aceasta este prima Adunare Generală Ordinară în care se va aplica noul document. Astăzi, 1 octombrie, se publică și intră în vigoare Instrucțiunea anunțată anterior cu titlul: Instrucțiune despre celebrarea Adunărilor Sinodale și despre activitatea Secretariatului General al Sinodului Episcopilor. Va vorbi despre ea subsecretarul, mons. Fabio Fabene.

Conform normativei sinodale, participă la Adunarea Generală Ordinară conducătorii Bisericilor Orientale Catolice sui iuris, episcopii aleși de Sinoadele și de Consiliile Ierarhilor Bisericilor Orientale Catolice, episcopii aleși de Conferințele Episcopale, zece călugări aleși de Uniunea Superiorilor Generali, unii conducător ai dicasterelor din Curia Romană, și un număr corespunzător de membri numiți de Sfântul Părinte.

Astfel, în ansamblu, iau parte la această Adunare 266 de părinți sinodali: 31 ex officio (15 patriarhi, arhiepiscopi majori și mitropoliți ai Bisericilor mitropolitane sui iuris din Bisericile Orientale Catolice; 16 conducători de dicasterii din Curia Romană; secretarul general și subsecretarul Sinodului Episcopilor, 15 membri ai celei de-al XIV-lea Consiliu Ordinar), 181 de aleși de Conferințele Episcopale (ex electione) și 41 de membri ex nominatione pontificia.

Printre membri se numără 50 de cardinali (între care doi patriarhi și 3 arhiepiscopi majori), 6 patriarhi, 1 arhiepiscop major, 44 arhiepiscopi, 101 episcopi rezidențiali, 37 auxiliari, 6 vicari apostolici și 1 episcop prelat), 10 călugări care reprezintă Uniunea Superiorilor Generali și 10 membri care nu au demnitatea episcopală dintre preoți și călugări.

Printre ceilalți participanți se numără 23 de experți, desemnați în virtutea competențelor lor pentru a contribui la lucrările sinodale în calitate de colaboratori ai secretarilor speciali, precum și 49 de auditori și auditoare, care provin și ei din toate părțile lumii. Printre aceștia figurează nu numai mulți specialiști și lucrători din pastorația tineretului ci și 34 de tineri între 18 și 29 de ani, care vor contribui cu prezența lor vie să facă auzit glasul atâtor tineri de vârsta lor.

Apoi va fi semnificativă prezența a opt delegați fraterni, reprezentanți ai altor Biserici și comunități ecleziale, manifestare a voinței de a lucra împreună pentru a obține unitatea vizibilă deplină a Bisericii lui Cristos, având conștiința că și cu privire la tema atât de relevantă despre tineri sunt chemați toți creștinii să găsească și să parcurgă un drum comun, pentru ca mărturia lor comună să fie credibilă în ochii lumii.

Așadar, este vorba despre o Adunare amplă și compusă, o adunare sinodală cu respirație mondială, corespunzătoare dimensiunii universale a Bisericii, care acționează cum Petro et sub Petro.

A XV-a Adunare Generală Ordinară se situează la sfârșitul unui lung drum de pregătire care a început cu anunțarea convocării din partea Pontifului Roman, printr-un comunicat de presă din 6 octombrie 2016, în care Sanctitatea Sa preciza scopul acestei Adunări: "a-i însoți pe tineri pe drumul lor existențial spre maturitate pentru ca, printr-un proces de discernământ, să poată descoperi proiectul lor de viață și să-l realizeze cu bucurie, deschizându-se la întâlnirea cu Dumnezeu și cu oamenii și participând activ la edificarea Bisericii și a societății".

Din acel moment încoace, Secretariatul General cu al XIV-lea Consiliu Ordinar și un grup de experți a început itinerarul sinodal cu pregătirea Documentului Pregătitor, publicat la 13 ianuarie 2017 împreună cu o Scrisoare pentru tineri a papei Francisc, care îi invita pe toți tinerii să nu le fie frică și să meargă spre Sinod. Așa cum se știe, cu acest document, care includea un Chestionar, a fost demarată o primă consultare pe scară largă la tot poporul lui Dumnezeu, prin Conferințele Episcopale și Bisericile Orientale, care au trimis răspunsurile lor în număr mare. La această primă ascultare s-au adăugat alte trei instanțe promovate de Secretariatul General: un Chestionar online specific pentru toți tinerii din lume, Seminarul internațional despre condiția tinerilor, celebrat de la 11 la 15 septembrie 2017 și Reuniunea Pre-sinodată a tinerilor veniți din toată lumea (300 în sală și 15.000 în rețea), celebrată de la 19 la 24 martie anul acesta.

Instrumentum laboris, făcut public în conferința de presă din 19 iunie, așa cum s-a explicat atunci, reprezintă sinteza întregului material adunat în timpul consultației despre care am vorbit mai sus.

Cu solemna celebrare euharistică prezidată de Sfântul Părinte în bazilica "Sfântul Petru" miercurea viitoare, va începe Adunarea celebrativă a parcursului sinodal, care se va desfășura timp de 25 de zile. În timpul acestei perioade părinții sinodali vor lucra împreună cu ceilalți participanți, conform propriilor misiuni, asupra lui Instrumentum laboris care va fi textul de bază pentru elaborarea Documentului final. El va aduna în sinteză rezultatele obținute de cea de-a XV-a Adunare Generală Ordinară.

Din 3 octombrie vom începe să trăim momentul culminant al drumului lung de pregătire a Sinodului. Patrimoniul prețios de idei și reflecții reieșit până acum va permite să se obțină obiectivele acestei Adunări sinodale, între care următoarele:

1) să conștientizeze toată Biserica de îndatorirea sa misionară de a însoți pe fiecare tânăr, nimeni exclus, spre bucuria iubirii, pe care Isus Cristos o oferă noilor generații;

2) să conștientizeze însemnătatea universală a conceptului de vocație și, prin urmare, a legăturii dintre pastorația tineretului și pastorația vocațională, care se exprimă în formula folosită de mai multe ori de Documentul Pregătitor și reluată în Instrumentum laboris, de "pastorația tineretului vocațională". Se va acorda în acest context amplu o atenție, un accent cu totul deosebit vocației ministeriale la preoție și la viața consacrată;

3) reînnoirea eclezială dorită de papa Francisc în Evangelii gaudium, conform căruia "convertirea pastorală" are ca scop "să facă în așa fel încât [structurile ecleziale] să devină toate mai misionare [...] în atitudine constantă de «ieșire»" (nr. 27).

Apoi, doresc să ilustrez pe scurt modalitățile cu care se vor desfășura lucrările sinodale, care se vor împărți în trei "unități de lucru", corelative cu cele trei părți ale documentului de lucru: A recunoaște: Biserica în ascultarea realității (prima parte), A interpreta: credință și discernământ vocațional (partea a doua), A alege: drumuri de convertire pastorală și misionară (partea a treia).

În timpul sesiunii inaugurale din după-amiaza zilei de 3 octombrie, în afară de conferința secretarului general al Sinodului, va fi ilustrat Instrumentum laboris de raportorul general în liniile sale generale și după aceea, în mod introductiv, va avea loc prezentarea primei părți. După aceea, vor începe intervențiile în aulă ale părinților sinodali despre prima parte a documentului.

După terminarea acestor intervenții se va trece la cele 14 cercuri mici împărțite pe limbi (franceză, italiană, engleză, portugheză, spaniolă și germană) unde se va trece la elaborarea modurilor colective ale textului de bază, adică Instrumentum laboris, care vor fi predate apoi la Secretariatul General.

Intervențiile părinților sinodali, modurile colective ale cercurilor mici și rapoartele din cercuri, vor fi adunate și sintetizate într-un text integrativ provizoriu al lui Instrumentum laboris la sfârșitul fiecărei "unități de lucru".

Conform practicii deja rodate în ultimele Adunări Generale despre familie, devenită normativă pornind de la constituția apostolică Episcopalis communio, va fi instituită o Comisie pentru elaborarea Documentului final. Ea va coordona și va superviza lucrările textelor sinodale. De fapt, la sfârșitul fiecărei "unități de lucru", după ce s-au primit modurile din Circules minores, raportorul general cu secretarii speciali se va reuni cu ceilalți membri ai Comisiei pentru a trece la revizuirea textului respectivei secțiuni a Documentului final. Această schemă a lucrărilor primei unități care se încheie cu a V-a Congregație generală, marți 9 octombrie, se repetă în mod asemănător pentru celelalte două unități de lucru, respectiv, a XI-a Congregație generală, de luni 15 octombrie, și a XVII-a Congregație generală, luni 22 octombrie. În sfârșit, Comisia se va reuni iarăși pentru a elabora proiectul Documentului final.

Acest proiect va fi prezentat în dimineața de miercuri 24 octombrie în aulă. Părinții sinodali din Congregația generală de după-amiază vor putea interveni ulterior asupra proiectului, atât în formă orală cât și în scris.

După aceea, această Comisie se va îngriji de elaborarea textului definitiv al Documentului final, care în dimineața de sâmbătă 27 octombrie va fi prezentat în aulă și după-amiază va fi supus votului părinților sinodali și în sfârșit odată votat de ei va fi predat Suveranului Pontif, căruia îi revine orice decizie în acest sens.

Mai doresc să semnalez că, fiind vorba de o Adunare Generală Ordinară, Instrucțiunea, care astăzi intră în vigoare, așa cum s-a anunțat, prevede ca să se treacă la alegerea noului Consiliul Ordinar al Secretariatului General, al XV-lea, care va rămâne în funcție până la următoarea Adunare Generală Ordinară. Alegerea va avea loc în timpul celei de-a XX-a Congregații generale, vineri după-amiază 26 octombrie, în modalitățile care vor fi indicat atunci.

Serviciul de difuzare a știrilor referitoare la lucrările sinodale va fi îngrijit de Dicasterul pentru Comunicare, prezidat de prefectul său, dr. Paolo Ruffini, care la rândul său va fi președintele Comisiei sinodale pentru informație.

Principala sursă de informație va fi reprezentată de Briefing-urile zilnice și de conferințele de presă prevăzute, coordonate de prefectul Dicasterului pentru Comunicare: la aceste întâlniri vor lua parte părinții sinodali și alți participanți la Sinod indicați de fiecare dată de Comisia pentru informare. În afară de asta, prin rețelele sociale (Twitter, Facebook și Instagram) de la Vatican News și de la Secretariatul General al Sinodului Episcopilor, vor fi difuzate și împărtășite informații cu privire la mersul lucrărilor sinodale. Se sugerează să se folosească și hastag-ul #Sinod2018 pentru toate limbile în așa fel să se poată avea o panoramă globală a știrilor despre Sinod.

Părinții sinodali vor fi liberi să acorde interviuri în afara aulei sinodale precum și să comunice în general cu mass-media după discreția și responsabilitatea lor, și desigur cu titlul personal, menținând rezerva necesară cu privire la dezbaterile din aulă și din Circuli minores.

La sfârșitul acestei expuneri, nu-mi rămâne decât să vă urez vouă tuturor spor la muncă. Doresc ca știrile despre acest Sinod prin serviciul vostru de comunicare să poată implica un număr cât mai mare de tineri și în același timp să ofere adulților ocazia de a acționa și a lua inițiative pentru a-i ajuta în exigențele lor și a-i face "să viseze" un viitor de speranță. Biserica - mi-ar place să reafirm - vrea să-și facă partea sa cu acest Sinod și vrea să facă asta cu determinarea și forța care îi vine din misiunea sa evanghelizatoare.

Mulțumesc pentru atenție.

________________

Intervenția cardinalului Sérgio da Rocha

Un salut cordial și, în primul rând, o mulțumire vouă tuturor, deoarece cu slujirea voastră ne veți însoți pe drumul sinodal, ajutând poporul lui Dumnezeu și toate persoanele interesate să-i urmărească desfășurarea.

Cardinalul Baldisseri a prezentat desfășurarea globală a sesiunii sinodale. În intervenția mea aș vrea să tratez mai mult despre rolul lui Instrumentum laboris ca linie de referință a lucrărilor și să prezint mai mult în detaliu obiectivul primei unități de lucru, care începe poimâine și care va ocupa aproximativ prima săptămână.

Parcursul de ascultare care a precedat Sinodul a adunat mii de pagini de mărturii, reflecții și cereri care provin din toată lumea; Instrumentum laboris recapitulează toate aceste contribuții, ajutându-ne să avem o privire integrală și integrată a problemelor pe care va trebui să le tratăm: deci este "cadrul de referință" al lucrărilor sinodale care ne va însoți zilnic, oferindu-ne fie o metodă fie conținuturile despre care să discutăm.

Structura sa se întemeiază pe stilul ales pentru a merge împreună: discernământul. Nu există o "rețetă pregătită" pentru a-i însoți pe tineri la credință și la plinătatea de viață, nici o "soluție preconfecționată" la multele probleme pe care le-a ridicat ascultarea pre-sinodală. Astfel este oportun ca noi ca adunare sinodală să pornim într-o dinamică de discernământ. A face asta înseamnă a asuma câteva atitudini foarte precise:

- Prima este de a ține deschiși ochii și urechile, dar și mintea și inima, ca o santinelă care nu lasă să-i scape niciun semnal al schimbărilor care vin;

- A doua condiție a unui bun parcurs de discernământ este a ști să se evalueze în lumina credinței ceea ce se mișcă în viața lumii și a Bisericii, și în interioritatea fiecăruia dintre noi;

- În sfârșit este necesară disponibilitatea de a ne opri în rănile istoriei cu o inimă plină de milostivire, menținând ușile deschise pentru Dumnezeul duioșiei care acționează încontinuu în poporul său și se face viu prin glasul celor mici și al celor săraci.

A intra cu umilință în acest mod de a proceda, în acest stil eclezial, este deja primul răspuns pastoral al unei Biserici care dorește să fie credibilă pentru tinerele generații.

Fiecare dintre cele trei "unități de lucru" de circa o săptămână care vor ritma parcursul sinodal este legată de una dintre părțile lui Instrumentum laboris, a cărui secvență repropune pașii unui proces de discernământ: "a recunoaște", "a interpreta", "a alege" (cf. EG 51). Asta va furniza o orientare dinamică dezvoltării sesiunii.

Primul pasaj este caracterizat de verbul "a recunoaște": înseamnă a porni, în lumina credinței, de la concretețea realității tinerilor pentru a evidenția care sunt apelurile și întrebările pe care Dumnezeu le adresează Bisericii sale astăzi.

Al doilea pasaj pune în centru verbul "a interpreta": este important ca realitatea să fie iluminată de un cadru de referință biblică și antropologic, teologic și ecleziologic, pedagogic și spiritual.

În sfârșit, al treilea pasaj cere adunării sinodale să "aleagă": Biserica este chemată să ia poziție, să facă alegeri curajoase și eventual chiar riscante pentru a crea condițiile pentru o autentică reînnoire pastorală, spirituală și misionară a Bisericii.

Mă concentrez acum pe prima parte, lăsând pentru momente succesive prezentarea lucrărilor despre a doua și despre a treia parte.

În următoarele zile și în toată prima săptămână de lucru, vom trata prima parte din Instrumentum laboris, care este caracterizată de verbul "a recunoaște": ne vom pune în fața realității nu pentru o analiză sociologică, ci cu privire discipolului, scrutând urmele trecerii Domnului cu o atitudine deschisă și primitoare. Pentru cel care-i are la inimă pe tineri și dorește să-i însoțească spre viața în plinătate, nu se poate face abstracție de cunoașterea realităților pe care ei le trăiesc, pornind de la cele mai dureroase cum sunt suferința, războiul, închisoarea, migrațiile și toate celelalte tipuri de marginalizare și de sărăcie.

La fel va fi necesar ca să ne lăsăm interpelați de neliniștile tinerilor, și atunci când pun în discuție practicile Bisericii sau se referă la probleme complexe precum afectivitatea și sexualitatea. În contextele noastre ecleziale este foarte ușor a vorbi despre tineri "din auzite", făcând referință la stereotipuri sau modele de tineret care eventual nu mai există. În acest mod, în loc de a asculta și de a învăța de la realitate, idealizăm și ideologizăm tinerii. Uneori facem referință la tinerețea noastră și credem că tinerii de astăzi trăiesc tot experiențele noastre. Însă în acest mod pierdem din vedere în mod inevitabil trăsăturile caracteristice ale tinerilor de astăzi, care trăiesc și cresc într-un context foarte diferit față și de cel de acum câțiva ani. Față de lumea tineretului suntem invitați să recunoaștem imediat că realitatea este mai importantă decât ideea (cf. Instrumentum laboris, nr. 4): cuvintele noastre despre tineri și adresate tinerilor trebuie să pornească de la concretețea realității.

La fel de important este a conștientiza punctele de forță ale prezenței Bisericii în lumea tineretului și ale slăbiciunilor sale, pornind de la familiaritatea scăzută cu cultura digitală. În această primă săptămână părinții sinodali sunt chemați îndeosebi să facă prezentă situația pe care o trăiesc tinerii în țara din care provine fiecare și modul în care Biserica locală o înțelege: parcursul de pregătire pentru Sinod a făcut să se evidențieze diferențe profunde între diferitele părți ale lumii. Este fundamental ca prin părinții sinodali prospețimea și originalitatea fiecărui context și a fiecărui ținut să poată aduce propria contribuție. Comuniunea în Biserică nu se face prin omologarea, ci prin împărtășirea diferențelor grație respectului, ascultării și dialogului.

Adesea se aud voci care-i învinovățesc pe tineri pentru că s-au îndepărtat de Biserică. Însă mulți dintre ei au trăit situații care-i fac să afirme că Biserica e cea care s-a îndepărtat de tineri. Și ne spun asta în mod deschis. În multe cazuri nu au simțit-o și nu o simt aproape și primitoare, în special în momentele mai obositoare ale parcursului lor de creștere umană. Astfel va trebui să ne întrebăm: suntem comunitate semnificativă pentru tineri astăzi? În ce mod pot ei să fie protagoniști în viața Bisericii? Ce convertiri și gesturi profetice sunt necesare pentru a recâștiga încrederea și stima tinerelor generații?

Aceasta este misiunea care ne așteaptă. Stilul discernământului cu care vrem s-o înfruntăm va da concretețe reflecțiilor și rugăciunilor noastre și ne va deschide la ascultarea glasului Duhului. Numai astfel acest timp sinodal va putea aduce un rod de convertire a inimii și a minții și de reînnoire a practicilor pastorale. Urmând indicațiile evanghelice, este vorba de a predispune burdufuri noi pentru vinul nou, pentru că "nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi; altfel, vinul va sparge burdufurile și se vor pierde și vinul, și burdufurile. Însă vinul nou se pune în burdufuri noi!" (Mc 2,22).

Misiunea părinților sinodali va fi deci mai ales aceea de a fi disponibili la acțiunea lui Dumnezeu în ei, siguri de promisiunea lui Isus: "Unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo, în mijlocul lor" (Mt 18,20). Domnul Isus va fi în mod misterios, dar și zilnic și concret prezent în mijlocul nostru prin intermediul Duhului său, care continuă să conducă Biserica sa.

Mulțumesc pentru atenția voastră și spor la muncă tuturor.

________________

Intervenția ES Mons. Fabio Fabene

Prezentarea constituției apostolice Episcopalis communio a papei Francisc

Așa cum a amintit cardinalul Lorenzo Baldisseri în intervenția sa, este publicată cu data de astăzi Instrucțiunea despre celebrarea Adunărilor sinodale și despre activitatea Secretariatului General al Sinodului Episcopilor, în punerea în aplicare a art. 26 din recenta constituție apostolică a papei Francisc Episcopalis communio (15 septembrie 2018).

Este vorba despre un text cu caracter esențialmente aplicativ și, pentru aceasta, trebuie să fie citit în profundă unitate cu documentul pontifical din care provine. Așa cum recenta constituție apostolică ia locul lui motu proprio Apostolica sollicitudo a fericitului Paul al VI-lea, tot așa noua Instrucțiune ia locul lui Ordo Synodi Episcoporum, care în cursul a circa cincizeci de ani a avut mai multe ediții, până la ultima aprobată de Benedict al XVI-lea în 2006.

O parte semnificativă a articolelor din precedentul Ordo ajung în Instrucțiunea publicată astăzi, semn că restructurarea organismului sinodal, dorită de papa Francisc încă de la începutul pontificatului său, nu echivalează cu o ruptură de trecut, ci se face urmărind continuitatea în dezvoltare.

Articolele urmează o ordine care decurge prin consecință, așa cum demonstrează cele două părți în care este împărțită Instrucțiunea. Prima parte se ocupă de subiecți: Pontiful Roman; membrii sau părinții sinodali desemnați de diferitele tipuri de adunare; Secretariatul General cu consiliile sale; funcțiile și organismele din timpul Adunărilor Sinodului, adică președintele delegat, raportorul general, secretarul special, Comisia pentru informație, Comisia pentru redactarea Documentului final, Comisiile de studiu și Comisia pentru controverse. În schimb, partea a doua se ocupă de proceduri: aici, printre celelalte lucruri, se disciplinează discuția temelor în Congregațiile generale și în Cercurile mici și se descriu modalitățile de votare în cadrul Cercurilor, al Comisiei pentru redactarea Documentului final și al Adunării Sinodale.

Desigur că nu lipsesc câteva noutăți semnificative, în linie cu reînnoirea amplă stabilită de Episcopalis communio, care la rândul său a receptat și a precizat inovațiile de fapt introduse în Adunările Sinodului celebrate în timpul pontificatului papei Francisc.

Între ele doresc să semnalez îndeosebi una: lărgirea Secretariatului General al Sinodului, datorată faptului că de acum înainte Consiliul Ordinar va fi constituit din douăzeci și unu de episcopi, dintre care șaisprezece aleși de Adunarea Generală Ordinară. Între aceștia din urmă, un episcop se va ocupa de Bisericile orientale catolice și ceilalți cincisprezece de Bisericile de rit latin distincte pe bază geografică: doi episcopi vor reprezenta America de Nord, trei America Latină, trei Europa, trei Africa, trei Asia și unul Oceania.

În punerea în aplicare a lui Episcopalis communio (art. 24 § 2), vor putea să fie aleși numai episcopi diecezani, în spiritul Conciliului al II-lea din Vatican, care cerea ca, în ajutorul papei, să fie constituit un organism central permanent compus din păstori responsabili ai Bisericilor particulare. Alături de membrii aleși va fi conducătorul dicasterului din Curia Romană competent pentru tema Adunării Sinodale, odată ce aceasta a fost stabilită de Sfântul Părinte, și alți patru membri numiți de papa.

În concluzie, dincolo de fiecare aspect, ceea ce trebuie evidențiat este orientarea în ansamblu care, în linie cu Episcopalis communio, însuflețește Instrucțiunea: toate funcțiunile și toate procedurile sunt reglementate cu scopul de a facilita cât mai mult posibil dezbaterea și schimbul de opinii între părinții sinodali, așa încât să se evidențieze bogăția glasurilor Bisericilor răspândite pe tot pământul. În acest mod, Sinodul se configurează în mod categoric ca o exprimare deosebită a legăturii indisolubile care îi unește pe episcopi între ei și cu papa în slujirea poporului lui Dumnezeu.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat