Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

China, card. Parolin: "Acord pentru a ajuta Bisericile locale să se bucure de mai multă libertate"

De Andrea Tornielli

"Obiectivul Sfântului Scaun este un obiectiv pastoral, adică să ajute Bisericile locale pentru ca să se bucure de condiții de libertate mai mare". Cu aceste cuvinte cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului și răbdător țesător al relațiilor cu China în timpul ultimelor pontificate, a comentat știrea despre semnarea acordului care a avut loc la Pechin astăzi, 22 septembrie 2018.

"Semnarea unui acord provizoriu între Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză cu privire la numirea episcopilor - a spus cardinalul - îmbracă o mare importanță, în special pentru viața Bisericii catolice din China și pentru dialogul dintre Sfântul Scaun și autoritățile civile din acea țară, dar și pentru consolidarea unui orizont internațional de pace, în acest moment în care experimentăm atâtea tensiuni la nivel mondial".

"Obiectivul Sfântului Scaun este un obiectiv pastoral - a adăugat Parolin în comentariul difuzat de Vatican News - adică să ajute Bisericile locale pentru ca să se bucure de condiții de mai mare libertate, autonomie și organizare, în așa fel încât să se poată dedica misiunii de a vesti Evanghelia și de a contribui la dezvoltarea integrală a persoanei și a societății".

"Pentru prima dat după atâtea decenii - explică secretarul de stat - astăzi toți episcopii din China sunt în comuniune cu episcopul de Roma. Papa Francisc, ca toți predecesorii săi imediați, privește și se îndreaptă cu atenție deosebită și cu grijă deosebită spre poporul chinez. Este nevoie de unitate, este nevoie de încredere și de un nou elan; este nevoie să se aibă păstori buni, care să fie recunoscuți de Succesorul lui Petru și de autoritățile civile legitime ale țării lor. Și acordul se pune tocmai în acest orizont: este un instrument care sperăm să poată ajuta în acest proces, cu colaborarea tuturor".

"Comunității catolice din China - episcopilor, preoților, călugărilor, călugărițelor și credincioșilor - papa le încredințează în mod deosebit angajarea de a trăi un spirit autentic de reconciliere între frați, punând gesturi concrete care să ajute la depășirea neînțelegerilor din trecut, și din trecutul recent. În acest mod - conclude cardinalul - credincioșii, catolicii din China, vor putea să mărturisească propria credință, să trăiască o iubire genuină de patrie și să se deschidă și la dialogul dintre toate popoarele și la promovarea păcii".

Răspunzând la o întrebare pe care i-am pus-o despre motivul pentru care Sfântul Scaun trata cu un guvern comunist care neagă libertatea religioasă, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin în aprilie 2018 a răspuns: "Dacă guvernul n-ar fi comunist și ar respecta libertatea religioasă, n-ar fi nevoie să se trateze. Pentru că am avea deja ceea ce am vrea...". Cuvinte simple și clare, care ajută la înțelegerea unei realități adesea uitate: concordatele sau acordurile ca acela - istoric - care a fost semnat astăzi la Pechin - sunt necesare tocmai pentru a încerca să se rezolve problemele existente. Și în optica credinței creștine, în optica Bisericii, unitatea și comuniunea episcopilor cu papa nu este un element secundar și neglijabil.

Tocmai pentru aceasta, fiecare lectură politică sau numai geopolitică a acordului dintre Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză, chiar dacă este propusă, sugerată sau zvânturată de cei care în cadrul Bisericii au încercat până la capăt să-l facă să eșueze temându-se de o "vindere" a Bisericii însăși puterii comuniste, nu rezistă în fața faptelor. "Scopul nostru nu este un scop politic - a spus Parolin în aprilie -. Ne-au acuzat că vrem numai relații diplomatice căutând cine știe ce succes. Însă Sfântul Scaun, așa cum a spus de mai multe ori papa, nu interesează niciun succes diplomatic. Ne interesează spații de libertate pentru Biserică, pentru a face în așa fel încât să poată trăi o viață normală care este formată și din comuniune cu papa. Această comuniune trăită este fundamentală pentru credința noastră".

Tocmai această privire creștină, care are la inimă esențialul credinței, este ceea ce e mai departe de tertipurile sau vicleniile diplomatice atribuite de vreo personalitate ecleziastice secretarului de stat. În ajunul acordului, am citit declarațiile cardinalului de 86 de ani Joseph Zen, episcop emerit de Hong Kong: a spus la Reuters că Parolin "trebuie să-și dea demisia. Eu nu cred că el are credință. El este numai un bun diplomat într-un sens foarte secular și lumesc".

În afară de cererea demisiei, devenită de acum un sport popular pentru ecleziastici de rang care par că au pierdut simțul apartenenței ecleziale și fac publice declarații asimilabile cu invectivele talk-showurilor politice, uimește în cuvintele lui Zen erijarea sa ca judecător al credinței personale a lui Parolin, de altfel cunoscut pentru că a pus mereu înaintea faptului de a fi diplomat faptul că este preot și om de credință. Este semnul tangibil că din Statele Unite în Asia un anumit mod de a înțelege raporturile în cadrul Bisericii, o mentalitate antreprenorială, funcționalistă sau de agit prop s-a strecurat la toate nivelurile ecleziale. Și de acum de câțiva ani însoțește folosirea în mod patologic nesăbuită a noilor mass-media pentru a alimenta uri și dezbinări, și pentru a exercita presiuni necuvenite asupra Bisericii însăși.

Iată care sunt finalitățile acordului, a cărui utilitate va fi analizată în cursul anilor viitori, tot în cuvintele cardinalului secretar de stat în interviul din aprilie: "Este fundamental ca Biserica să fie unită, comunitatea oficială, supusă controlului guvernului, și cea așa-numită clandestină - care astăzi merg fiecare pe propriul drum - să se poată uni. Deja Benedict al XVI-lea în Scrisoarea adresată catolicilor chinezi a spus că scopul întregii munci din China trebuie să fie cel al comuniunii între cele două comunități și al comuniunii întregii Biserici chineze cu papa".

Parolin, într-un precedent interviu cu Vatican Insider, dedicat în întregime cazului chinez, a specificat și a aprofundat și mai bine scopul pur eclezial al tratativelor. "Finalitatea principală a Sfântului Scaun în dialogul aflat în desfășurare - spunea cardinalul - este tocmai aceea de a salvgarda comuniunea în Biserică, pe urma tradiției genuine și a disciplinei ecleziastice constante. În Chine nu există două Biserici, ci două comunități de credincioși chemați să parcurgă un drum treptat de reconciliere spre unitate. De aceea, nu este vorba de a menține o conflictualitate perenă între principii și structuri contrapuse, ci de a găsi soluții pastorale realiste care să le permită catolicilor să trăiască credința lor și să continue împreună opera de evanghelizare în contextul specific chinez".

"Sfântul Scaun - adăuga secretarul de stat - cunoaște și împărtășește suferințele grele îndurate de mulți catolici din China și mărturia lor generoasă pentru Evanghelie. Rămân multe probleme pentru viața Bisericii și acestea nu pot fi rezolvate toate împreună. Dar, în acest cadru, problema alegerii episcopilor este crucială. De altfel, nu putem uita că libertatea Bisericii și numirea episcopilor au fost mereu teme frecvente în raporturile dintre Sfântul Scaun și statele. Desigur, drumul început cu China prin actualele contacte este treptat și încă este expus la multe neprevăzute, precum și la noi urgențe posibile. Nimeni, în conștiință, nu poate spune că are soluții perfecte pentru toate problemele. Este nevoie de timp și răbdare, pentru ca să se poată vindeca multele răni personale provocate reciproc în cadrul comunităților. Din păcate, este sigur că vor mai exista neînțelegeri, trude și suferințe de înfruntat. Dar cu toții nutrim încrederea că, odată luat în considerare în mod adecvat punctul numirii episcopilor, celelalte dificultăți n-ar mai trebui să fie de așa natură încât să-i împiedice pe catolicii chinezi să trăiască în comuniune între ei și cu papa".

(După Vatican Insider, 22 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat