Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Centenar la Răchiteni - File de istorie, mulțumire și prețuire

Duminică, 16 septembrie 2018, începând cu ora 16.00, în comunitatea din Răchiteni, într-o atmosferă de mare sărbătoare, au avut loc mai multe evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri. Momentul central al acestei sărbători a fost sfânta Liturghie, prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit romano-catolic de București, însoțit de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Alături de parohul de Răchiteni, Inocențiu Arcana, au fost prezenți la sărbătoare preoți născuți în localitatea Răchiteni (pr. Iosif Doboș, pr. misionar Isidor Mîrț), preoți care iubesc aceste locuri, primarul Comunei Răchiteni, Petre Doboș, directorul Școlii Gimnaziale Răchiteni, prof. Violeta Grumăzescu, prof. dr. Dănuț Doboș și un număr mare de credincioși, fii ai satului, mulți îmbrăcați în costume populare.

Sărbătoarea a debutat cu sosirea celor trei episcopi, întâmpinați de întreaga comunitate cu aplauze, emoție și bucurie, primarul comunei oferind flori oaspeților de seamă. Coordonați de părintele paroh, poporul întreg cu ecusoane de centenar la piept, a pornit cântând în procesiune de la parohie spre școală. Membrii Acțiunii Catolice au purtat cu respect crucea și icoanele procesionale.

După ce s-a ajuns la Școala Veche, care este foarte aproape de parohie și biserică, s-au spus câteva cuvinte despre istoricul școlii, apoi s-a dezvelit o placă comemorativă pe care stau scrise următoarele cuvinte:

"La 1 septembrie 1858, prin grija Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice și cu binecuvântarea episcopului Antonio de Stefano, la Răchiteni a fost înființată una din primele 25 de școli sătești elementare din Moldova, izvor de cultură și educație pentru generații de elevi".

A urmat o scurtă vizită la Muzeul etnografic Răchiteni, muzeu care se află amenajat în cadrul Școlii Vechi, din anul 2014. Mare mi-a fost bucuria să calce pragul acestui muzeu cei trei episcopi și preoții care i-au însoțit. Le-am spus câteva cuvine despre istoria acestui loc de poveste și am simțit emoția ce ne cuprindea pe fiecare, privind obiectele cu valoare de tezaur ale bunilor și străbunilor noștri. Înainte de a părăsi acest spațiu binecuvântat, am avut onoarea de a primi în dar de la oaspeții de seamă cuvintele frumoase ce au rămas scrise în registrul muzeului.

S-a continuat procesiunea de la școală la monumentul construit lângă biserică în anul 1918, închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial și restaurat în acest an. Arhiepiscopul Ioan Robu a tăiat panglica tricoloră, apoi s-au făcut rugăciuni pentru toți eroii neamului nostru. A urmat dezvelirea plăcii comemorative, apoi domnul primar a dat citire cuvintelor scrise pe această placă de marmură:

"Neamul este etern prin cultul eroilor. N. Iorga. Monumentul eroilor din Răchiteni, primul monument ridicat în România în 1918, alături de monumentul eroilor din Adjudeni, a fost restaurat în luna august 2018, anul Centenarului, prin grija primarului Petre Doboș, a parohului Inocențiu Arcana și a locuitorilor comunei Răchiteni, cu binecuvântarea Excelenței sale Petru Gherghel, episcop de Iași. Amintirea eroilor Comunei Răchiteni căzuți pentru patrie să fie veșnică. Primăria Comunei Răchiteni - Parohia Răchiteni".

În acordurile cântecului "Cristos a înviat din morți", s-au depus trei coroane de flori în cinstea eroilor noștri, din partea Bisericii, a Primăriei Răchiteni și a Școlii Gimnaziale Răchiteni.

A urmat sfânta Liturghie, prezidată de arhiepiscopul Ioan Robu, concelebranți fiind episcopul Petru Gherghel, episcopul auxiliar Aurel Percă și toți preoții prezenți. Chiar dacă ziua a fost plină de momente importante, momentul central al acestei sărbători a fost Liturghia concelebrată la grota sfântului Anton de lângă biserică.

În cadrul omiliei, părintele pr. dr. Ștefan Lupu a făcut o scurtă prezentare a cărții "Povestea unui monument", autor prof. dr. Dănuț Doboș, publicată de Editura "Sapienția" din Iași.

Pe a doua copertă a cărții, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, notează:

"În anul Centenarului Unirii de la 1918, avem datoria de a-i omagia așa cum se cuvine pe făuritorii României reîntregite, aducându-le prinosul nostru de recunoștință, organizând manifestări specifice acestui eveniment național. Aflăm cu bucurie din paginile acestei cărți faptul că la Răchiteni și Adjudeni au fost sfințite acum un veac (19 august 1918) primele monumente comemorative din România, cu multe luni înainte de sfârșitul măcelului mondial. Istoria și povestea monumentului de la Răchiteni reprezintă și subiectul prezentei lucrări, întocmită de prof. dr. Dănuț Doboș, de la Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, fiu al satului Răchiteni, în colaborare cu părintele paroh Inocențiu Arcana, cu domnul primar Petre Doboș și cu alți fii și fiice ale satului. Suntem bucuroși să constatăm faptul că, în anul Centenarului, există atât de multe inițiative aniversare și comemorative în biserici, centre de cultură, școli și primării, animate de cei care se simt vrednici de trecutul de jertfă plină de iubire al bravilor noștri înaintași, situație care face cinste poporului credincios al diecezei noastre. Acum o sută de ani, patria i-a chemat pe strămoșii noștri să ia parte la făurirea României Mari, asumându-și jertfe și chiar sacrificiul suprem. Astăzi, patria ne cheamă din nou să fim alături de eroii noștri și de făuritorii României întregite".

Sfânta Liturghie s-a încheiat, ca o mărturie a comuniunii și a iubirii, cu binecuvântarea apostolică pe care credincioșii au primit-o cu emoție și respect. Bucuria credincioșilor din Răchiteni și a oaspeților, prezența celor trei episcopi în comunitatea noastră, rugăciunile și cântecele care au răsunat în tot satul, au conturat o sărbătoare, care va rămâne mult timp în amintirea răchitenenilor.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un praznic oferit în cinstea eroilor noștri, care au stropit cu sângele lor pământul pe care noi astăzi trăim în pace. Astfel, răchitenenii au adus un pios omagiu părinților, bunicilor și străbunicilor lor, înțelegând că viitorul se construiește pe umerii înaintașilor sub ocrotirea lui Cristos, stăpânul timpului și al istoriei.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a dăruit această zi, le mulțumim episcopilor pentru prezența lor binefăcătoare în comunitatea din Răchiteni și tuturor preoților prezenți la această sărbătoare. Îi mulțumim domnului prof. dr. Dănuț Doboș că nu și-a uitat satul natal și continuă să ne uimească cu scrierile sale istorice. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au contribuit la frumusețea acestei sărbători prin care ne-am putut cunoaște o părticică din trecutul nostru pentru a-l face prezent generațiilor de azi și de mâine. Prin această moștenire, generația de astăzi se unește într-un mod miraculos cu înaintașii săi și totodată cu generațiile viitoare și împreună devenim nemuritori!

Prof. Cristina Ghercă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 septembrie: Centenar la Răchiteni - File de istorie, mulțumire și prețuire
 


lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat