Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopi chinezi vor putea lua parte la următorul Sinod

De Gianni Valente

Giovanni Battista Yang Xaoting și Giuseppe Gui Jincai sunt primii doi episcopi catolici care ar putea să ia parte la o adunare generală Sinodului Bisericii catolice.

Wong Zuo'an, actual număr doi din "Frontul Unit" - așa prezintă surse chineze la Vatican Insider - a fost cel care a comunicat în timpul unei întâlniri cu reprezentanții Asociației patriotice a catolicilor chinezi și ai Conferinței Episcopale numele celor doi episcopi care au primit autorizațiile necesare să părăsească țara și să meargă la Roma în luna octombrie, pentru a participa - cu excepția surprizelor - la adunarea sinodală din octombrie despre tineri, credință și discernământ vocațional.

Anterior, Wang Zuo'an este de timp îndelungat director al administrației statale pentru probleme religioase (SARA).

Până acum nu s-a întâmplat niciodată ca succesori ai apostolilor care provin din China să poată lua parte la o adunare a instituției permanente a Colegiului episcopal al Bisericii catolice constituite de Paul al VI-lea în 1965.

După semnarea acordului provizoriu între Sfântul Scaun cu privire la modalitățile de numire a episcopilor chinezi, participarea a doi reprezentanți ai episcopatului chinez la Sinodul Episcopilor ar fi un alt semn important că drumul Bisericii începe să meargă pe calea normalității, depășind progresiv multele anomalii care au marcat condiția catolicismului chinez în ultimii șaptezeci de ani.

Episcopi chinezi au fost invitați fără rezultat în 1998, în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea (Mattia Duan Yinming și Giuseppe Xu Zhixuan, episcopi de Wanxian) și în 2005 în timpul pontificatului lui Benedict al XVI-lea (Antonio Li Duan de Xi'an, Aloysius Jin Luxian de Shanghai, Giuseppe Wei Jingyi de Qiqihar și Lucas Li Lingfeng de Fengxiang).

Giovanni Battista Yang Xiaoting, 54 de ani, a fost hirotonit preot de Zhouzhi în 1991. A studiat în Italia din 1993 și a obținut doctoratul în Sfânta Scriptură la Universitatea Urbaniana în 1999. Din 2000 până în 2002 a continuat studiile în Statele Unite unde a obținut licența în sociologie. A fost numit de papa Benedict al XVI-lea coadiutor de Yan'an în 2006 și a predat în seminarul din Xi'an din 2002 până când a fost consacrat episcop la 15 iulie 2010 cu mandatul pontifical și recunoașterea guvernului. A fost primul preot chinez care a obținut un doctorat într-o universitate pontificală după anii Șaptezeci din secolul trecut. În martie anul acesta, episcopul Yang a luat parte la Roma la Conferința internațională "Creștinismul în China. Impact, interacțiune și înculturare", promovată de Facultatea de Misiologie de la Universitatea Pontificală Gregoriana cu sprijinul lui Yuan Dao Study Center, prezentând o conferință despre operele caritative și sociale ale Bisericii catolice din China.

Giuseppe Guo Jincai, de 50 de ani, născut în Chengde, actual secretar general al Conferinței Episcopilor Chinezi (organism încă nerecunoscut de Sfântul Scaun) a studiat în seminarul din Hebei până în 1992. A fost hirotonit episcop de Chengde fără mandat pontifical în noiembrie 2010. Hirotonirea episcopală - prima administrată în mod ilegitim din 2006 - a avut loc în pofida protestelor vii ale Sfântului Scaun. La hirotonire au luat parte și opt episcopi chinezi legitimi, dintre care unii sub presiunea aparatelor locale.

Guo Jincai este unul dintre cei șapte episcopi legitimați din punct de vedere canonic și readmiși în comuniunea deplină de către papa Francisc, în cadrul dialogului care a dus la înțelegerea chinezo-vaticană despre criteriile de selecție a viitorilor episcopi chinezi.

Dieceza de Chengde a fost întemeiată de fapt în 2010 la inputul guvernului pentru a face să coincidă granițele circumscripției ecleziale cu acelea administrative. Papa a înființat oficial dieceza de Chengde, încardinând-o în sistemul diecezan local ca dieceză "sufragană de Beijing, cu sediul episcopal în catedrala «Isus Bunul Păstor»" în contextul tratativelor care au dus la acordul dintre China și Sfântul Scaun despre numirea episcopilor.

(După Vatican Insider, 26 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat