Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul pr. Iosif Balint

Părintele greco-catolic Iosif Balint, fost paroh al Parohiei nr. 1 din Oradea, a trecut la cele veșnice în după-amiaza zilei de 22 septembrie 2018. Era originar din Sagna. A fost mai mulți ani cantor la Moinești. A studiat teologia în clandestinitate. A fost sfințit preot în anul 1990 la Reghin de către PS Alexandru Todea. Miercuri, 26 septembrie 2018, ora 11.00, în biserica din Moinești, va avea loc Liturghia de înmormântare, după care sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus în cimitirul orașului.

S-a născut la 18 noiembrie 1935, în comuna Sagna, județul Neamț, într-o familie cu 12 copii, el fiind cel mai mic. Dintre cei 12 astăzi mai sunt în viață 2 surori. A rămas orfan de tată de la vârsta de 9 ani, în timpul războiului, iar acest fapt l-a maturizat foarte mult.

A absolvit școala de cantori a Institutului Teologic din Iași, iar în anul 1952, la vârsta de 17 ani a fost trimis cantor în Parohia Dărmănești, județul Bacău. După o scurtă perioadă preia rolul de cantor în Parohia Moinești, județul Bacău, unde a activat timp de 37 de ani până în anul 1989.

S-a căsătorit în anul 1958, la data de 11 mai, cu Victoria, fiind cununați de către părintele Dumitru Herghelegiu, trecut la cele veșnice, preot care i-a fost îndrumător spiritual pe tot parcursul vieții. Împreună cu soția sa s-au bucurat de cele 7 daruri cu care Dumnezeu i-a binecuvântat, un băiat și 6 fete de la care a avut 20 de nepoți și 7 strănepoți.

A studiat teologia în clandestinitate. A fost sfințit preot în anul 1990, fiind condus în fața altarului de către Preasfințitul Virgil Bercea, pe stadionul din Reghin, episcop consacrator fiind Preasfințitul Alexandru Todea.

În anul 1998, o înșiruire de evenimente nefericite au dus la pierderea a 2 dintre fiicele sale, împreună cu unul dintre gineri, în decurs de o lună de zile, fapt care l-a afectat profund și a dus la debutul bolii sale. În ciuda acestor mari încercări prin care a trecut a rămas aceeași persoană plină de viață, care deborda de optimism și cu o încredere neclintită în Dumnezeu.

Și-a dorit de mic copil să devină preot, dar din cauza greutăților familiale și-a împlinit visul doar la vârsta de 55 de ani. După hirotonire a fost trimis la Oradea fiind apropiat Preasfințitului Vasile Hossu și slujind 28 de ani în Parohia "Sfântul Nicolae". Și-a dedicat viața Bisericii lui Dumnezeu, și-a iubit foarte mult credincioșii, îndrumându-le pașii cu vorbe bune și cu multă credință. A fost răbdător, a știut să asculte și să aline suferințele celor bolnavi, iar prin rugăciunile sale a ajutat la mântuirea multor suflete.

Să se odihnească în pace!

Pr. Gabriel Beita


 

lecturi: 86.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat