Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii europeni: pentru migranți singura cale posibilă este solidaritatea

De Paolo Petrini

Înainte de toate este solidaritatea și apropierea față de papa în mesajul final al episcopilor din Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) care au încheiat duminică, 16 septembrie 2018, adunarea lor la Poznań, în Polonia, în afară de recunoștința pentru convocarea - în februarie 2019 - a președinților conferințelor din toată lumea pentru a discuta despre tema abuzurilor asupra minorilor.

Prelații, reuniți în orașul polonez - cu ocazia centenarului independenței țării - pentru a reflecta asupra modul de a aplica spiritul de solidaritate în Europa, se opresc asupra altor teme precum migrațiile, familia, dialogul interreligios și ecumenic, voluntariatul. "Misiunea noastră de păstori ne duce printre oameni și inimile noastre primesc strigătul atâtor suferințe fizice și morale, fie că sunt aproape sau departe", scriu episcopii.

Fenomenul migrațiilor a fost deci una dintre temele care a fost în centrul atenției în zilele de lucrări (13-16 septembrie 2018), dezvoltată "în lumina situațiilor diversificate și a alegerilor respectivelor guverne și în lumina Evangheliei". "Noi nu suntem experți în geopolitică, dar, ca păstori, suntem pe terenul comunităților noastre în orice împrejurare", afirmă membrii CCEE. "Observăm marea complexitate a fenomenului, dar reafirmăm, împreună cu Sfântul Părinte Francisc, că solidaritatea este calea măiastră la care nu se poate renunța pentru înfruntarea problemelor naționale, internaționale și mondiale. Ea este formată din primire, din integrare și din orice formă posibilă. Cultura individualistă, care pare să prevaleze ca «gândire unică», duce la o viziune economicistă unde solidaritatea nu are casă, cei mai slabi sunt simțiți o povară, iar imigrații sunt percepuți ca străini".

În aceeași optică, episcopii europeni vorbesc despre voluntariat, în lumina rezultatelor unei investigații europene cu privire la voluntariat, promovate de CCEE și desfășurate în aceste luni pe lângă Conferințele Episcopale, prezentate la deschiderea lucrărilor. "Voluntariatul mișcă milioane de creștini în Europa și se prezintă ca un fenomen corpolent și capilar, capabil să intercepteze, cu dinamism caritativ singular, pe mulții săraci și marginalizați care sunt prezente în societățile noastre opulente". "Este vorba despre un capitol foarte viu din Bisericile noastre care, prin creștinii angajați în voluntariat, sunt în măsură să fie ca bunul samaritean din parabola evanghelică", scriu ei în comunicatul final. Și apoi le mulțumesc "creștinilor angajați în voluntariat de la cel organizat la cel mai spontan, de la cel structurat la cel mai ocazional", reafirmând sprijinul lor.

Remarcând în afară de asta "că experiența de credință și slujirea carității trebuie să fie strâns legate pentru binele tuturor și al creației", prelații asigură și că "regenerează" propria activitate pastorală pentru a evangheliza și "locurile noilor sărăcii: lipsa respectării vieții, destrămarea familiei, impunerea culturii de gen, restrângerea libertăților, inclusiv cea religioasă, migranții și refugiații".

Aici se inserează și tema dialogului ecumenic și interreligios, și oricum a dialogului civil, "atât de necesare - scriu participanții de la Poznań - în perioada delicată pe care o trăiește continentul nostru din cauza tensiunilor crescânde din interiorul său. Și pe acest front creștinii, angajați în voluntariat, pot cultiva sinergii semnificative într-un cadru de solidaritate reînnoită pentru dreptate, pace și subsidiaritate activă". De aici auspiciul ca să se poată "găsi alte căi de colaborare între Biserici": "De fapt, Europa, după ce a fost scenariul tragic al celor două războaie mondiale, trebuie să dezvolte spiritul înțelegerii și cooperării reciproce, respirând cu cei doi plămâni creștini ai săi - orient și occident - aerul bun al solidarității".

În sesiunea de deschidere a lucrărilor episcopii l-au întâlnit pe primul ministru polonez, Mateusz Morawiecki; în timp ce, în după-amiaza zile de sâmbătă 15 septembrie, au primit vizita președintelui, Andrzej Duda. Ambele întâlniri au fost o mărturie a bunelor raporturi dintre stat și Biserica catolică.

În cursul întâlnirii au fost prezentate și aprobate programele activităților viitoare ale Comisiilor CCEE. După aceea episcopii au ascultat rapoartele reprezentanților ecleziali care urmăresc activitatea instituțiilor europene, arătând aprecierea lor față de slujirea desfășurată de COMECE, cât privește Uniunea Europeană, și de Misiunea permanentă a Sfântului Scaun la Consiliul Europei. În sfârșit, vineri 14 septembrie, președinții Conferințelor Episcopale l-au ales pe părintele Martin Michalíèek secretar general al CCEE pentru un mandat de cinci ani (2018-2022).

(După Vatican Insider, 17 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat