Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la conferința mondială cu tema "Xenofobia, rasismul și naționalismul populist în contextul migrațiilor mondiale" (20 septembrie 2018)

Introducere făcută "liber"

Dragi prieteni, bună ziua!

Am scris un discurs de citit, dar este un pic lunguț... Pentru aceasta prefer să vă spun două sau trei cuvinte din inimă și apoi să vă salut pe fiecare în parte: asta pentru mine este foarte important. Vă rog să nu vă supărați.

_______________

Discurs încredințat

Domnule cardinal,

Venerați frați în episcopat și în preoție,

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să vă primesc cu ocazia Conferinței mondiale cu tema Xenofobia, rasismul și naționalismul populist în contextul migrațiilor mondiale (Roma, 18-20 septembrie 2018). Îi salut cordial pe reprezentanții instituțiilor Națiunilor Unite, Consiliului Europei, Bisericilor creștine, îndeosebi ai Consiliului Ecumenic al Bisericilor, și ai celorlalte religii. Îi mulțumesc cardinalului Peter Turkson, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, pentru expresiile respectuoase pe care mi le-a adresat în numele tuturor participanților.

Trăim timpuri în care par să reia viață și să se răspândească sentimente care păreau depășite pentru mulți. Sentimente de suspiciune, de teamă, de dispreț și chiar de ură față de indivizi sau grupuri considerate diferite din cauza apartenenței lor etnice, naționale sau religioase și, ca atare, considerate nu suficient de demne să participe pe deplin la viața societății. După aceea, aceste sentimente inspira prea des adevărate acte de intoleranță, discriminare sau excludere, care lezează grav demnitatea persoanelor implicate și drepturile lor fundamentale, inclusiv însuși dreptul la viață și la integritate fizică și morală. Din păcate se întâmplă și ca în lumea politicii să se cedeze în fața tentației de a instrumentaliza temerile sau dificultățile obiective ale unor grupuri și să se folosească de promisiuni iluzorii pentru interese electorale mioape.

Gravitatea acestor fenomene nu ne poate lăsa indiferenți. Toți suntem chemați, în respectivele noastre roluri, să cultivăm și să promovăm respectarea demnității intrinsece a fiecărei persoane umane, începând de la familie - loc în care se învață încă de la cea mai fragedă vârstă valorile împărtășirii, primirii, fraternității și solidarității - dar și în diferitele contexte sociale în care lucrăm.

Mă gândesc, înainte de toate, la formatori și la educatori, cărora li se cere o angajare reînnoită pentru ca în școală, în universitate și în celelalte locuri de formare să fie învățată respectarea fiecărei persoane, chiar și în diversitățile fizice și culturale care o deosebesc, depășind prejudecățile.

Într-o lume în care accesul la instrumente de informare și de comunicare este tot mai răspândit, o responsabilitate deosebită revine celor care lucrează în lumea comunicațiilor sociale, care au datoria de a se pune în slujba adevărului și de a răspândi informațiile având grijă să favorizeze cultura întâlnirii și a deschiderii spre celălalt, în respectarea reciprocă a diversităților.

Apoi, cei care scot profit economic din climatul de neîncredere în cel străin, în care iregularitatea sau ilegalitatea șederii favorizează și hrănește un sistem de precaritate și de exploatare - uneori la un așa nivel încât dă naștere la adevărate forme de sclavie - ar trebui să facă o profundă cercetare a cugetului, având conștiința că într-o zi vor trebui să dea cont în fața lui Dumnezeu de alegerile pe care le-au făcut.

În fața extinderii de noi forme de xenofobie și de rasism, și liderii tuturor religiilor au o misiune importantă: aceea de a răspândi printre credincioșii lor principiile și valorile etice înscrise de Dumnezeu în inima omului, cunoscute ca legea morală naturală. Este vorba de a face și a inspira gesturi care să contribuie la construirea de societăți întemeiate pe principiul sacralității vieții umane și pe respectarea demnității fiecărei persoane, pe caritate, pe fraternitate - care merge mult dincolo de toleranță - și pe solidaritate.

În mod deosebit, fie ca Bisericile creștine să devină martore umile și active ale iubirii lui Cristos. De fapt, pentru creștini responsabilitățile morale menționate mai sus asumă o semnificație și mai profundă în lumina credinței.

Originea comună și legătura singulară cu Creatorul face toate persoanele membri unei singure familii, frați și surori, creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, așa cum învață revelația biblică.

Demnitatea tuturor oamenilor, unitatea fundamentală a neamului omenesc și chemarea de a trăi ca frați, au confirmare și se întăresc ulterior în măsura în care se primește Vestea Bună că toți suntem la fel mântuiți și reuniți de Cristos, până acolo încât - așa cum spune sfântul Paul - "nu mai este nici iudeu, nici grec, nici sclav, nici om liber, nici bărbat și nici femeie: toți [...suntem] una în Cristos Isus" (Gal 3,28).

În această perspectivă, celălalt nu este numai o ființă de respectat în virtutea demnității sale intrinsece, ci mai ales un frate sau o soră de iubit. În Cristos, toleranța se transformă în iubire fraternă, în duioșie și solidaritate operativă. Acest lucru este valabil mai ales față de cei mai mici dintre frații noștri, între care putem recunoaște pe cel străin, cu care Isus însuși s-a identificat. În ziua judecății universale, Domnul ne va reproșa: "am fost străin și nu m-ați primit" (Mt 25,43). Dar deja astăzi ne interpelează: "sunt străin, nu mă recunoașteți?".

Și atunci când Isus le spunea celor doisprezece: "Între voi să nu fie așa" (Mt 20,26), nu se referea numai la dominația conducătorilor națiunilor cât privește puterea politică, ci la întreaga ființă creștină. De fapt, a fi creștini este o chemare de a merge împotriva curentului, de a-l recunoaște, a-l primi și a-l sluji pe Cristos însuși rebutat în frați.

Conștient de multiplele exprimări de apropiere, de primire și de integrare față de străini deja existente, îmi doresc ca din întâlnirea tocmai încheiată să poată apare multe alte inițiative de colaborare, pentru ca să putem construi împreună societăți mai drepte și solidare.

Încredințez pe fiecare dintre voi și familiile voastre mijlocirii Mariei Preasfinte, Mama duioșiei, și din inimă împart Binecuvântarea Apostolică vouă și tuturor celor dragi ai voștri.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat