Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călugăreni: Prima sfântă Liturghie a părintelui Ovidiu Nițu

Părintele Ovidiu-Ionuț Nițu, fiu al comunității catolice din Călugăreni, hirotonit preot în catedrala "Santa Maria Assunta" din Avellino (Italia), în seara zilei de 21 septembrie 2018, a celebrat prima sfântă Liturghie în satul natal, duminică, 30 septembrie 2018. Alături de părintele Ovidiu, la altar au fost alți 9 preoți, 4 dintre ei fiind fii ai satului.

Întâmpinat de familie, tradițional cu pâine și sare, de părintele paroh, Ciprian Bișoc, de alți câțiva preoți, de primarul Puiu Ciobanu, de întreaga comunitate adunată în fața crucifixului din centrul satului, părintele Ovidiu, vizibil emoționat, a oferit tuturor un zâmbet, semn de bucurie și recunoștință.

După urările de bun venit ne-am îndreptat cu toții spre biserică, acolo unde corul a intonat cântecul "Ești preot pe vecie" amintindu-i prin versurile acestuia că Dumnezeu l-a ales pentru totdeauna.

La începutul Liturghiei, părintele paroh a luat cuvântul, urându-i încă o dată "Bun venit" părintelui primițiant și îndemnându-ne să ne rugăm pentru acesta, căci, așa cum spunea părintele paroh, "preotul devine mai puternic atunci când este susținut de rugăciunea credincioșilor".

Predica a fost ținută de către părintele Mihai Cătău, fiu al satului, care a evidențiat importanța preotului în ziua de azi și a explicat cine este, de fapt, preotul. Preotul este un lucrător al lui Dumnezeu, dar înainte de toate este om cu slăbiciuni ca toți ceilalți. De aceea, ne-a îndemnat să ne rugam pentru preoți, asta dacă vrem ca ei să fie preoți buni și sfinți. De altfel, preotul este puntea dintre Dumnezeu și om. Părintele predicator a evidențiat totodată faptul că preotul, prin puterea deosebită pe care a primit-o de la însuși Cristos, îl "obligă" pe Dumnezeu, în scaunul de spovadă, să ierte și să șteargă din Cartea Vieții păcatele penitentului; îl "obligă" pe Cristos în momentul prefacerii să coboare în mod real pe altar. Spre sfârșitul predicii părintele Mihai a oferit câteva sfaturi preotului nou-sfințit, sfaturi care cu siguranță îl vor ajuta în misiunea care i-a fost încredințată.

La sfârșitul Liturghie copiii au recitat poezii, au intonat un cântec, au oferit un buchet de flori părintelui primițiant, dar și preoților concelebranți.

În discursul final, părintele Ovidiu i-a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu pentru marele dar al vocației, a mulțumit familiei care l-a sprijinit și încurajat pe tot parcursul seminarului și nu numai. A adus mulțumiri părintelui paroh pentru toate sfaturile si încurajările, a mulțumit fiecărui preot prezent la altar, preoți care și-au lăsat amprenta în viața Sfinției Sale. A mulțumit corului și întregii comunități pentru implicare și pentru munca depusă, eforturi care au făcut ca această sărbătoare să fie atât de frumoasă. Și nu în ultimul rând, părintele primițiant a înălțat un gând de mulțumire și recunoștință către tatăl, bunicul și nașul său de Botez, care au plecat la ceruri, oameni care i-au îndreptat pașii spre Dumnezeu și care l-au îndrumat pe această cale a Preoției.

Părintele a încheiat cu un îndemn la rugăciune pentru dânsul, dar și pentru vocații, asigurându-ne totodată că și el se va ruga pentru noi.

Liturghia s-a sfârșit cu binecuvântarea specială de preot nou-sfințit oferită de părintele Ovidiu.

Cântecul pe care corul l-a intonat la sfârșitul Liturghiei, "Mergeți în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptură", a fost un îndemn atât pentru părintele nou-sfințit, cât și pentru toți cei prezenți la sărbătoare.

Chiar dacă părintele Ovidiu a ales să fie preot pentru Italia, acolo unde trăiește de câțiva ani încoace și unde a continuat studiile după terminarea Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, comunitatea din Călugăreni este fericită și îi este recunoscătoare lui Dumnezeu pentru că a fost binecuvântată cu un nou preot.

Bianca Cătău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 septembrie: Călugăreni: Prima sfântă Liturghie a părintelui Ovidiu Nițu


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat