Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O prezență și un dar

De Silvina Pérez

"Biserica Catolică a contribuit mult la crearea statului nostru și, în cursul ocupației sovietice, a promovat și a menținut vie în popor dorința de a avea din nou propria națiune. Vizita Sfântului Părinte este un mare dar pentru noi". Așa afirmă președintele Conferinței Episcopilor din Lituania, Monseniorul Gintaras Grušas, arhiepiscop de Vilnius, explică în acest interviu la L'Osservatore Romano cum se pregătește Biserica locală să-l primească pe papa.

Francisc va veni la douăzeci și cinci de ani după vizita lui Ioan Paul al II-lea. Ce schimbări au fost în acești ani și ce țară și ce Biserica poate papa să se aștepte?

Este important de amintit că Ioan Paul al II-lea a venit în Lituania la numai puține zile după ce trupele sovietice au părăsit țara. Aceea de atunci era o țară care făcea primii săi pași în libertate, primii săi pași după rănile persistente de cincizeci de ani de ocupație. Deci avea mari speranțe pentru viitor, deși înțelegând că vor exista multe provocări de înfruntat. Papa Francisc va ajunge într-o Lituanie deja bine consolidată în democrație și în relațiile internaționale, grație rolurilor desfășurate în ultimii douăzeci și cinci de ani, în timpul cărora țara nu numai că a intrat în NATO și în Uniunea Europeană, ci chiar a avut președinția acestui ultim organism și a fost membru al Consiliului de Securitate al ONU. Deci, deși este o țară mică, a făcut mari progrese fie din punctul de vedere economic fie din cel democratic. În orice caz, împreună cu progresul a trebuit să înfrunte rănile lăsate de cincizeci de ani de ocupație, precum și noile provocări care vin din lumea globalizată și dintr-o Europă cu mentalitate liberală: provocările secularismului, relativismului, a noilor mișcări care erodează familia și valorile fundamentale ale societății. Deci este o țară care luptă între trecut și prezent. Avem o emigrație foarte puternică. În ultimii douăzeci și cinci de ani aproape un sfert din populație a părăsit țara. Și apoi provocările care se referă la viitor trebuie să se confrunte cu dificultățile înfruntate. Vizita papei Francisc va aduce, ca în multe alte locuri, speranță, încurajare și lumina lui Cristos.

De ce a decis papa să viziteze țările baltice? Se poate spune că aceste state fac parte din acele "periferii" privilegiate de Francisc?

Suntem desigur la periferia Europei. Suntem la granița dintre Uniunea Europeană și Rusia, ceea ce face situația geopolitică dificilă din punct de vedere istoric. Suntem în periferie ca țară mică și economie mică față de vecinii noștri, fie că e vorba de Rusia, Bielorusia sau Polonia. Și, într-o oarecare măsură, suntem tot mai mult în periferie în menținerea valorilor mai tradiționale față de cea mai mare parte a Europei și în apărarea valorilor creștine, care au ajuns să fie sub atac. Astfel, sub diferite aspecte, suntem o țară a periferiei și papa Francisc vine pentru a ne încuraja, a ne întări și a ne ajuta, nu numai în materie de credință ci și în problemele sociale ca aceea a șomajului, care creează atâtea dificultăți persoanelor.

Unul dintre momentele fundamentale ale vizitei papei în Lituania va fi rugăciunea la Muzeul Ocupațiilor și Luptelor pentru Libertate, unde va aduce omagiu victimelor comunismului, în special membrilor clerului, care au fost închiși și uciși. Însă în aceeași zi va fi amintită și o altă parte dureroasă a trecutului lituanian, cu oprirea la monumentul ridicat pentru victimele ghetoului. Cât sunt de importante aceste două momente de comemorare istorică?

Consider că va fi unul dintre momentele culminante ale vizitei. Sfântul Părinte va aduce omagiu suferinței și martiriului trăite de Biserică în secolul trecut. În acea închisoare au fost deținuți mulți episcopi și preoți, nu numai catolici, ci și de alte religii. În închisoarea în care va merge papa ca să se roage a fost executat un episcop. Lunga suferință a Bisericii, care a ajutat la refacerea independenței țării, este foarte importantă. Rugăciunea la monumentul ghetoului din Vilnius este la fel de importantă. Și aceea a fost o mare rană în societate. Ultimul secol a fost marcat de moartea persoanelor care au aparținut diferitelor naționalități, dar exterminarea evreilor, aici și în Europa, a reprezentat o mare pierdere. Apoi, celălalt aspect al vizitei și al rugăciunii care trebuie amintit este că Vilnius este orașul în care, înainte de al doilea război mondial, Isus i-a apărut sfintei Faustina încredințându-i mesajul milostivirii divine. Vilnius a primit mesajul milostivirii și este și un loc care trebuie să ceară milostivirea lui Dumnezeu. Și papa va recunoaște aceste suferințe, dar va cere și milostivirea divină pentru a vindeca diferitele răni în societate care au fost produse în ultimul secol. Cred că aceste două lucruri sunt strâns legate: suferința și nevoia de milostivirea lui Dumnezeu.

Oricât de important este trecutul, vizita papală va fi centrată pe viitor: viitorul Bisericii din Lituania și al societății. Motoul călătoriei apostolice în țară este "Cristos Isus speranța noastră". Care sunt domeniile în care este mai multă nevoie de încurajare și impuls? Ce mesaj se așteaptă de la papa Francisc?

Cred că speranța este de folos înainte de toate în viața fiecărui individ, apoi în viața tuturor celor care trăiesc împreună în societate. Speranța persoanelor care suferă: în primul rând, suferințele trecutului care au lăsat răni care continuă să aibă nevoie să fie vindecate; apoi, suferințele actuale, persoanele care pierd speranța în viitor, care caută ajutor în diferite moduri. În afară de asta, provocând suferințe și mai mari după părerea mea, sunt diferitele dependențe ale persoanelor: alcool și droguri, dar și procentul mare de sinucideri în societatea noastră. Și toate acestea sunt datorate adesea lipsei de speranță. Apoi șomajul este o altă rană. Fără a uita, așa cum am spus deja, părăsirea țării pentru a merge în căutarea a altceva. Speranța persoanei este în Isus Cristos, care arată calea pentru a găsi pace interioară, liniște și încredere în viitor. Deci cred că Sfântul Părinte, mai ales în întâlnirea sa cu tinerii, va încerca să inspire această speranță, așa cum face în toate călătoriile sale și îndeosebi în momentele de dialog cu noile generații. Cea din Lituania va fi penultima întâlnire pe care o va avea cu tinerii înainte de următorul sinod dedicat lor.

Care sunt așteptările dumneavoastră personale?

Îl aștept pe papa, și nu pur și simplu un mesaj de la papa. Cred că este importantă prezența sa aici, darul bucuriei pe care-l oferă persoanelor pe care le întâlnește. Este bucuria de a arăta ceea ce înseamnă a fi creștini, de a mărturisi iubirea față de Isus dar și iubirea față de celelalte persoane. Provocarea este aceea de a reuși să experimentăm bucuria pe care el o aduce. Sper ca să poată provoca o adevărată explozie de bucurie care se extinde, precum și să-i contagieze pe toți cu acest creștinism bucuros al său.

Papa vine în timp ce Lituania celebrează un secol de independență. Ce semnificație are asta pentru țară?

Cred că este o coincidență cu adevărat fericită că Sfântul Părinte vine în Lituania în timp ce celebrăm centenarul restabilirii independenței. Și consider că prezența sa aici ne va ajuta să înțelegem libertatea adevărată și profundă pe care creștinismul îl aduce persoanei. Din moment ce vorbim mult despre libertate, este important de înțeles că nu avem numai libertatea politică. Și nici numai libertatea de a face tot ceea ce vrem. Există o libertate mai mare care cuprinde libertatea de a da cu adevărat laudă lui Dumnezeu, nu numai individual ci și împreună.

(După L'Osservatore Romano, 22 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat