Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN LITUANIA, LETONIA ȘI ESTONIA

(22-25 septembrie 2018)

 

Întâlnirea cu autoritățile, societate civilă și corpul diplomatic

Salonul de primiri din palatul prezidențial din Riga (Letonia)

(luni, 24 septembrie 2018)

Avionul care-l avea la bord pe Sfântul Părinte, plecat în această dimineață de la Vilnius, a aterizat la 8.10 ora locală la aeroportul internațional din Riga, în Letonia.

La sosirea sa, papa Francisc a fost primit de președintele Republicii Lituania, dl. Raimonds Vējonis și de doi copii în costum tradițional care i-au oferit flori.

Erau prezenți și ambasadorul Letoniei la Sfântul Scaun, d-na Veronika Erte; președintele Conferinței Episcopilor și episcop de Rēzekne-Aglona, ES Mons. Jānis Bulis; și arhiepiscopul de Riga, ES Mons. Zbigņevs Stankeviès.

Apoi, trecând prin fața Pichetului de Onoare, președintele Republicii l-a însoțit pe papa la Sala Vip, unde îl așteptau tineri în costum tradițional care au interpretat melodii și cântece letone.

Imediat după aceea, papa a mers cu mașina la palatul prezidențial din Riga.

La sosirea sa la palatul prezidenția, papa Francisc a fost primit de președintele Republicii Lituania, dl. Raimonds Vējonis.

Apoi, după executarea imnurilor, după onorurile militare și prezentarea delegațiilor, președintele l-a însoțit pe Sfântul Părinte la etajul al doilea al palatului prezidențial unde a avut loc vizita de curtoazie.

Președintele și papa au ajuns în "Salonul Alb" din palatul prezidențial, unde a avut loc semnarea cărții de onoare și schimbul de daruri.

Apoi, Sfântul Părinte și președintele au mers în "Salonul Ambasadorilor" alăturat pentru întâlnirea privată. La sfârșit, în sala adiacentă, președintele a prezentat familia sa papei.

Imediat după aceea, au ajuns împreună în Salonul unde, la 9.20, în prezența a circa 500 de persoane, a avut loc întâlnirea cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic.

După salutul președintelui Republicii Letonia, Sfântul Părinte a rostit discursul său.

În sfârșit, Sfântul Părinte - însoțit de președinte - a plecat de la palatul prezidențial pentru a merge cu mașina la Monumentul Libertății.

Publicăm în continuare discursul pe care Sfântul Părinte l-a rostit în cursul întâlnirii cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic:

Domnule președinte,

Membri ai guvernului și autorități,

Membri ai corpului diplomatic și ai societății civile,

Dragi prieteni toți,

Vă mulțumesc, domnule președinte, pentru cuvintele dumneavoastră gentile de bun-venit, precum și pentru invitația de a vă vizita adresată mie în timpul întâlnirii pe care am avut-o în Vatican. Este motiv de bucurie să mă pot afla pentru prima dată în Letonia și în acest oraș, care, ca toată țara voastră, a fost marcată de dure încercări sociale, politice, economice și chiar spirituale - datorate dezbinărilor și conflictelor din trecut - dar care astăzi a devenit unul dintre principalele centre culturale, politice și portuare din regiune. Reprezentanții voștri din domeniul culturii și artei, îndeosebi al lumii muzicale, sunt bine cunoscute în străinătate. Și eu am putut să-i apreciez astăzi la sosirea mea în aeroport. De aceea cred că vi se pot aplica foarte bine cuvintele psalmistului: "Ai schimbat geamătul meu în dans" (Ps 30,12). Letonia, țară a lui "dainas", a știut să schimbe geamătul său și durerea sa în cântare și dans și s-a străduit să se transforme într-un loc de dialog și de întâlnire, de conviețuire pașnică ce încearcă să privească înainte.

Celebrați cei o sută de ani ai independenței voastre, moment semnificativ pentru viața întregii societăți. Voi cunoașteți foarte bine prețul acestei libertăți pe care a trebuit s-o cuceriți și s-o recuceriți. O libertate făcută posibilă grație rădăcinilor care vă constituie, așa cum îi plăcea să amintească lui Zenta Maurina care a inspirat pe atâția dintre voi: "Rădăcinile mele sunt în cer". Fără această capacitate de a privi în sus, de a face apel la orizonturi mai înalte care ne amintesc acea "demnitate transcendentă" care este parte integrantă a fiecărei ființe umane (cf. Discurs la Parlamentul European, 25 noiembrie 2014), n-ar fi fost posibilă reconstruirea națiunii voastre. Această capacitate spirituală de a privi dincolo, care devine concretă în mici gesturi zilnice de solidaritate, de compasiune și de ajutor reciproc, v-a susținut și, la rândul său, v-a dat creativitatea necesară pentru a da viață unor noi dinamici sociale în fața tuturor tentativelor reducționiste și de excludere care amenință mereu țesutul social.

Sunt bucuros să aflu că în inima rădăcinilor care constituie această țară se află Biserica catolică, într-o operă de colaborare deplină cu celelalte Biserici creștine, ceea ce este semn al modului în care este posibil a dezvolta o comuniune în diferențe. Realitate care se petrece atunci când persoanele au curajul de a merge dincolo de suprafața conflictuală și se privesc în demnitatea lor cea mai profundă. Astfel putem afirma că de fiecare dată când, ca persoane și comunități, învățăm să năzuim mai sus de noi înșine și de interesele noastre particulare, înțelegerea și angajarea reciproce se transformă în solidaritate; și aceasta, înțeleasă în semnificația sa mai profundă și de provocare, devine un mod de a face istoria, într-un loc unde conflictele, tensiunile și chiar și cei care s-ar fi putut considera opuși în trecut, pot ajunge la o unitate multiformă care generează viață nouă (cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, 228). Așa cum a hrănit viața poporului vostru, astăzi Evanghelia poate continua să deschidă drumuri pentru a înfrunta provocările actuale, valorizând diferențele și mai ales promovând comuna-uniune între toți.

Celebrarea centenarului amintește importanța de a continua să se parieze pe libertatea și independența Letoniei, care cu siguranță sunt un dar, dar sunt și o misiune care-i implică pe toți. A lucra pentru libertate înseamnă angajarea într-o dezvoltare integrală și integrantă a persoanelor și a comunității. Dacă astăzi se poate face sărbătoare este grație atâtora care au deschis drumuri, porți, viitor, și v-au lăsat ca moștenire aceeași responsabilitate: a deschide viitor având ca țintă tot ceea ce este în slujba vieții, generează viață. Și, în această perspectivă, la sfârșitul acestei întâlniri vom merge la Monumentul Libertății, unde vor fi prezenți copii, tineri și familii. Ei ne amintesc că "maternitatea" Letoniei - analogie sugerată de motoul acestei călătorii - are ecou în capacitatea de a promova strategii care să fie cu adevărat eficace și focalizate mai mult spre fețele concrete ale acestor familii, ale acestor bătrâni, copii și tineri, decât pe primatul economiei asupra vieții. "Maternitatea" Letoniei se manifestă și în capacitatea de a crea oportunități de muncă, în așa fel încât nimeni să nu trebuiască să se dezrădăcineze pentru a construi propriul viitor. Indicatorul de dezvoltare umană se măsoară și din capacitatea de a crește și a se înmulți. Dezvoltarea comunităților nu se realizează și nici nu se măsoară numai prin capacitatea de bunuri și resurse care se posedă, ci prin dorința care există de a genera viață și a crea viitor. Acest lucru este posibil numai în măsura în care există înrădăcinare în trecut, creativitate în prezent și încredere și speranță în ziua de mâine. Și se măsoară din capacitatea de a se dedica și de a paria așa cum au știu să ne mărturisească generațiile trecute.

Domnule președinte, prieteni toți, încep aici pelerinajul meu în această țară, cerând lui Dumnezeu să continue să însoțească, să binecuvânteze și să facă prosperă lucrarea mâinilor voastre pentru această națiune.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat