Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Galeri: Funeraliile seminaristului Sebastian Petrea

Seminaristul Sebastian Petrea a fost condus pe ultimul drum joi, 27 septembrie 2018. Liturghia de înmormântare a fost oficiată de PS Petru Gherghel la Galeri. Au concelebrat pr. Anton Săboanu (care a ținut predica) și 9 preoți, printre care erau și părinți profesori de la Seminarul din Bacău.

Sebastian Petrea, elev în clasa a IX-a la Seminarul Teologic "Sfântul Iosif " din Bacău, a trecut la cele veșnice în seara zilei de sâmbătă, 22 septembrie, în urma unui accident în clădirea Seminarului. S-a născut la 24 aprilie 2004, fiind originar din Recea, jud. Bacău. Făcea parte din filiala Galeri a Parohiei Horgești.

Răposatul a fost condus în rugăciune, pe jos, de la casa părintească din Recea la biserica din Galeri pe o distanță de 5 km, însoțit fiind de credincioși din Galeri, Recea, Răcătău și Horgești. În apropierea bisericii credincioșii au pus pe garduri covoare ca în zi de primiție. În jurul sicriului erau părinții, sora, rudele, foști prieteni și colegi de la școala generală.

Două seri înainte pr. Emil Lucaci, parohul comunității, a condus rugăciunea de priveghere la casa celui răposat.

La înmormântare au participat și cei 67 de seminariști din Bacău care au cântat și s-au rugat pentru sufletul celui plecat la cele veșnice.

Liturghia a avut loc la altarul din fața bisericii. Păstorul diecezei, la începutul Liturghiei, a îndemnat la rugăciune și încurajat familia și pe credincioșii prezenți: "Am pierdut un seminarist, dar am câștigat un înger în cer".

La predică, pr. Anton Săboanu, directorul Seminarului din Bacău, a explicat lecturile proclamate și a vorbit despre vocație și despre misterul vieții și al morții. "Întrebarea pentru ce, Doamne, e o încercare de a înțelege de a pătrunde în ceea ce este misterul vieții și al morții", a spus predicatorul explicând că în toată această suferință există o rază de speranță, de încredere, de lumină pe care o găsim în evanghelie. Două săptămâni a fost seminarist. În prima lectură scria: "Ca răutatea să nu-i atingă sufletul, Dumnezeu l-a luat alături de el". Dumnezeu este alături de om. Dumnezeu privește altfel decât noi. În crucea lui Isus se întâlnește suferința noastră cu suferința lui. Nu reușim să pătrundem în logica divină, dar avem încredere că ultimul cuvânt nu-l va avea moartea, ci viața, după cum a spus Cristos: "Eu sunt pâinea vieții, cine mănâncă din această pâine va trăi în veci". Sebastian s-a împărtășit în cele două săptămâni de Seminar în fiecare zi. Dincolo de durere, este speranță, care ne invită la încredere în bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu.

La finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel, cu o cruce în mână, a vorbit despre faptul că putem înțelege toate în lumina crucii lui Cristos. Cristos a venit să ne spună ce este moartea și ce urmează după. Viața este o treaptă spre întâlnirea cu Dumnezeu. A subliniat că Sebastian a fost ministrant, l-a căutat pe Cristos. Dumnezeu a ales din grădina lui o floare frumoasă și a luat-o la sine. Cu ajutorul unui exemplu, a spus că azi răsună cuvintele credinței: "Sebastian n-a dispărut. A trecut în viața cea veșnică și-l vom reîntâlni". El a închis ochii pentru această lume jucându-se. Să ne amintim de el ca de unul care l-a iubit pe Dumnezeu, care a vrut să-l urmeze pe Cristos și pe care Dumnezeu l-a îndrăgit. Cristos luminează enigma morții. "Doresc să las mamei o cruce, care să-i amintească de faptul că Dumnezeu ne iubește". La sfârșitul predicii i-a încurajat pe seminariști, pe părinții profesori, pe surorile care erau prezente la înmormântare îndemnându-i să-și pună încrederea în Dumnezeu.

În procesiunea care s-a făcut la final, păstorul diecezei a încredințat crucea mamei seminaristului răposat.

După Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost condus spre cimitirul comunității unde așteaptă momentul învierii și al revederii cu cei dragi.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 septembrie: Galeri: Funeraliile seminaristului Sebastian Petrea


 

lecturi: 63.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat