Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopalis communio: Sinodul Episcopilor în orizontul colegialității

De Roberto Repole

Constituția apostolică a papei Francisc Episcopalis communio despre Sinodul Episcopilor a fost primită cu mare interes de opinia publică, remarcându-i noutatea până acolo încât se crede că este chiar în confruntare cu o puternică cezură față de trecut. Ar fi suficient chiar și numai să se răsfoiască titlurile ziarelor tipărite sau on-line din zilele trecute pentru a observa o astfel de impresie.

O lectură liniștită și atentă a documentului și confruntarea cu ceea ce a intenționat să fie și a fost efectiv în aceste decenii Sinodul Episcopilor permite să ne facem o idee mai precisă, capabilă să scoată în evidență elementele neîndoielnice de noutate, orizontul teologic în care este situat Sinodul Episcopilor și, în același timp, ceea ce mai rămâne de gândit.

Cât privește elementele de noutate el par să se găsească în intenția de "a cufunda", ca să spunem așa, instituția Sinodului Episcopilor în sinodalitatea mai amplă și radicală a Bisericii. Se știe că în acești ani de pontificat Francisc a orientat cu insistență spre o asumare serioasă a sinodalității Bisericii, a acelui "a merge împreună" adică a întregului popor al lui Dumnezeu, în implicarea și în coresponsabilitatea, deși diferențiată, a tuturor: slujitori hirotoniți, călugări și laici. Deja cu ocazia discursului ținut cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a instituirii Sinodului Episcopilor, papa a spus clar că el reprezintă un "moment" și un "loc" al vieții ecleziale care nu poate să fie desprins de ascultarea și de implicarea Bisericilor locale și, în ele, a tuturor creștinilor.

Acum tot acest aspect este reafirmat, relansat și instituționalizat. În acest sens, din Episcopalis communio trebuie apreciat faptul că episcopii sunt văzuți - așa cum se amintește la nr. 5 - ca învățători și în același timp discipoli în Biserică. Din asta derivă că ei sunt desigur înzestrați cu un magisteriu dar, în același timp, au nevoie să asculte ceea ce Duhul spune Bisericilor ascultându-i pe credincioși, înzestrați cu același Duh Sfânt. Și în acest caz este citat un text conciliar deosebit de îndrăgit de Francisc, cel din Lumen gentium 12 în care se afirmă că "totalitatea credincioșilor care au primit ungerea Celui Sfânt (cf. 1In 2,20 și 27) nu se poate înșela în credință și manifestă această prerogativă prin simțământul supranatural de credință al întregului popor atunci când «de la episcopi și până la ultimii credincioși laici» își exprimă consensul universal în materie de credință și moravuri".

Din acest "statut" al episcopilor care sunt în slujba poporului lui Dumnezeu din care fac parte derivă că Sinodul Episcopilor trebuie să fie înainte de toate un instrument de ascultare profundă a ceea ce Duhul spune Bisericii prin ascultarea reciprocă a episcopilor care iau parte la el și care reprezintă într-un fel Bisericile. În același timp, această ascultare va trebui să se lărgească, implicându-i pe păstorii, călugării și laicii din fiecare Biserică, pentru ca toți să se poată exprima cu privire la binele Bisericii în ceea ce privește diferitele probleme despre care se tratează în Sinoade. Este deosebit de apreciabil că pentru a realiza ascultarea poporului lui Dumnezeu se insistă pe folosirea efectivă a acelor instrumente de participare ale Bisericii, cum sunt consiliul prezbiteral și consiliile pastorale, care au fost adesea golite de sens în aceste decenii.

Celălalt mare element de noutate se referă la faptul că este gândit și momentul repercusiunii în țesutul poporului lui Dumnezeu și în viața Bisericilor a rezultatelor obținute de Sinodul Episcopilor, într-o receptare care trebuie să fie diferențiată pentru că este "întrupată" în diferitele culturi locuite de Biserică (nr. 7). Este vorba despre un aspect atât de semnificativ încât la articolul 21 se prevede și o comisie pentru punerea în practică, formată din experți. "În acest mod, se arată că procesul sinodal - spune în mod expres Francisc - are nu numai punctul său de plecare, ci și punctul său de sosire în poporul lui Dumnezeu, asupra căruia trebuie să se reverse darurile de har oferite de Duhul Sfânt prin intermediul adunării păstorilor" (nr. 7).

Dacă acestea sunt principalele noutăți nu va scăpa pentru cei mai mulți că orizontul teologic în care este situat Sinodul Episcopilor este, întocmai, acela al sinodalității Bisericii și al colegialității episcopale. În document se evidențiază cum colegialitatea episcopilor relansată de Conciliul al II-lea din Vatican prevede ca fiecare episcop să exercite, în comuniune cu toți ceilalți episcopi cu și sub Pontiful Roman, o grijă față de toată Biserica. În acest orizont teologic este încadrat în mod clar și instituția Sinodului Episcopilor. În deja citatul discurs ținut cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a instituirii sale, papa a îndrăznit să vorbească despre colegialitatea episcopilor trăită la Sinod nu numai ca o realitate afectivă ci uneori și ca efectivă. Însă tocmai acest aspect rămâne încă de aprofundat. Pornind de la instituirea sa și conform exprimării unui text conciliar semnificativ precum Christus Dominus 5, Sinodul Episcopilor este gândit nu atât ca moment de exercitare a colegialității episcopale, cât mai ales ca ajutor dat puterii papei. Recentul document situează Sinodul Episcopilor în orizontul colegialității, dar îi confirmă în mod clar statutul de instrument în slujba slujirii papei.

Asupra acestui aspect rămâne spațiu pentru reflecția teologilor și canoniștilor. Însă asta nu înseamnă că se poate recepta încă de acum instanța unui drum mai realmente sinodal în Biserică și a unei exercitări mai mari a colegialității episcopale.

(După agenția SIR, 28 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat