Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopul de Riga: "Va fi o vizită ecumenică, deși suntem diferiți, suntem una"

De Francesco Paloni

Trei țări cu mari asemănări, dar și diferențe semnificative. Papa Francisc începe mâine o vizită de patru zile în Lituania, Letonia și Estonia, așa-numitele state baltice, vecine între ele și cu o istorie asemănătoare. Au devenit independente după primul război mondial și au suferit mulți ani (1940-1991) sub regimul comunist sovietic. Dar în timp ce Lituania are o largă majoritate catolică, luteranismul prevalează în Letonia și Estonia. Vizita papei coincide cu cei o sută de ani de la independența celor trei republici. Conform arhiepiscopului de Riga, monseniorul Zbignev Stankeviès, faptul că papa vizitează aceste țări chiar în acest an reprezintă o coincidență. Arhiepiscopul leton afirmă că în timpul planificării vizitei papei, s-a ținut cont îndeosebi de a 25-a aniversare a vizitei lui Ioan Paul al II-lea. "Pentru Francisc aceasta este data cea mai importantă. Suntem norocoși cu timing-ul, politicienii noștri sunt desigur bucuroși de această coincidență. Vaticanul a susținut mereu independența țărilor noastre.

Letonia va fi vizitată de papa după Lituania. În ce stare se află țara din punct de vedere socio-politic?

Letonia este pe deplin integrată în Uniunea Europeană și în NATO și este și membru al Organizației Mondiale a Comerțului. Există mari diferențe de retribuție între capitală și zonele rurale. O problemă însemnată este reprezentată de emigrație. Am pierdut o treime din locuitorii noștri în ultimii 25 de ani. La sfârșitul oprimării comuniste trăiau aici 2,7 milioane de persoane, acum sunt mai puțin de 2 milioane. Motivul emigrației este îndeosebi de natură economică. O altă problemă este procentul de natalitate, care este mai mic decât numărul de morți. Încă mai căutăm răspunsuri la această problemă. În Estonia și în Lituania lucrurile se îmbunătățesc, încercăm să găsim un răspuns.

Urmele ocupației comunistă însă sunt tangibile?

Din păcate da. Semnificația propriei demnități personale este puternic deformată. Acest lucru este valabil și pentru simțul de responsabilitate, antreprenoriatul și inițiativa personală. În timpul comunismului era o mentalitate conform căreia totul era al tuturor. Toți trebuiau să muncească, dar se avea grijă de tot. Persoanele erau obișnuite să execute numai ordine, nu erau autorizați să facă nimic din proprie inițiativă. După căderea comunismului, persoanele au trebuit să se îngrijească de ele însele. Nu toți au reușit să se adapteze la asta. În generația mea încă se observă o lipsă de antreprenoriat și de inițiativă. Multe persoane n-au reușit să reia controlul propriei vieți după prăbușirea comunismului și până acum. Din fericire, tinerii se dezlipesc treptat de această problemă.

Care este situația Bisericii catolice?

Cea mai mare parte a letonilor are respect față de Biserica catolică. Catolicii nu sunt majoritatea, dar actualmente se află într-o poziție bună. Un număr mare de preoți au fost hirotoniți în ultimii 25 de ani. Avem mai mulți preoți de vârstă mijlocie și tineri față de preoții mai bătrâni. Aproape o treime dintre preoții noștri sunt misionari străini. Am "importat" preoți din diferite ordine călugărești și mișcări. Am optat pentru această alegere în dieceza noastră. Venirea lor este o îmbogățire pentru Biserica noastră.

În Letonia, peste 30% sunt luterani, 25% catolici și mai puțin de 20% ortodocși. Sunt prezente și alte Biserici protestante. Cum este colaborarea reciprocă?

Secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, a vizitat țara noastră în urmă cu doi ani și a spus: "N-am văzut niciodată o cooperare ecumenică așa de bună". Trăim în pace și apărăm aceleași valori. Iată pentru ce valorile creștine sunt puternic prezente în Constituția noastră, chiar și în "Preambul". Din 2005 avem definiția căsătoriei ca unire dintre bărbat și femeie. Avem și o lege care interzice propaganda imorală în școli. Acestea sunt exemple ale eforturilor unite ale diferitelor Biserici creștine. Nu suntem majoritari și trebuie să lucrăm cu ceilalți creștini. Unim forțele. Suntem diferiți, dar, în pofida diversității, suntem una.

În mod deosebit, pe ce se va concentra această vizită a papei?

Ecumenismul va fi o temă importantă. Vom avea o importantă celebrare ecumenică în catedrala din Riga, care aparține luteranilor. O întâlnire ecumenică importantă cu tinerii se va desfășura în Estonia. Dar papa va întâlnii și tinerii în Lituania și bătrânii în catedrala noastră catolică.

Care sunt așteptările voastre?

Deoarece lucrăm foarte bine cu ceilalți creștini, mă aștept ca papa să aprecieze ceea ce facem, dar și să ne încurajeze să continuăm pe acest drum. Însă papa vine înainte de toate pentru a-i încuraja pe credincioși și a face să crească credința. Acest lucru este valabil pentru toate cele trei țări. Am dat un interviu în urmă cu opt ani, când abia devenisem arhiepiscop: obiectivul meu strategic este renașterea spirituală a Letoniei. Văd în acest sens că papa are o privire profetică. Știe bine ce puncte trebuie să atingă pentru a elibera energie de la Duhul Sfânt în acest loc. Sper ca vizita sa să poată da un impuls în această direcție pentru a trezi Duhul poporului leton. Ne va arăta prioritățile pentru care trebuie să ne angajăm, atât la nivel social cât și religios. Există multe inițiative, trebuie să distingem și să înțelegem care sunt prioritățile. Aștept o lumină de la papa.

(După Vatican Insider, 21 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat