Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată participanților la Capitulul General al Ordinului Fraților Minori Capucini (14 septembrie 2018)

Discursul "liber" al Sfântului Părinte

Este aici un discurs pregătit, dar este prea formal pentru a-l împărtăși cu voi capucinii; va fi dat părintelui general... Iată-l, acesta este cel oficial. Dar prefer să vă vorbesc așa, din inimă. Ție [se adresează nou-alesului ministru general, fratele Roberto Genuin] îți urez ceea ce este mai bun: ești al patrulea general pe care eu îl cunosc. Mai înainte l-am cunoscut pe Flavio Carraro, cu care am fost colegi la Sinodul din 1994; apoi, pe John Corriveau, care ne-a furat un bun capucin din Argentina pentru a-l face consilier, dar apoi eu m-am răzbunat și a fost făcut episcop [râde, râd]. Apoi pe Mauro [Jöri], care, ca bun elvețian, a dus înainte treburile cu bun simț - bun simț -, cu simț al concreteții, al realității; și, ca toți aceia care știu să vorbească limbile dar și dialectul, este unul care coboară în detaliile vieții. Și acum pe tine, al patrulea. Vă urez ceea ce este mai bun [dumneavoastră și noilor consilieri].

În această dimineață mă gândeam la voi. Este un cuvânt pe care tu l-ai spus în discursul tău: înainte de toate capucinii sunt "frații poporului": este o caracteristică a voastră. Apropierea de oameni. A fi aproape de poporul lui Dumnezeu, aproape. Și apropierea ne dă acea știință a concreteții, acea înțelepciune - este mai mult decât știință: este o înțelepciune. Apropiere de toți, dar mai ales de cei mai mici, de cei mai rebutați, de cei mai disperați. Precum și de cei care s-au îndepărtat mai mult. Mă gândesc la fratele Cristofor (din Logodnicii), la fratele "vostru" Cristofor. Apropiere: acest cuvânt aș vrea ca să rămână în voi, ca un program. Apropiere de popor. Pentru că poporul are un mare respect față de haina franciscană. Odată cardinalul Quarracino îmi spunea că, în Argentina, uneori un devorator de preoți spune o vorbă murdară unui preot, dar niciodată, niciodată o haină franciscană n-a fost insultată, pentru că este un har. Și voi capucinii aveți această apropiere: păstrați-o. Mereu aproape de popor. Pentru că sunteți frații poporului.

Recent, în Irlanda [la Dublin], am văzut acea operă a voastră cu cei mai rebutați și am fost înduioșat. Și un cuvânt frumos pe care l-a spus superiorul acelei case, bătrânul fondator, a fost: "Noi, aici, nu întrebăm de unde vii, cine ești: ești fiu al lui Dumnezeu". Aceasta este una dintre caracteristici. A înțelege bine, "adulmecând", persoanele, fără condiții. Tu intră, după aceea vedem. Este o carismă a voastră, apropierea, păstrați-o.

Apoi, un alt lucru tipic al capucinilor: sunteți oameni capabili să rezolvați conflictele, să faceți pacea, cu acea înțelepciune care vine tocmai din apropiere; și mai ales a face pacea în conștiințe. Acel "aici nu se întreabă, aici se ascultă", pe care l-am spus despre acel capucin irlandez, voi îl exercitați mult în sacramentul Spovezii și al Pocăinței. Voi sunteți oameni ai reconcilierii. Îmi amintesc de biserica voastră din Buenos Aires: atâția oameni, din tot orașul, mergeau să se spovedească acolo. Pentru că aceștia te ascultă, îți zâmbesc, nu te întreabă lucruri și te iartă. Și asta nu înseamnă a fi "cu mânecă largă", nu, aceasta este înțelepciune a reconcilierii. Păstrați apostolatul spovezilor, al iertării: este unul din cele mai frumoase lucruri pe care le aveți, a-i reconcilia pe oameni. Fie în sacrament, fie în familii: a reconcilia, a reconcilia. Și este nevoie de răbdare pentru asta, nu de cuvinte, puține cuvinte, ci apropiere și răbdare.

Și apoi, un alt lucru pe care l-am văzut în viața voastră: rugăciunea simplă. Voi sunteți oameni ai rugăciunii, dar simple. O rugăciune față în față cu Domnul, cu Sfânta Fecioară Maria, cu sfinții... Păstrați această simplitate în rugăciune. Rugați-vă mult, dar cu această simplitate. Oameni ai păcii, ai rugăciunii simple, oameni ai poporului, oameni ai reconcilierii. Așa vrea Biserica să fiți voi: păstrați asta. Și cu acea libertate și simplitate care este proprie carismei voastre.

Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru Biserică, vă mulțumesc mult. Continuați așa, continuați așa, "alla cappuccina"... [râd]. Mulțumesc!

______________

Discursul Sfântului Părinte încredințat

Iubiți frați minori capucini!

Sunt bucuros pentru această întâlnire, care îmi permite să vă salut personal cu ocazia capitulului vostru general. Îi mulțumesc noului ministru general, fratele Roberto Genuin, făcându-i urări de spor la lucru lui și consiliului său. În aceste zile de studiu și de confruntare fraternă, ați îndreptat atenția voastră asupra temei "Învățați de la mine... și veți găsi" (cf. Mt 11,29), pentru a găsi perspective apostolice și formative de oferit confraților voștri răspândiți în toată lumea. De fapt, în afară de alegerea noii conduceri a fraternității voastre, ați dedicat spațiu amplu lui Ratio Formationis Ordinis, document important pentru a conduce persoana consacrată în inima Evangheliei, care este forma de viață a lui Isus dedicată total pentru Dumnezeu și pentru frați, în special cei din urmă și cei marginalizați.

Pe urmele Învățătorului divin și urmând exemplul sfântului Francisc, care întâlnindu-i pe leproși a învățat umilința și slujirea, străduiți-vă să trăiți relațiile și activitatea călugărească în gratuitate, în umilință și în blândețe. Astfel puteți să realizați cu gesturi concrete și cotidiene "minoritatea" care îi caracterizează pe adepții lui Francisc. Ea este un dar prețios și de mare necesitate pentru Biserică și pentru omenirea din timpul nostru. Așa acționează Domnul: face lucrurile pur și simplu. Umilința și simplitatea sunt stilul lui Dumnezeu; și acesta este stilul pe care noi toți creștinii suntem chemați să-l asumăm în viața noastră și în misiunea noastră. Adevărata măreție este a deveni mici și slujitori.

Cu această minoritate în inimă și în stilul de viață voi dați aportul vostru marii angajări a Bisericii pentru evanghelizare. Faceți asta ducând înainte cu generozitate apostolatul în contact direct cu diferite popoare și culturi, în special cu atâția săraci și suferinzi. Vă încurajez în acest efort, pe care în capitul l-ați împărtășit la nivel internațional, îndemnându-vă să nu vă pierdeți cu firea în fața dificultăților, între care scăderea numerică a fraților în anumite zone, ci să reînnoiți în fiecare zi încrederea și speranța în sprijinul harului lui Dumnezeu. Bucuria Evangheliei, care l-a fascinat în mod irezistibil pe Sărăcuțul din Assisi, să fie izvorul forței voastre și al statorniciei voastre, pentru că prin referința la Cuvântul lui Isus totul apare sub o lumină nouă, aceea a iubirii providențiale a lui Dumnezeu. De fiecare dată când luăm din izvor pentru a recupera prospețimea originară a Evangheliei, apar noi drumuri, noi abordări pastorale și metode creative aderente la actualele circumstanțe.

Timpul nostru manifestă semnele unei evidente suferințe spirituale și morale, datorate pierderii referințelor sigure și mângâietoare ale credinței. Ce mare nevoie au astăzi persoanele să fie primite, ascultate, luminate cu iubire! Și ce mare tradiție aveți voi capucinii în proximitatea neînsemnată față de oameni, în participarea la problemele concrete, în colocviul spiritual și în administrarea sacramentului Reconcilierii! Nu încetați să fiți învățători ai rugăciunii, să cultivați spiritualitatea robustă, care le comunică tuturor amintirea "lucrurilor de sus".

În asta, veți fi mai convingători dacă și comunitățile voastre și structurile voastre vor exprima sobrietate și moderație, semn vizibil al acelui primat al lui Dumnezeu și al Duhului său pentru care persoanele consacrate se angajează să le dea mărturie limpede. În această perspectivă, și gestionarea transparentă și profesională a resurselor economice este imagine a unei adevărate familii care merge în coresponsabilitate și solidaritate între membrii săi și cu săracii. Un alt aspect important al vieții comunităților voastre este unitatea și comuniunea, care se realizează dedicând spațiu amplu ascultării și dialogului pentru a întări discernământul fratern.

Istoria ordinului vostru este bogată în atâția martori curajoși ai lui Cristos și ai Evangheliei, dintre care mulți au fost proclamați sfinți și fericiți. Sfințenia acestora confirmă rodnicia carismei voastre și arată semnele identității voastre: consacrarea totală lui Dumnezeu până la martiriu, acolo unde se cere, viața simplă în mijlocul oamenilor, sensibilitatea în fața săracilor, însoțirea spirituală ca apropiere și umilința care permite să fie primiți toți. Pe urma acestui stil de viață tipic al vostru, să puteți merge însuflețiți de zel reînnoit pentru a vă conduce, cu libertate profetică și discernământ înțelept, pe drumuri apostolice curajoase și frontiere misionare, cultivând mereu colaborarea cu episcopii și celelalte componente ale comunității ecleziale.

Identitatea voastră carismatică, îmbogățită de varietatea culturală a familiei voastră călugărești, este mai valabilă ca oricând și este propunere atrăgătoare pentru atâția tineri din lume, care sunt în căutare de autenticitate și de esențialitate. Fraternitatea să lumineze ca element calificator al vieții voastre consacrate, îndepărtând de la voi orice atitudine elitară, stimulând să căutați mereu întâlnirea dintre voi și cu toți, în special cu mulții însetați de iubirea milostivă pe care numai Cristos poate să ne-o ofere.

Domnul să vă umple de harurile sale, și în spiritul sfântului Francisc continuați bucuroși și siguri, având mereu conștiința recunoscătoare că aparțineți sfântului popor credincios al lui Dumnezeu și că îl slujiți cu umilință. Să vă însoțească Binecuvântarea Apostolică, pe care o împart din inimă vouă, părinți capitulari, și întregului vostru ordin. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat