Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mogoșești-Siret: Administrarea sfântului Mir

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, în comunitatea catolică din Mogoșești-Siret, a avut loc administrarea sfântului Mir pentru 46 de copii, adolescenți și tineri ai Parohiei "Preasfânta Inimă a lui Isus". Sfânta Liturghie a fost prezidată de episcopul auxiliar Aurel Percă. Pentru ca bucuria să fie întregită, alături de Preasfinția Sa, au concelebrat mai mulți preoți care au răspuns ferm invitației noastre de a lua parte la această sărbătoare.

Într-o atmosferă animată de razele calde ale soarelui, după o perioadă de aproximativ 6 luni de pregătire intensă, însoțită de un examen riguros pe care toți cei 46 de candidați l-au susținut la final, aspiranții la sacramentul sfântului Mir, împreună cu părintele paroh Ștefan Bortă, care le-a călăuzit pașii spre drumul ce duce mai aproape de Dumnezeu, învățându-i tainele Duhului Sfânt, în toată această perioadă, precum și întreaga comunitate a Parohiei Mogoșești-Siret, s-au pregătit cu nerăbdare pentru această zi binecuvântată.

Momentul inițial al sărbătorii a fost reprezentat de întâmpinarea episcopului auxiliar Aurel Percă în fața bisericii, după obicei: cu pâine și sare, întruchipând astfel simplitatea sufletelor care stau în așteptarea Duhului Sfânt. După cum spunea și sfântul Serafim de Sarov: "Scopul vieții omenești este dobândirea Duhului Sfânt". Întreaga Liturghie a fost animată de copiii și tinerii candidați pentru primirea sfântului Mir, care au făcut să răsune cuvântul Domnului prin glasurile lor, participând totodată, cu bucurie, și la cântările care au însuflețit și armonizat întreaga celebrare euharistică. Pentru a dovedi că sunt pregătiți atât din punct de vedere spiritual, cât și în ceea ce privește învățătura, 7 dintre cei 46 de aspiranți la sacramentul sfântului Mir au răspuns vehement întrebărilor adresate de către Preasfințitul.

A urmat apoi predica episcopului auxiliar Aurel Percă, în care ne-a amintit nouă, tuturor celor prezenți, cât de importantă este lumina pe care sufletul nostru o întreține aprinsă și cât de importanți suntem noi, purtând această lumină, oricât de slabă ar fi ea, în întunericul care umbrește credința, speranța și iubirea, pe care ni le oferă Dumnezeu. După cum puncta și tânăra Iuliana Barticel Cristiana în mulțumirile adresate lui Dumnezeu și celor prezenți: "Credința în Dumnezeu este lumina care ne descoperă drumul prin întunericul vieții. Cu cât lumina este mai mare, cu atât pașii noștri pot fi mai siguri, deoarece știm că mergem în direcția corectă. Nimic nu crește fără Dumnezeu, și atunci, cu atât mai mult ceea ce crește în strânsă legătură cu el crește falnic si roditor".

După predica episcopului auxiliar Aurel Percă, a avut loc reînnoirea făgăduințelor de la Botez, în care toți cei 46 de candidați au aprins lumânările, făgăduind că vor păstra adânc în inimă lumina darurilor Duhului Sfânt, fiecare dintre aceștia răspunzând personal și cu tărie. A urmat apoi momentul cel mult așteptat: primirea Duhului Sfânt. Pentru a întări făgăduințele reînnoite, cei 46 de copii și tineri, împreună cu nașii și părinții lor, l-au primit pe Isus din sfânta ostie.

Celebrarea sfintei Liturghii, precum și a sacramentului Mirului s-a încheiat cu discursul tinerei candidate pentru primirea celui de-al patrulea sacrament, Iuliana Cristiana Barticel, care a reușit să sensibilizeze și să atingă sufletele tuturor celor prezenți.

Pentru ca această zi binecuvântă să rămână în inimile tuturor, au fost eliberați 14 porumbei albi, simbol al Duhului Sânt, reprezentând cele 7 daruri și cele 7 roade revărsate de a treia persoană dumnezeiască.

La sfârșit, episcopul auxiliar Aurel Percă, preoții și cei 46 de copii și tineri miruiți, au imortalizat momentul într-o fotografie.

Andreea Mădălina Cocu

*

Un gând de mulțumire prezentat de Iuliana Cristiana Barticel din partea candidaților care au primit taina Sfântului Mir:

"Iubiți frați în Cristos, noi astăzi am asistat la lucrarea mâinilor Celui Sfânt. El, care la Botez a plantat sămânța celui mai falnic arbore, credința, astăzi întărește și îndrumă pomul acestui dar minunat spre culmile cele mai înalte, astfel încât, urcând pe ea, să putem atinge cerul. Astfel, mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile cu care ne-a pictat tabloul vieții de creștin. Pentru cele ce în această zi s-au înfăptuit, și la care am fost martori, datorăm cele mai sincere mulțumiri Preasfinției Sale episcopul Aurel Percă, fără de care inima a 46 de suflete nu ar fi fost la fel de plină de Duhul Sfânt, cum este acum.

De asemenea, înălțarea noastră nu ar fi fost posibilă fără grija și atenția părintelui paroh, care a avut răbdarea de a ne învăța să ne întindem aripile, indiferent cât de firave păreau la început. La fel ca noi, și biserica și-a îmbrăcat astăzi cea mai frumoasă podoabă. Pentru grandoarea cu care ne întâmpină ea astăzi suntem îndatorați celor ce și-au rupt o fărâmă de timp din viețile lor agitate, și au pus-o în favoarea lucrării lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Mirului ne-a dăruit astăzi, pe lângă cele mai de preț haruri, care tronează deasupra noastră, și iubire paternă sau maternă, iar aceasta pentru că acești oameni minunați, care ne-au stat în spate, nașii, și-au luat în mâini responsabilitate părintească asupra sufletelor noastre.

Să nu uităm că la sfârșit rămân acestea trei: credința, nădejdea și dragostea. Aceasta din urmă sclipește în ochii fiecăruia dintre cei adunați aici, dovadă a revărsării Duhului Sfânt asupra unor inimi deschise. Mulțumim!"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 septembrie: Mogoșești-Siret: Administrarea sfântului Mir


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat