Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dofteana: Aniversarul înființării parohiei și al sfințirii bisericii

Pentru Parohia "Coborârea Sfântului Duh" din Dofteana ziua de duminică, 30 septembrie 2018, a fost o zi de sărbătoare și de aducere aminte, prin participarea credincioșilor la aniversarul înființării parohiei și al sfințirii bisericii.

Au fost invitați preoții care au păstorit această comunitate de când a fost înființată ca parohie de sine stătătoare cu paroh propriu, adică pr. Petru Blaj, în perioada 1993-2003, și pr. Ioan Zediu, în perioada 2003-2018. Părintele Ioan, din motive personale, nu a putut fi prezent. A fost invitat și primarul localității Dofteana, domnul Ioan Bujor, care a dat curs prin prezența sa.

Spațiul bisericii, prin imaginile expuse, reprezentând momente de început ale construirii acesteia precum și ale sfințirii, a devenit pentru această sfântă celebrare locul aducerii aminte al implicării credincioșilor comunității.

La începutul sfintei Liturghii, părintele paroh, Iulian Roca, a reiterat solemn motivul bucuriei și al prezenței credincioșilor din biserică: "Comunitatea noastră parohială, plină de recunoștință față de bunul Dumnezeu, față de predecesorii și binefăcătorii ei, face astăzi memoria unui eveniment care a avut loc în urmă cu 15 ani, sfințirea bisericii la 7 iunie 2003, precum și 25 de ani de la înființarea parohiei, în data de 1 august 1993. Celebrăm astăzi această Liturghie, întrucât la 29 septembrie 1995, în sărbătoarea sfinților arhangheli, a fost sfințită piatra de temelie a actualei biserici". O sărbătoare, așadar, care a început cu "vespere 1", în sărbătoarea sfinților arhangheli.

Liturghia a fost celebrată de pr. Petru Blaj, emoționat de această nostalgică aducere aminte.

În cuvântul de predică, părintele paroh Iulian Roca i-a invitat pe credincioși să se lase provocați de prezența lor în biserică, de sensul trăirii de credință în Dumnezeu cu bucurie. Apoi a făcut o trecere a ceea ce este percepția bisericii, ca edificiu de cult, în prezent, în contextul european, într-o atingere de apartenență creștină. A amintit de societatea desacralizată și materializată în care trăim, care nu mai lasă loc lui Dumnezeu, accentuând totodată că Dumnezeu, totuși, nu poate fi îndepărtat de indiferența oamenilor. Părintele paroh a mai vorbit despre bucuria rugăciunii comune a celor din biserică, în prezența lui Dumnezeu și de faptul că Biserica adevărată, dincolo de un lăcaș de cult înțeles ca o construcție, este mai ales Biserica invizibilă care crește în mulțimea credincioșilor, pietrele vii, credincioșii, care alcătuiesc Biserica lui Cristos, frumusețea unei biserici fiind dată de sufletele pline de credință, frumusețe regăsită vizibil și concret în trăire.

La sfârșitul celebrării, domnul primar Ioan Bujor a salutat comunitatea credincioșilor, manifestându-și gratitudinea față de trăirile acestei sărbători. Părintele celebrant, într-un sentiment al trecerii timpului, și-a exprimat împlinirea pentru lucrurile realizate, prin implicarea credincioșilor. Părintele paroh le-a mulțumit celor care s-au implicat pentru a fi o frumoasă celebrare precum și tuturor celor prezenți pentru participarea lor la acest moment de sărbătoare și i-a invitat pe toți să continue bucuria comuniunii servind un pahar de vin, cozonac și prăjituri.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru bucuria trăiri unor astfel de momente de comuniune!

Roxana Pădureanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 septembrie: Dofteana: Aniversarul înființării parohiei și al sfințirii bisericii


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat