Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Isus, contemporanul nostru

De Lorenzo Baldisseri

Publicăm un extras din prelegerea, cu titlul Isus "tânăr între tineri", rostită la 29 septembrie 2018 de cardinalul secretar general al Sinodului Episcopilor la congresul Institutului internațional de cercetare asupra feței lui Cristos, care se ține la Universitatea Pontificală Urbaniana.

În sinod, ne vom îndrepta atenția spre tinerii din lumea de astăzi, dar pentru a primi lumină asupra condiției de viață a lor - și a noastră - avem nevoie să privim la El, pentru că "Isus Cristos - cel de ieri și de astăzi - este același în veci!" (Evr 13,8). El este contemporanul nostru, colegul nostru de călătorie care ni se face prezent în multe moduri, între care înainte de toate în experiența de credință. În această privință este valabilă intuiția fericită a lui Kierkegaard: "Dar până când există un credincios, este nevoie ca el pentru a fi devenit credincios să fi fost și, drept credincios, să fie contemporan al prezenței sale ca primii contemporani; această contemporaneitate este condiția credinței sau mai exact ea este definiția credinței".

Or, din moment ce credința este un dar încredințat libertății, nu toți o experimentează în același mod. Și totuși contemporaneitatea lui Isus ajunge la noi în manieră diferită, pentru că figura sa continuă să ne interpeleze, stimulează la o confruntare în special pe aceia care caută un sens, un cuvânt care să redea speranță și curaj pentru a trăi în plinătate. De aceea, nu este atât o problemă de mesaj și de idealuri, ci mai ales de întâlnire cu o prezență misterioasă și fascinantă, pe care tinerii din timpul său ca și cei de astăzi sunt în măsură să o ia în serios și chiar s-o urmeze, când ajunge la ei harul credinței și mărturia credincioșilor.

Așadar este vorba de a ne apropia de tinerețea lui Isus fără teama de a diminua divinitatea sa, pentru că aparține adevărului întrupării asumarea unei omenități adevărate și complete din partea Fiului veșnic al lui Dumnezeu. Așa cum învață Conciliul: "Prin întrupare, însuși Fiul lui Dumnezeu s-a unit, într-un fel, cu orice om. A lucrat cu mâini omenești, a gândit cu minte omenească, a voit cu voință omenească, a iubit cu inimă omenească. Născut din Maria Fecioara, s-a făcut cu adevărat unul dintre noi, asemănător nouă întru toate, afară de păcat" (Gaudium et spes, 22). Prietenia, afectivitatea, empatia, imaginația, creativitatea, curajul, frica și fragilitatea, privirea spre viitor: toate acestea aparțin persoanei sale, identității sale divine de Fiul pe deplin om, așadar modului său de a revela misterul iubirii lui Dumnezeu care ajunge la noi pentru a ne dărui belșugul vieții.

El a asumat cu adevărat în plinătate omenitatea noastră, a iluminat-o și a umplut-o de speranță pentru toți. Într-adevăr "tinerețea este o perioadă a vieții originală și entuziasmantă, prin care Cristos însuși a trecut, sfințind-o cu prezența sa" (Instrumentum laboris, 75). De aceea este în ea un mod pentru a lua parte la contemporaneitatea sa, care constă în a ne apropia de Evanghelii cu ceea ce sfântul Ignațiu de Loyola numea "compoziția locului", care "va consta în a vedea cu vederea imaginației locul material unde se află lucrul pe care vreau să-l contemplu".

Așadar, să-i ajutăm pe tinerii de astăzi să intre în lumea lui Isus, în rodnicia relațiilor sale, în sentimentele sale (Fil 2,5), cu încrederea de a putea asculta din nou invitația sa: "Iată, eu stau la ușă și bat! Dacă cineva ascultă glasul meu și-mi deschide ușa, voi intra la el și voi sta la masă cu el și el cu mine" (Ap 3,20). Cu urarea ca adunarea sinodală, care urmează să se deschidă, să reînnoiască în Biserică propunerea de "a-i însoți pe toți tinerii, fără excepție, spre bucuria iubirii" (Instrumentum laboris, 1), "rezervând o atenție privilegiată celor mai săraci și celor mai vulnerabili" (ibid., 140).

(După L'Osservatore Romano, 30 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat