Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Lupului: Invitație la misiuni - "Padre Pio, un semn care vorbește și astăzi Bisericii și lumii"

În Parohia "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului, Între 20 și 23 septembrie 2018, cu ocazia jubileului de 100 de ani de la primirea stigmatelor sfântului Padre Pio și la 50 de ani de la trecerea acestuia la cele veșnice, se vor ține misiuni populare, cu tema "Padre Pio, un semn care vorbește și astăzi Bisericii și lumii", predicator fiind pr. dr. Lucian Păuleț. Sunt invitați toți credincioșii din Iași și din localitățile învecinate.

"Când omenirea își pierde înțelepciunea, când pământul mustește de sânge nevinovat, când Legea divină este călcată în picioare, atunci Dumnezeu în infinita sa bunătate trimite pe acest pământ, aflat pe marginea prăpastiei, un semn, care să-i readucă pe oameni pe adevărata calea a împărăției sale" (Enrico Malatesta, Ultimul secret al lui Padre Pio, p. 209).

În dimineața zilei de vineri, 20 septembrie 1918, după celebrarea sfintei Liturghii, tânărul preot, frate capucin, Pio de Pietrelcina, în timpul rugăciunii de mulțumire, trăiește o profundă experiență mistică: "Deodată am început să tremur cu putere, după care m-a cuprins o pace profundă și l-am văzut pe Domnul nostru, ca și cum ar fi fost întins pe cruce; însă nu m-a marcat faptul că nu avea crucea și se plângea de faptul că lumea nu-i mai este fidelă, mai ales cei consacrați lui și de el iubiți în mod deosebit. Se vedea că asta îl face să sufere cel mai mult și că dorește să asocieze suflete la pătimirea sa. Mă invita să mă las pătruns de durerile sale și să le meditez: în același timp să mă ocup de salvarea fraților. Mai departe m-am simțit plin de compasiune pentru durerile Mântuitorului și l-am întrebat ce aș putea face eu. Am auzit aceste cuvinte: «Te asociez pătimirilor mele». Mai apoi, dispărând această viziune, am intrat în mine însumi, am început să raționez și am văzut aceste semne, din care picura sânge. Mai înainte nu aveam nimic" (Prima depoziție a lui Padre Pio în fața "Sfântului Oficiu", 15 iunie 1921).

În timp ce lumea întreagă suferea ultimele zvâcniri ale Primului Război Mondial, "măcelul inutil" (cum l-a denumit papa Benedict al XV-lea), măcel care a secerat 25.000.000 de vieți, într-o mică mănăstire de călugări capucini, într-o zonă dintre cele mai sărace ale Italiei Meridionale, un tânăr frate, care-și dusese viața până atunci în multă suferință, din cauza sănătății șubrede și a atacurilor demonice ale duhului rău, se lăsa însemnat de iubirea Mântuitorului, pentru a le arăta oamenilor calea Mântuirii de răul care a întunecat mințile tuturor.

Au trecut 100 de ani de atunci. Stigmatele, pe care Padre Pio le va purta încă 50 de ani, până la moartea sa, la 23 septembrie 1968, au provocat multe controverse. Mulți au încercat să-l discrediteze pe sfântul frate și mai mulți l-au căutat ca să-l vadă și să se convingă personal de un asemenea miracol, deși Padre Pio a încercat să le ascundă cât mai mult de ochii celor doar curioși. S-au scris sute de cărți, au fost făcute nenumărate studii și analize medicale. În cele din urmă și autoritățile Bisericii, prudente la început, au recunoscut caracterul supranatural al fenomenului stigmatelor și l-au ridicat pe Padre Pio la cinstea altarelor în ziua de 16 iunie 2002, la 34 de ani după moartea sa.

Lumea însă nu pare că a înțeles semnul, pe care Dumnezeu ni l-a lăsat, prin viața minunată a sfântului Padre Pio. Oamenii s-au uitat curioși la semne, dar nu au privit în direcția spre care ele indică. În acești 100 de ani, un al doilea război mondial a secerat viața a peste 70.000.000 de persoane, atrocitățile comunismului au ucis alte peste 30.000.000 de oameni, iar în zilele noastre războiul, nedreptățile și sărăcia au constrâns peste 60.000.000 de persoane să-și părăsească locuințele, într-un imens fenomen migrator care lasă în urma sa zeci de mii de morți și milioane de refugiați.

Cât timp a fost în viața Sfântul Padre Pio s-a străduit să facă vie, concretă, tangibilă iubirea de care s-a lăsat străpuns până la sacrificiul total de sine. Zeci de ani, zilnic, până la epuizare, a primit păcătoșii în scaunul de Spovadă, pentru a-i elibera de povara păcatului care orbește; aceste persoane, atinse de harul pe care-l revărsa mâinile sfântului au creat o rețea de grupuri de rugăciune în care zeci de mii de credincioși, din peste 60 de țări, s-au unit la opera de vindecare a acestei lumi, prin rugăciune și fapte bune; cu ofertele primite, Padre Pio a construit unul dintre cele mai mari și mai moderne spitale din întreaga Europă, "Casa Mângâierii Suferinței", la San Giovanni Rotondo. Dar, mai ales, până în ultima clipă a vieții sale sfântul "frate care se roagă", cum îi plăcea să vorbească despre sine, nu a încetat să le vorbească și să le arate oamenilor imensa iubire a lui Dumnezeu, care ia asupra sa și mântuiește suferințele acestei lumi.

Anul acesta, celebrând 100 de ani de la primirea stigmatelor și 50 de ani de la moartea sfântului, noi, credincioșii Parohiei "Sfântul Padre Pio" din Valea Lupului, dorim "să dăm glas" ocrotitorului parohiei noastre, pentru ca mesajul său să ajungă la câți mai mulți oameni din Iași și din întreaga dieceză.

Vă invităm să participați, alături de noi, la misiunile jubiliare care se vor ține în parohia noastră între 20 și 23 septembrie 2018.

Vrem ca, prin celebrări, predici și toate activitățile programate, să-l simțim mai aproape pe "sfântul cel mai iubit" al timpurilor noastre și să ne lăsam conduși de el, care "a trăit marele mister al durerii, oferită din iubire" (Papa Francisc).

Iar pe cei care doresc să participe mai intens la opera inițiată de Padre Pio, vă invităm să vă alăturați grupului de rugăciune, care face parte dintre cele 3.500 de grupuri oficiale, răspândite în peste 60 de țări din întreaga lume (Mai multe informații despre "Grupul de Rugăciune Padre Pio" găsiți pe pagina de internet a parohiei noastre).

Padre Pio ne spune că și astăzi crucea, pe care atârnă în suferință Cristos, nu este din lemn, ci este lumea întreagă, devastată de rău și de păcat. Noi suntem cei care decidem de ce parte stăm: de partea celor care apasă și mai tare această cruce sau de partea celor care se străduiesc să o ridice, împreună cu Cristos, pentru a nu o lăsa să ne strivească pe toți!

Pr. Bogdan Herciu
paroh al Parohiei "Padre Pio" din Valea Lupului (IS)
www.parohiapadrepio.blogspot.com

* * *

Programul zilelor de misiuni jubiliare în Parohia Romano-Catolică Valea Lupului

  • Joi, 20 septembrie 2018 - "100 de ani de la primirea stigmatelor"

    • 18.00 - Rugăciunea Rozariului

    • 18.30 - Sfânta Liturghie de deschidere a misiunilor (Preasfințitul Petru Gherghel)

    • 19.30 - Spectacol omagial în cinstea sfântului Padre Pio

  • Vineri, 21 septembrie 2018 - "Padre Pio, sfânt al scaunului de Spovadă"

    • 18.00 - Rugăciunea Rozariului

    • 18.30 - Sfânta Liturghie (Preasfințitul Aurel Percă)

    • 19.30 - Celebrare penitențială cu mai mulți preoți la Spovadă (Pr. dr. Daniel Iacobuț)

  • Sâmbătă, 22 septembrie 2018 - "Padre Pio, fiu preaiubit al Sfintei Fecioare"

    • 17.30 - Adorație euharistică - Grupul de Rugăciune "Padre Pio" (Pr. Claudiu Dumea)

    • 18.30 - Sfânta Liturghie (Pr. dr. Alois Hîrja)

    • 19.30 - "Padre Pio, viața unui sfânt" (film documentar cu imagini și înregistrări inedite din viața sfântului Padre Pio)

  • Duminică, 23 septembrie 2018 - "50 de ani de la trecerea la cele veșnice"

    • 10.30 - Rugăciunea Rozariului

    • 11.00 - Sfânta Liturghie a hramului comunității (Mons. Ionuț Strejac)

    • După Liturghie, agapă frățească


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat