Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sucevița: A VII-a ediție a Săptămânii Sociale pentru Studenți

În perioada 17-20 septembrie 2018, complexul "Voievod" din comuna Sucevița, județul Suceava, a găzduit cea de-a VII-a ediție a Săptămânii Sociale pentru Studenți. Aproape o sută de tineri, împreună cu organizatorii și invitații lor, au deslușit sensul alienării sufletului. În cele patru zile petrecute pe frumoasele meleaguri ale Bucovinei, tinerii au avut ocazia să întâlnească persoane capabile să explice cât mai clar cauzele înstrăinării, atât de Dumnezeu, cât și de aproapele, aceasta fiind prezentată pe plan spiritual, psihologic și social.

Prima zi a fost una plină de entuziasm și curiozitate. Pentru formarea unui grup cât mai unit, după sfânta Liturghie am avut parte de un moment de destindere prin joc, astfel ajungând să ne cunoaștem mai bine între noi.

Cea de-a doua zi a dat startul conferințelor. Pr. dr. Mihai Afrențoae, OFM Conv., a deschis activitățile zilei, vorbindu-ne despre conștientizarea și urmarea vocației sau alienarea omului biblic. Părintele susținea că, dacă nu ne urmăm vocația, ne înstrăinăm de ceilalți, iar fără a urma acea vocație găsită în noi, nu trăim, ci doar supraviețuim. Părintele a subliniat necesitatea discernământului în tot ceea ce omul realizează în viața sa, pentru a nu ajunge la alienare. Prin exemplele biblice oferite de părintele am identificat două tipuri de alienări: alinarea de Dumnezeu și alienarea pentru Dumnezeu. Un exemplu clar al alienării de Dumnezeu îl reprezintă persecutorii credinței din întreaga istorie, iar alienarea pentru Dumnezeu o regăsim chiar în viața apostolilor care au renunțat la tot ce aveau, s-au înstrăinat de familiile lor pentru a-l urma pe Cristos.

În continuare, conf. univ. dr. Ilie-Gheorghe Fârte de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași ne-a descris formele (mal)adaptative ale înstrăinării de sine și ale înstrăinării de semeni. Domnul profesor a prezentat omul ca fiind o legiune de alți șase oameni, și anume: omul senzorial, omul sentimental, omul rațional, omul moral, omul volițional și omul religios. Pentru a nu ajunge la alienare, omul trebuie să se descopere, să se înțeleagă și să încerce să găsească un echilibru între aceste părți ale sale.

Imediat după conferințe am plecat cu toții spre biserica "Sfinții Petru și Paul" din Voievodeasa, unde alături de preoții organizatori și cei invitați și împreună cu pr. paroh Eduard Ferenț am celebrat sfânta Liturghie. Plini de har, ne-am întors la cazare, unde am servit prânzul, urmat apoi de discuții în grupuri mici pornind de la ceea ce s-a discutat în cele două conferințe. La final, fiecare echipă și-a prezentat concluziile la care a ajuns. Ca o completare a acestei zile, domnul drd. Octav Vochiță a explicat într-un mod inedit legătura omului cu Dumnezeu, cum ajungem să formăm acea legătură, apropiere atât de necesară sufletului nostru și cum o putem menține pentru a nu se destrăma.

A treia zi a fost deschisă de către doamna psiholog Felicia Ciobanu care ne-a prezentat Nedeslușite trăiri interioare pe drumul spre pierderea de sine. Orice moment de înstrăinare atât de semeni, cât și de noi, are drept cauză trăiri interioare a căror înțeles nu reușim să-l găsim. Pentru ca omul să nu ajungă în acel punct ultim când se va pierde de sine, el are nevoie de îndrumare pentru a se înțelege, îndrumare ce poate fi oferită de Dumnezeu prin oamenii de lângă noi. Prin exemplele oferite, doamna psiholog a explicat cum omul, pentru a nu se rătăci în drumul său, trebuie mai întâi să se cunoască pe sine, să se accepte, ca apoi să se poată dărui ajutorării semenilor săi - "Nu te dărui înainte de a-ți aparține" spunea scriitorul Anton Holban.

Următorul invitat din aceste zile a fost pr. dr. Damian Patrașcu, postulator general al OFMConv.,. Acesta ne-a prezentat un exemplu de credință, de legătură profundă cu Dumnezeu, pe venerabila Veronica Antal care urmează a fi beatificată sâmbătă, 22 septembrie. După ce am descoperit viața acesteia și am discutat despre înstrăinarea pentru Dumnezeu și cum ne ridică aceasta, am participat din nou la sfânta Liturghie la biserica din sat. După masa de prânz am redeschis cercurile de discuție și am descoperit noi răspunsuri la întrebările din viața noastră.

Bineînțeles că în aceste zile nu au lipsit momentele de fraternitate, de bucurie studențească care au cuprins jocuri și chiar dans. Acestea ne-au ajutat să ne cunoaștem mai bine între noi și să legăm prietenii cu toți participanții.

Ultima zi a fost una a împărtășirii impresiilor despre acest timp frumos petrecut împreună.

Mulțumiri deosebite se îndreaptă spre preoții organizatori și spre toți cei care ne-au fost alături și ne-au îmbogățit prin cuvintele transmise - pr. Fabian Doboș, pr. Iulian Faraoanu, pr. Lucian Farcaș, pr. Ștefan Lupu, pr. Emil Dumea, pr. Mihai Afrențoae, pr. Damian Patrașcu, conf. univ. dr. Ilie-Gheorghe Fârte, domnișoara Felicia Ciobanu și domnul Octav Vochiță. Totodată mulțumim și binefăcătorilor care au făcut posibilă realizarea acestui eveniment.

Sperăm să ne revedem cu drag și la următoarea ediție!

Silvia Comorașu și Olivia Comorașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-20 septembrie: Sucevița: A VII-a ediție a Săptămânii Sociale pentru Studenți


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat