Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Cer credincioșilor să se roage pentru Biserica atacată de diavol"

De Andrea Tornielli

Biserica este sub atac și papa Francisc, în ziua comemorării liturgice a celor trei arhangheli, Mihail, Gabriel și Rafael, cere poporului creștin o rugăciune specială în luna octombrie. Este o inițiativă care arată cât de mare este preocuparea episcopului de Roma pentru scandalul abuzurilor asupra minorilor dar și pentru a ridicarea nivelului atacurilor împotriva papei, a curiei, a episcopilor, din partea celor care zilnic seamănă dezbinări și inspiră ură și batjocură față de succesorii apostolilor favorizând răspândirea unei mentalități schismatice. Faptele sunt sub ochii tuturor: folosirea instrumentală a scandalului pedofilia, utilizat pentru bătăliile de putere în Biserică, punerea în stare de acuzare a pontifului, criticarea feroce și insistentă a persoanei sale, orice ar face sau ar spune el.

"Sfântul Părinte - informează Sala de Presă a Vaticanului - a decis să-i invite pe toți credincioșii, din toată lumea, să se roage Sfântul Rozariu în fiecare zi, în timpul întregii luni mariane octombrie; și să se unească astfel în comuniune și în pocăință, ca popor al lui Dumnezeu, în a cere Sfintei Născătoare de Dumnezeu și sfântului Mihail arhanghelul să ocrotească Biserica de diavol, care mereu încearcă să ne despartă de Dumnezeu și între noi".

În zilele trecute, Francisc l-a întâlnit pe părintele Fréderic Fornos, director internațional al Rețelei Mondiale de Rugăciune pentru Papa; și i-a cerut "să răspândească în toată lumea acest apel al său adresat tuturor credincioșilor, invitându-i să încheie recitarea Rozariului cu vechea invocație «Sub tuum praesidium», și cu rugăciunea către sfântul Mihail arhanghelul care ne ocrotește și ne ajută în lupta împotriva răului. Rugăciunea - a afirmat pontiful în urmă cu puține zile, la 11 septembrie 2018, într-o omilie la Sfânta Marta, citând cartea lui Iob - este arma împotriva marelui acuzator care «umblă prin lume căutând cum să acuze». Numai rugăciunea îl poate înfrânge. Misticii ruși și marii sfinți din toate tradițiile sfătuiau, în momentele de turbulență spirituală, să se refugieze sub mantia Sfintei Născătoare de Dumnezeu rostind invocația «Sub tuum praesidium»".

Invocația «Sub tuum praesidium» spune așa: "Sub ocrotirea ta alergăm, Sfântă Născătoare de Dumnezeu. Nu disprețui rugăciunile noastre în nevoile noastre, ci ne mântuiește pururi de orice primejdie, Fecioară Slăvită și Binecuvântată".

"Cu această cerere de mijlocire - mai informează Sala de Presă - Sfântul Părinte le cere credincioșilor din toată lumea să se roage pentru ca Sfânta Născătoare de Dumnezeu să pună Biserica sub mantia ei ocrotitoare: pentru a o feri de atacurile celui rău, marele acuzator, și a o face în același timp tot mai conștientă de păcatele, de greșelile, de abuzurile comise în prezent și în trecut și angajată să lupte fără ezitare pentru ca răul să nu învingă. Sfântul Părinte a cerut și ca recitarea Sfântului Rozariu în timpul lunii octombrie să se încheie cu rugăciunea scrisă de Leon al XIII-lea: "Sfinte arhanghel Mihail, apără-ne în luptă; ocrotește-ne împotriva curselor diavolului. Cu smerenie te rugăm ca Dumnezeu să-l învingă, iar tu, Principele oștirii cerești, prin puterea dumnezeiască, înlănțuiește în iad pe satana și pe celelalte duhuri rele, care umblă rătăcind prin lume spre pierderea sufletelor! Amin".

"Dezbinările sunt arma pe care diavolul o are mai mult la îndemână pentru a distruge Biserica dinăuntru", a spus pontiful în urmă cu doi ani. În zilele trecute, după răsunătorul memoriu al fostului nunțiu Viganò care se încheia cu cererea fără precedent a demisiei papei, Francisc a spus: "Cu persoanele care caută numai scandalul și dezbinarea", în fața "câinilor sălbatici" care caută războiul și nu pacea, singurul drum de parcurs este cel al "tăcerii" și al "rugăciunii".

Noul calendar liturgic a grupat într-o unică zi sărbătoarea celor trei arhangheli. Mihail este citat în Biblie în cartea lui Daniel ca primul dintre principii și păzitorii poporului lui Israel; este definit arhangheli în Scrisoarea lui Iuda și în cartea Apocalipsului. Și el este cel care îi conduce pe ceilalți îngeri în bătălia împotriva dragonului, adică a diavolului, și îl înfrânge.

(După Vatican Insider, 29 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat