Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 26 septembrie 2018

Cateheză despre călătoria în țările baltice

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În zilele trecute am făcut o călătorie apostolică în Lituania, Letonia și Estonia, cu ocazia centenarului independenței acestor țări numite baltice. O sută de ani pe care ei i-au trăit jumătate sub jugul ocupațiilor, cea nazistă, mai întâi, și cea sovietică, după aceea. Sunt popoare care au suferit mult și pentru aceasta Domnul i-a privit cu predilecție. Sunt sigur de asta. Le mulțumesc președinților celor trei Republici și autorităților civile pentru primirea deosebită pe care au pregătit-o. Le mulțumesc episcopilor și tuturor celor care au colaborat la pregătirea și realizarea acestui eveniment eclezial.

Vizita mea a avut loc într-un context destul de schimbat față de cel pe care l-a întâlnit sfântul Ioan Paul al II-lea; de aceea misiunea mea era să vestesc din nou acelor popoare bucuria Evangheliei și revoluția duioșiei, a milostivirii, pentru că libertatea nu este suficientă pentru a da sens și plinătate vieții fără iubire, iubire care vine mereu de la Dumnezeu. Evanghelia, care în timpul încercării dă putere și însuflețește lupta pentru eliberare, în timpul libertății este lumină pentru drumul zilnic al persoanelor, familiilor, societăților și este sare care dă gust vieții obișnuite și o ferește de corupția mediocrității și a egoismelor.

În Lituania, catolicii sunt majoritatea, în timp ce în Letonia și în Estonia prevalează luteranii și ortodocșii, dar mulți s-au îndepărtat de viața religioasă. Așadar provocarea este aceea de a întări comuniunea între toți creștinii, dezvoltată deja în timpul perioadei dure a persecuției. De fapt, dimensiunea ecumenică era intrinsecă în această călătorie și a avut exprimare în momentul de rugăciune în catedrala din Riga și în întâlnirea cu tinerii la Tallinn.

Adresându-mă respectivelor autorități ale celor trei țări, am pus accentul pe contribuția pe care ei o dau comunității națiunilor și în special Europei: contribuție de valori umane și sociale trecute prin cuptorul încercării. Am încurajat dialogul dintre generația bătrânilor și cea a tinerilor, pentru ca acest contact cu "rădăcinile" să poată continua să fecundeze prezentul și viitorul. Am îndemnat să se conjuge mereu libertatea cu solidaritatea și primirea, conform tradiției din acele ținuturi.

Tinerilor și bătrânilor au fost dedicate două întâlniri specifice: cu tinerii la Vilnius, cu bătrânii la Riga. În piața din Vilnius, plină de tineri și tinere, era palpabil motoul vizitei în Lituania: "Isus Cristos speranța noastră". Mărturiile au manifestat frumusețea rugăciunii și a cântecului, unde sufletul se deschide spre Dumnezeu; bucuria de a-i sluji pe alții, ieșind din țarcurile "eu"-lui pentru a fi în mișcare, capabili să se ridice după căderi. Cu bătrânii, în Letonia, am subliniat legătura strânsă dintre răbdare și speranță. Cei care au trecut prin încercări dure sunt rădăcini ale unui popor, de păstrat cu harul lui Dumnezeu, pentru ca noile vlăstare să poată lua din ele și să înflorească și să aducă rod. Provocarea pentru cel care îmbătrânește este să nu se împietrească înăuntru, ci să rămână deschis și duios cu mintea și cu inima; și acest lucru este posibil cu "limfa" Duhului Sfânt, în rugăciune și în ascultarea Cuvântului.

Și cu preoții, consacrații și seminariștii, întâlniți în Lituania, a apărut esențială, prin speranță, dimensiunea statorniciei: a fi centrați în Dumnezeu, înrădăcinați trainic în iubirea sa. Ce mare mărturie în asta au dat și încă dau atâția preoți, călugări și călugărițe bătrâni! Au îndurat calomnii, închisoare, deportări..., dar au rămas tari în credință. Am îndemnat să nu se uite, să se păstreze amintirea martirilor, pentru a urma exemplele lor.

Și cu privire la amintire, la Vilnius am adus omagiu victimelor genocidului ebraic din Lituania, exact în urmă cu 75 de ani de la închiderea marelui ghetou, care a fost anticamera morții pentru zeci de mii de evrei. În același timp am vizitat Muzeul Ocupațiilor și Luptelor pentru Libertate: am rămas în rugăciune chiar în camerele în care erau deținuți, torturați și uciși opozanții regimului. Ucideau mai mult sau mai puțin patruzeci pe noapte. Este emoționant a vedea până la ce punct poate ajunge cruzimea umană. Să ne gândim la asta.

Trec anii, trec regimurile, dar asupra Porții Aurorei din Vilnius, Maria, Mama Milostivirii, continuă să vegheze asupra poporului său, ca semn de speranță sigură și de mângâiere (cf. Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, Constituția dogmatică Lumen gentium, 68).

Semn viu al Evangheliei este mereu caritatea concretă. Și acolo este mai puternică secularizarea, Dumnezeu vorbește cu limbajul iubirii, al îngrijirii, al slujirii gratuite față de cel care este în nevoie. Și atunci inimile se deschid și se întâmplă minuni: în deșerturi răsare viață nouă.

În cele trei celebrări euharistice - la Kaunas, Lituania, la Aglona, Letonia, și la Tallinn, Estonia - sfântul popor credincios al lui Dumnezeu în drum în acele ținuturi a reînnoit "da"-ul său lui Cristos speranța noastră; l-a reînnoit cu Maria, care mereu se arată Mamă a fiilor săi, în special a celor mai suferinzi; l-a reînnoit ca popor ales, sacerdotal și sfânt, în inima căruia Dumnezeu trezește harul Botezului.

Să ne rugăm pentru frații noștri și surorile noastre din Lituania, din Letonia și din Estonia. Mulțumesc!

______________

APEL

Iubiți frați și surori,

Sâmbăta trecută, 22 septembrie, a fost semnat la Pechin un Acord Provizoriu între Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză cu privire la numirea episcopilor în China. Acordul este rod al unui lung și ponderat drum de dialog, menit să favorizeze o colaborare mai pozitivă între Sfântul Scaun și autoritățile chineze pentru binele comunității catolice din China și pentru armonia întregii societăți.

În acest spirit, am decis să adresez catolicilor chinezi și întregii Biserici universale un Mesaj de încurajare fraternă, care va fi publicat astăzi. Cu asta, doresc ca în China să se poată deschide o nouă fază, care să ajute la vindecarea rănilor din trecut, la restabilirea și la menținerea comuniunii depline a tuturor catolicilor chinezi și la asumarea cu angajare reînnoită a vestirii Evangheliei.

Iubiți frați și surori, avem o misiune importantă! Suntem chemați să însoțim cu rugăciune ferventă și cu prietenie fraternă pe frații noștri și surorile noastre din China. Ei știu că nu sunt singuri. Toată Biserica se roagă cu ei și pentru ei. Să cerem Sfintei Fecioare Maria, mama speranței și ajutorul creștinilor, să binecuvânteze și să păzească pe toți catolicii din China, în timp ce pentru întregul popor chinez să invocăm de la Dumnezeu darul prosperității și al păcii.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat