Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Fluxul pelerinilor creștini crește în Țara Sfântă"

Interviu cu Monseniorul Leopoldo Girelli, nunțiu apostolic în Israel și delegat apostolic la Ierusalim și în Palestina

Monseniore Leopoldo Girelli, la un an de la începerea misiunii dumneavoastră în Țara Sfântă, unde din păcate problemele sunt numeroase, care sunt motivele speranței dumneavoastră și veștile bune pe care doriți să le împărtășiți?

În anul trecut de la sosirea mea în Țara Sfântă, la 27 noiembrie 2017, situația din regiunea Orientului Mijlociu s-a dezvoltat în mod diform, prezentând o anumită stabilitate în Irak, dar un conflict persistent în Siria și tensiunea crescândă dintre Israel și Iran. În afară de asta, transferarea ambasadei americane la Ierusalim a constituit un alt obstacol pentru procesul de pace din regiune și îndeosebi în raporturile dintre Palestina și Statele Unite. Au revenit ciocnirile la granița dintre Gaza și Israel, cu numeroase victime, urmate de perioade de încetare a focului precară. Administrația americană a președintelui Donald Trump reduce în mod considerabil ajutoarele pentru palestinieni, în timp ce Palestina apare tot mai izolată și de țările arabe din Golf. În acest context, simt că pot spune că sunt destul de puține și slabe motivațiile obiective de speranță. În același timp, din cauza acestei situații de mare incertitudine, se poate crede că noi dezvoltări se pot întâmpla, de dorit spre o rânduială mai stabilă și pașnică pentru Țara Sfântă și pentru întreaga regiune. Sfântul Scaun continuă să susțină necesitatea dialogului și a reluării negocierilor dintre Israel și Palestina. Papa Francisc a reafirmat că: "Numai o soluție negociată între israelieni și palestinieni, voită ferm și propusă de comunitatea internațională, va putea să conducă la o pace stabilă și durabilă și să garanteze coexistența a două state pentru două popoare". Cred că liderii celor două țări ar trebui să adopte o orientare mai pragmatică pentru a ajunge la rezultatul dorit. Așadar, speranțele rămân acestea, așa cum se rămâne în așteptarea de vești bune. Totuși, personal, am motiv să mă bucur pentru modul în care am fost primit de Biserica prezentă în Țara Sfântă și de guvernele izraelian și palestinian în calitate de reprezentant pontifical. Am constatat respect și apreciere față de pozițiile Sfântului Scaun cu privire la Ierusalim și problema palestiniană, precum și stimă și considerație față de dedicarea Sfântului Părinte pentru cauza păcii în regiune și în lume. Un alt aspect pozitiv consider că este fluxul pelerinilor creștini care, în pofida a toate, nu s-a diminuat în acest an, ba chiar a înregistrat o creștere, în special din Asia, ca dovadă că locurile sfinte reprezintă o țintă dorită și pelerinajul o profundă experiență de credință atât pentru comunități ecleziale cât și pentru fiecare credincios.

Cu privire la situația Bisericii catolice din Țara Sfântă, ne puteți vorbi despre marile probleme pe care le înfruntă, despre înaintarea negocierilor, îndeosebi cu privire la acordul dintre Israel și Sfântul Scaun?

Creștinătatea susține efortul de a păstra prezența sa în Țara Sfântă amenințată de un declin cauzat de multiple motive, cu caracter politic, economic și chiar religios. În acest context, Biserica catolică a pus în aplicare diferite inițiative în favoarea creștinilor. Sfântul Scaun, în mod deosebit, a negociat cu statul Israel și cu statul Palestina acorduri care să contribuie la garantarea condițiilor de stabilitate pentru instituțiile ecleziale și religioase în schimbările istorice care au apărut în Țara Sfântă în acești ultimi 70 de ani. Episodul cunoscut al închiderii Bazilicii Sfântului Mormânt, în februarie, a fost un alt semnal al oportunității, pentru Biserica catolică, de a ajunge repede la stipularea Acordului cu privire la materii economice și fiscale între Sfântul Scaun și Israel. În noiembrie 2016, această negociere bilaterală a fost reluată.

O lege votată recent în Israel, cu privire la statul-națiunea poporului ebraic, a provocat reacții aprinse, îndeosebi din partea patriarhiei latine de Ierusalim. Care este opinia dumneavoastră în această privință ca reprezentant al Sfântului Scaun în această țară?

Efectiv, noua lege despre națiune a provocat și încă provoacă reacții însemnate. Ca reprezentant pontifical nu intenționez să intră în această temă, fiind vorba despre o lege votată de Knesset, care este organul de stat ales în mod democratic, reprezentant al poporului și deputat să legifereze. Este mai degrabă glasul Bisericii locale care are dreptul și obligația de a se pronunța, cum a făcut de altfel prin declarația patriarhiei latine. În ea, noua lege este descrisă ca "mai degrabă exclusivă decât inclusivă, mai degrabă disputată decât consensuală, mai degrabă politizată decât înrădăcinată în normele fundamentale, acceptate de toată populația". În afară de asta, se afirmă în ea că "cetățenii creștini din Israel împărtășesc aceleași preocupări ale celorlalte comunități non-ebraice și apelează la toți cetățenii statului Israel, care cred în conceptul fundamental al egalității între cetățenii din aceeași națiune, să exprime rezervele lor în privința acestei legi".

Dumneavoastră îi întâlniți în mod obișnuit pe catolicii din Țara Sfântă, în Palestina și în Israel. Care sunt caracteristicile acestor comunități diferite și care considerați că sunt prioritățile de care trebuie ținut cont în sprijinirea îndreptată spre ei?

Catolicii de rit latin din Israel și Palestina se configurează ca două comunități distincte prin limbile lor diferite, ebraica și araba, și prin compoziția lor etnică, dar fac parte din aceeași realitate eclezială care este patriarhia latină. În Palestina parohiile sunt încă multiple. De mai multe decenii îndură o diminuare a credincioșilor, în special tineri, care emigrează în căutarea unor condiții mai bune de viață, din cauza nesiguranței care domnește în această regiune. Vizitând parohiile, pentru a le duce sprijinul și binecuvântarea Sfântului Părinte, am observat acolo simțul de apartenență și dorința de a afirma identitatea creștină. Se înregistrează instituții caritative și sociale înrădăcinate, cum ar fi Conferința Sfântului Vincențiu de' Paoli și scoutiștii, și instituții religioase, cum ar fi Legiunea Mariei, de lungă perioadă. Există școlile parohiale care desfășoară o importantă misiune educativă și constituie o sursă de dialog și de pace în societate. Totuși, ele se află în dificultatea economică și în aceea de a menține identitatea catolică, trebuind să primească elevi musulmani, datorită descreșterii celor catolici. Clerul este dedicat din punct de vedere pastoral, respectat de credincioși și împărtășește destinul poporului palestinian.

Biserica catolică prezentă în Palestina primește sprijin economic de la Biserica universală, fără de care ar fi dificil să continue să existe și să desfășoare activitățile religioase, educative și sociale care sunt esențiale vieții ecleziale. În același timp, trebuie promovat în credincioși simțul responsabilității și al participării pentru o conștiință mai bună și o angajare mai mare în a contribui la viața comunității ecleziale.

În Israel, Biserica catolică de rit latin, în afară de diferite parohii de limbă arabă, este prezentă cu o comunitate de limbă ebraică, destul de eterogenă și chiar variabilă, pentru că fac parte din ea mulți migranți de diferite proveniențe. Pastoral și social apare vie, precum și în creștere. Se poate spune că ea este o realitate foarte simbolică, reprezentând Biserica lui Cristos în cadrul poporului său.

Comunitățile catolice de rit melkit, maronit, greco-catolic, siro-catolic și armean existente în Israel și în Palestina înfruntă și ele provocarea scăderii numărului de credincioși și de cler precum și a lipsei resurselor. Ele exprimă bogăția de credință, de liturgie, de identitate a Orientului creștin care trebuie ocrotită. În afară de asta, făcând parte din Biserica catolică, ele sunt fidele față de Sfântul Părinte și atestă universalitatea Bisericii lui Cristos, nu numai geografic ci și în termeni temporali, făcând referință la originile Bisericii care în Țara Sfântă este prezentă în mod deosebit cu diferite rituri, cu demnitate egală.

Ce puteți spune referitor la Ordinul Sfântului Mormânt, la actualitatea misiunii sale și la rolul său în fața provocărilor pe care locuitorii din Țara Sfântă trebuie să le înfrunte?

Cunosc de mult timp Ordinul Sfântului Mormânt și acum în misiunea mea în Țara Sfântă sunt martor direct al lucrării sale admirabile în susținerea prezenței creștine în teritoriile unde a trăit, a murit și a înviat Fiul lui Dumnezeu, făcut om. În timpul anului trecut, am întâlnit în două ocazii pe guvernatorul general al Ordinului, ambasadorul Leonardo Visconti di Modrone, căruia am voit să-i exprim recunoștința mea vie pentru ajutorul generos și mărturia ferventă de solidaritate creștină a cavalerilor și a damelor față de Biserica prezentă în Țara Sfântă. Salvgardarea prezenței creștine, ca misiune a Ordinului, se realizează promovând coexistența de popoare, culturi și credințe care își are în educație pilonul său vital. Sprijinul dat școlilor catolice și activităților educative constituie o prioritate în a fi alături de creștinii din Țara Sfântă care înfruntă în fiecare zi provocările de a construi pacea și de a mărturisi credința creștina.

(Din Vatican Insider, 20 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat